Tribunalul Cluj a decis că evacuarea forţată a celor 76 de familii de romi de pe strada Coastei din Cluj în decembrie 2010 nu este legală și a dispus ca fiecare reclamant să fie despăgubit de către municipalitate cu 2.000 de euro. În plus, instanța obligă primăria să pună la dispoziția reclamanților locuințe care să respecte condițiile minimale stipulate în Legea locuintei.
Romii evacuati de pe strada CoasteiPrintre acestea se numără acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie, spaţiu pentru odihnă, spaţiu pentru prepararea hranei, grup sanitar, acces la energia electrică şi apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere (Detalii complete AICI).Verdictul pronunțat de justiție nu e definitiv, însă a fost salutat de membrii Grupului de Lucru ai Organizațiilor Civice (gLOC).Familiile de romi au fost evacuate de pe Costei în 17 Decembrie 2010, chiar înainte de Crăciun, au fost reprezentate de un avocat contractat de European Roma Rights Center.În soluția din 30.12.2013, Tribunalul Cluj „constată nelegalitatea Dispoziției 6397/16.12.2010 a Primarului Municipiului Cluj-Napoca. Admite în parte acțiunea în contencios adm. Obligă pârâții să acorde despăgubiri pentru prejudiciul moral creat reclamanților prin evacuare și mutare în locuințele modulare din zona Pata-Rât și pentru condițiile de trai din aceste locuințe astfel: câte 2.000 Euro pentru fiecare reclamant, suma se socotește în lei la cursul BNR din ziua plății efective.Obligă pârâții să pună la dispoziția reclamanților locuințe care să respecte condițiile minimale stipulate în Anexa 1 a Legii nr.114/1996 . Cu drept de recurs în termen de 5 zile pentru excepția de nelegalitate Pronunțată în ședința publică din 30.12.2013”.„E foarte importantă decizia deoarece ne luptăm de trei ani de zile și am primit în sfârșit un rezultat favorabil și ne dăm astfel seama că justiția este dreaptă în România. Chiar dacă am trecut prin trauma evacuării această
sentință favorabilă ne dă puterea de a lupta în continuare pentru drepturile care ne-au fost încălcate prin abuzul din 17 Decembrie 2010.Vom lupta cu o forță mai mare până când vom fi relocați înapoi în oraș unde ne este și locul”, a declarat Claudia Greta, membră a Asociației Comunitare a Romilor din Coastei (ACRC) și gLOC.
Victorie de etapă
„«Despăgubirile pentru prejudiciul moral creat» și «obligarea pârâților de a pune la dispoziția reclamanților locuințe adecvate» sunt două aspecte majore ale revendicării privind redobândirea demnității umane și cetățenești pe care, susținând comunitatea, am adresat-o autorităților prin diverse mijloace de-a lungul celor trei ani de după evacuarea și re-locarea ei forțată în Pata Rât. Această revendicare acum a dobândit o forță legală, dar ea va trebui impusă până când decidenții în mod efectiv vor aduce deciziile politice și administrative și vor mobiliza resursele financiare necesare„, a spus și prof. univ. Enikő Vincze, membră gLOC.
„
Verdictul este o victorie de etapă pentru oamenii din Pata Cluj – Napoca Rât care s-au decis să facă activism, adică să devină în mod real cetățeni interesați de orașul lor și de lumea din care fac parte dincolo de binele lor personal. Clujul va deveni Capitală Culturală Europeană doar când unul dintre cele mai mari ghetouri ale României o să dispară!Iar memoria acestui ghetou ne va determina să prețuim coeziunea care se poate crea între noi în momentele în care de unii singuri ne simțim mici, pasivi și striviți de povara realității înconjurătoare”, a afirmat Adrian-Octavian Dohotaru, membru gLOC.„Am multă considerație pentru efortul celor care au făcut posibil acest moment de justiție socială, în primul rând familiilor de pe Coastei și a Asociației lor comunitare, care în decursul celor trei ani au arătat pentru noi toți ce înseamnă să fii demn și solidar.(…) Cred că această sentință este un precedent important pentru justiția din România, care redă încrederea pentru familiile relocate forțat în zone marginalizate și poluate similare, cum sunt cele din Baia Mare sau Miercurea Ciuc. Sper ca în curând ne vom putea bucura de o sentință finală irevocabilă, ce va fi implementată de către Primăria Cluj-Napoca în cel mai scurt timp”, a declarat Cristina Raț, lector Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și membră gLOC.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.