• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Roșia Montană este propusă pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Roșia Montană este propusă pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Publicat: 5 februarie, 2016 15:26
Actualizat: 23 martie, 2022 05:18

Patrimoniul din Roșia Montană se bucură începând de astăzi de recunoașterea oficială din partea statului român a valorii sale excepționale. Localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Anunțul făcut public de pe pagina ministerului culturii vine după 6 ani de la solicitarea înaintată de societatea civilă: “Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial”.

“Aceasta nu este doar un imens câștig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societății civile, a miilor de oameni din țară și din străinătate care au cerut salvarea Roșiei Montane, au ieșit în stradă cerând să nu fie distrusă natura și cultura în favoarea mineritului cu cianuri”, a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

Situl istoric Roșia Montană, atestat pentru prima oară pe 6 februarie 131 P.Ch., reprezintă una dintre moștenirile cele mai importante ale umanității. “Minele romane de la Roşia Montană reprezintă cele mai întinse şi mai importante mine de aur subterane romane cunoscute în lume” se arată în studiul experților de la universitățile Oxford și Leicester. Decizia Ministrului Culturii de a include Roșia Montană pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO afirmă ne-echivoc o nouă viziune asupra viitorului localității din Apuseni. Dezvoltarea durabilă a Roșiei Montană intră astfel, pentru prima dată, între prioritățile statului. 

În 2009 organizația Asociația ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) a întaintat Ministerului o propunere fundamentată pentru includerea Roșiei Montane în Lista Indicativă pentru UNESCO. 10 miniștri ai culturii și-au declinat în această perioadă responsabilitatea de a analiza inițiativa, acordând în schimb prioritate planurilor de deschidere a exploatarii de aur pe bază de cianuri. Propunerea de includere a primit însă susținerea fermă a comunității științifice, a forurilor profesionale specializate și a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Tehnic, decizia finală pentru ca Roșia Montană să fie inclusă pe lista ce conține propunerile României pentru UNESCO, a reprezentat-o semnătura ministrului culturii. 

Procedural, Roșia Montană intră pe Lista Indicativă a României, urmând ca un dosar amplu să fie întocmit pentru susținerea candidaturii. Acest proces implică o serie întreagă de actori, de la nivel central și local, ministere, societate civilă și comunitate locală, care împreună vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric și dezvoltarea sa durabilă. Decizia finală privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial aparține UNESCO și se va lua la Paris în baza acestui dosar, care va include atât scenariul economic de revitalizare a zonei cât și cel de conservare a patrimoniului. 

Anunțul ministerului vine în ajunul Zilei Roșiei Montane pe care Campania Salvați Roșia Montană o sărbătorește anual prin evenimente culturale. 6 februarie este data primei atestări documentare a anticului Alburnus Maior, Roșia Montană de astăzi. După 1885 de ani, satului din Apuseni i se recunoaște adevăratul potențial. “Îi invităm pe toți cei care au fost alături de Roșia Montană și Alburnus Maior în toți acești ani să participe la evenimentele dedicate Zilei Roșiei Montane și să contribuie la construirea unei noi viziuni pentru dezvoltarea durabilă a localității. Voi fi prezent la București, împreună cu câteva zeci de localnici din Roșia Montană și Câmpeni, pe 6 februarie, alături de toți cei ce știu să lupte și să sărbătorească ceea ce merită cu adevărat apărat!” – Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

În comunicatul Ministerului Culturii se arată că domnul ministru Vlad Alexandrescu va fi prezent sâmbătă 6 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul Țăranului Român pentru a prezenta înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă a României.

Programul detaliat al evenimentelor destinate Zilei Roșiei Montane poate fi consultat pe www.ziuarosieimontane.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!