Rostoplasca este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele benefice asupra sănătăţii oamenilor. În antichitate marele Paracelssus folosea rostopasca în tratarea bolilor de ficat, a bilei şi a fierii. Discoride recomanda planta în vindecarea conjuctivitei şi a cataractei.
Rostopasca FOTO: leacuri-din-batrani.blogspot.comRostopasca (Chelidonium majus), este întâlnită mai des în pădurile din judeţele Iaşi, Galaţi, Brăila, Mehedinţi. Preferă locurile umede, umbrite, pe lângă garduri, ziduri, de-a lungul drumurilor forestiere. Poate atinge înălţimea de 70-80 cm, înfloreşte din mai până în toamnă, florile sunt de culoare galbenă, frunzele se aseamănă cu cele ale stejarului. Rostopasca elimină un suc de culoare albicioasă cu gust amărui. Este foarte rezistentă la secetă, rezistă şi pe timpul iernii când se poate recolta chiar de sub zăpadă.Rostopasca conţine: acid cafeic, vit. C, ulei volatil, săruri minerale, chelidononă, homochelidonină, mezoxichelidonină, sanguinarină, cheleritrină, coptizină, protopină.Importanţă medicinală o are întreaga plantă cu tulpină frunze şi flori. Din rostopască se poate face: ceai, suc, tinctură, infuzie, pulbere, cataplasmă. Folosirea ei se face cu mare precauţie. În stare proaspătă 30-40 grame de rostopască pot duce la intoxicaţii severe, iar 60-80 gr. pot duce chiar la intoxicaţii mortale. Nu este periculoasă în stare uscată.Rostopasca este indicată în tratarea următoarelor boli:- pancreatită, spasme digestive, indigeste, tuse, gripă, faringită, laringită.
– fibron uterin, herpes bucal şi genital, dischinezii biliare.
– cancer de piele, eczeme, negi, icter, muşcături de insecte.
– stimulează respiraţia, scade tensiunea arterială.Sucul de rostopască se face din tijele proaspăt culese.Ceaiul se face dintro linguriţă mică de plantă la 250 ml apă caldă, se lasă apoi la macerat 8-10 ore. Conţinutul astfel obţinut se pune în 250ml de apă fierbinte timp de 20-25 de minute, se bea de trei ori pe zi , cura durează două săptămâni.Pulberea se obţine din rostopască uscată care se macină mărunt. Doza optomă pentru adulţi este de 0,3-0,5 g de trei ori pe zi.Tinctura se prepară astfel: 15g pulbere, se pun într-un litru de alcool dublu rafionat, se agită zilnic şi se lasă 15 zile la macerat.Cataplasma se face din frunzele şi tija plantei, care se bagă în blender până aceasta devine o pastă. Aceasta se pune într-un tifon şi se aplică timp de 45 de minute pe zona afectată.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.