Şahul devine din toamnă materie opţională în școli, în urma unui acord semnat luni între ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, și preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin-Avram Iacoban.
Protocolul dintre MEN şi FRS vizează implementarea disciplinei opţionale „Eduaţie prin şah” şi formarea şi specializarea cadrelor didactice pentru predarea şahului în şcoală.
Beneficiarii sunt elevii şi cadrele didactice din 500 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Documentul precizează că MEN va asigura, prin inspectoratele şcolare şi prin Casele corpului didactic, organizarea activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice pentru disciplina opţională.
La rândul ei, FRS va asigura formatori pentru calificarea cadrelor didactice şi va oferi 500 de truse necesare desfășurării activităţii în cadrul disciplinei opţionale „Educaţie prin şah”.
Fiecare trusă va conţine: 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de șah, o tablă portabilă de demonstrație, două manuale (pentru fiecare an de studiu), programa primilor doi ani de studiu. O Comisie Mixtă de Monitorizare va urmări implementarea protocolului, a cărui valabilitate este de doi ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă alţi doi.
Protocolul semnat de MEN este un alt pas în promovarea șahului ca disciplină opţională de educaţie şi formare, deopotrivă pentru elevi şi cadre didactice. În 2014, la sfârșitul lunii martie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a aprobat programa disciplinei opţionale „Educaţie prin şah”, care respectă prevederile Legii Educației Naţionale nr. 1/2011 și corespunde exigenţelor învăţământului actual.
În programele şcolare de educaţie fizică pentru clasele V-XII, revizuite în anul 2009, şahul a devenit disciplină sportivă alternativă, care poate fi predată în cadrul orelor de educaţie fizică prevăzute în trunchiul comun. În perioada 2006-2008, prin programul MEN de finanţare a unităţilor de învăţământ, în vederea dotării acestora cu materiale, aparate şi instalaţii sportive, s-au achiziţionat, în majoritatea unităţilor de învăţământ, inclusiv cele din mediul rural, cutii şi piese de şah.
În învăţământul românesc, şahul a intrat în lista disciplinelor/activităţilor opţionale pentru toate formele de învăţământ, la aria curriculară Educaţie fizică şi Sport, din anul 2001.