Serviciile secrete militare ucrainene au afirmat că Rusia este pregătită să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, în plus față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie, într-un alt semn evident că Vladimir Putin nu are nicio intenție de a pune capăt războiului, informează theguardian.com.
Vadym Skibitsky, adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina, a declarat că Ucraina crede că recruții vor face parte dintr-un șir de ofensive rusești din primăvară și vară în estul și sudul țării, arată aceeași sursă.
Oficialii ruși, inclusiv Putin, au negat anterior planurile de a ordona o mobilizare, înainte de a declara în cele din urmă o „mobilizare parțială” în septembrie.
O nouă mobilizare va stârni nemulțumiri în Rusia
Estimarea ucraineană privind numărul de trupe care urmează să fie mobilizate este mai mare decât cea din septembrie, care s-a dovedit a fi foarte nepopulară și a declanșat proteste în întreaga Rusie.
Dacă estimarea se va dovedi corectă, Rusia aproape că și-a dublat forța de dinainte de război în decurs de câteva luni. Serviciile de informații militare ucrainene au declarat că 280.000 de trupe terestre rusești sunt în prezent desfășurate împotriva Ucrainei.
În vară, șeful securității naționale a Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat că un milion de ucraineni dobândesc experiență de luptă, deși este probabil ca doar o minoritate din acest număr să fie în serviciul activ.
Skibitsky a declarat că Rusia va avea nevoie de aproximativ două luni pentru a pune laolaltă formațiunile militare și că orice succes al Rusiei pe câmpul de luptă va depinde de cât de bine echipați și antrenați sunt rușii. De asemenea, el a spus că mult va depinde, de asemenea, de furnizarea continuă de muniție și armament occidental către Ucraina pentru a echipa noile unități de rezervă pe care Ucraina le pregătește.
„Dacă Rusia pierde de data aceasta, atunci Putin se va prăbuși”, a spus Skibitsky, descriind următoarele șase-opt luni ca fiind ultimul efort.
El a declarat că Ucraina se așteaptă ca ultimul val de mobilizare să fie anunțat pe 15 ianuarie, după perioada sărbătorilor de iarnă din Rusia.
Igor Strelkov, un comentator ultranaționalist rus și fost ofițer de informații, a prezis că Moscova va anunța o mobilizare luna viitoare.
„Va exista un al doilea val de mobilizare. Vom fi forțați să desfășurăm al doilea și poate al treilea val. Pentru a învinge în Ucraina, va trebui să mai chemăm cel puțin încă o jumătate de milion de soldați”, a declarat Strelkov, adăugând că noua campanie de mobilizare va avea loc la sfârșitul lunii februarie, la aniversarea de la începutul războiului.
„Ne așteptăm ca ei să desfășoare ofensive în regiunile Donețk și Harkov, precum și, eventual, în Zaporizhzhia, dar să se apere în Kherson și Crimeea. Acesta este numărul de oameni de care vor avea nevoie pentru o astfel de sarcină”, a declarat Skibitsky, explicând de ce se așteaptă la mobilizarea a jumătate de milion de oameni.
Cum se va implica Belarus?
În decembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și comandantul armatei, Valeriy Zaluzhnyi, au declarat că Rusia va ataca din nou din Belarus în februarie anul viitor. În schimb, serviciile de informații militare ucrainene au declarat că, în opinia lor, posibilitatea unui atac din Belarus este redusă.
Potrivit lui Skibitski, Rusia are doar o singură divizie – de aproximativ 15.000 de oameni – în Belarus. În luna februarie a anului trecut, aceasta avea 45.000 și nu a reușit să cucerească Kievul, deși Ucraina era slab pregătită, a spus el.
Acum, pozițiile defensive din nordul Ucrainei sunt puternice, iar Ucraina era pregătită, a spus Skibitsky. The Guardian a petrecut noaptea de Anul Nou la graniță, în regiunea ucraineană de nord-est Sumy, unde forțele de apărare locale au exprimat aceeași opinie.
„Desigur, acest lucru s-ar putea schimba dacă Belarus se alătură războiului”, a spus Skibitsky. Belarus are o forță de aproximativ 45.000 de oameni.
Dar chiar dacă Rusia are numărul necesar, a declarat expertul militar american Rob Lee, aceasta nu înseamnă automat că unitățile sale vor fi eficiente – conducerea, muniția și antrenamentul sunt probleme în acest moment în armata rusă.
Rămâne o întrebare deschisă cât de bine poate Rusia să integreze forțele nou mobilizate, deoarece nu a existat un război comparativ în ultima vreme, a spus Lee.
„Dacă mobilizezi 500.000 de băieți, aceste probleme nu dispar, doar că ai probleme similare cu doar mai mulți oameni”, a spus Lee, menționând că trupele mai puțin bine antrenate sunt mai bune pentru apărarea teritoriului decât pentru operațiuni ofensive.
Pentru a compensa pierderile grele de luptă din cele 10 luni de război, Rusia a recrutat, de asemenea, zeci de mii de prizonieri pentru a lupta în cadrul grupului militar privat Wagner.
Joi, primii deținuți recrutați de Wagner au primit grațierea promisă după ce au luptat timp de șase luni în Ucraina.