Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Centru de Cultură Transilvania, care va adăposti și sediul Filarmonicii, a fost dezbătut joi, 2 februarie, în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Arhitectul Viorel Burduc, reprezentantul companiei Vaal Arhitectură, câștigătoarea concursului de soluții, a prezentat urbaniștilor propunerile pentru viitorul centru cultural.„Am spus de la bun început că suntem onorați să realizăm la Cluj un ansamblu atât de important, poate cel mai important pe linie culturală la nivelul țării. Pe mine m-a impresionat că un oraș ca și Clujul se angajează și aspiră să devină Capitală Culturală Europeană în 2020. Mi se pare firesc la un oraș de talia culturală a Clujului. Lucrul acesta ne-a motivat să găsim o soluție chiar dacă nu cunoșteam Clujul, să facem un proiect inegrat, cu esențe culturale, dar care să anime orașul și să producă aici o aglomerație pozitivă, cum spunem noi urbaniștii”, a explicat arhitectul Viorel Burduc.Proiectul se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 14.000 de metri pătrați, iar proiectanți au gândit, pe lângă sala de concerte de 1.500 de locuri, încă o sală mai mică de 500 de locuri, 4 săli mari de expoziții, un complex expozițional cu alte 8-10 săli mai mici, un muzeu, un sediu de birouri și chiar un spațiu pentru teatru experimental.Una dintre clădirile aflate pe acest teren, o clădire monument, va fi reabilitată, iar prin reconversie se va recompartimenta. La subsolul acesteia se propune amenajarea unei librării, iar la parter un muzeu militar. Proiectanții propun și amenajarea unui hotel cu 200 de locuri, pe care îl consideră extrem de util
birouri sau cazare hotel, 200 de locuri extrem de util, având în vedere numărul mare de vizitatori așteptați.
LMP_5243
Sediul Filarmonicii va fi unit printr-o legătură cu restul clădirii numai la etajele 2 și 3, prin săli de repetiție ce vor avea acces cătrea marea sală de concerte.„Am mărit capacitatea sălii de la 1.200 de locuri la 1.500 de locuri, cifra devenind astfel mai eficientă și așează sala în rândul celor competitive și de mare performanță din Europa. Am mărit și capacitatea sălii mici, de la 300 la 500 de locuri, aceasta devenind o sală proprie de concerte. Dorim să creăm un centru de agrement cultural”, a completat arhitectul Burduc.Sens de circulație dublu pe 21 Decembrie și Calea DorobanțilorProiectanții au propus revenirea la sensul dublu de circulație pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, care, spun ei, ar fi necesar datorită traficului mare pe care îl presupune un astfel de centru.„Am studiat 16 hectare pentru a putea reglemeta atât circulația auto cât și circulația pietonală, precum și transportul în comun, care să circule la ore fixe. Circulația nu poate rămâne într-un singur sens, la o aglomerație de 3.000 de oameni. Ambele bulevarde au nevoie de un sens de transport în ambele direcții”, a mai subliniat proiectantul.Potrivit proiectului, Bulevardul 21 Decembrie 1989 ar urma să aibă trei benzi de circulație pe partea de nord, una dedicată transportului în comun, și două benzi pe partea de sud, din care una pentru transportul în comun. Cele două sensuri ar urma să fie despărțite printr-o fâșie verde de trei metri me mijlocul bulevardului, plantată cu platan.Urbaniștii nu au fost foarte receptivi la introducerea sensului dublu de circulație pe aceste străzi și au cerut identificarea și altor soluții.Peste 850 de locuri de parcareProiectul prevede peste 500 de locuri de parcare, amenajate pe două nivele la subsol, însă proiectanții doresc amenajarea a încă 300 de locuri de parcare, pe domeniul public subteran. S-ar ajunge astfel la peste 850 de locuri de parcare, ceea ce ar fi suficient pentru sala de concerte 1.500 de locuri.Șeful Inspectoratului de jandarmerie Cluj, Aurel Litan, al cărui sediu se află în imediata vecinătate a centrului cultural. „Eu acum văd prima dată acest proiect, Jandarmeria are mai multe clădiri în zonă. Nu putem avea o intrare ca la casă, avem armament, avem muniție, toti jandarmii trebuie să intre odată. Noi nu am văzut proiectul niciodată, nu am fost informati, poate aveam timp să ne gândim, dar așa, să ni se spună deodata, iertați-mă, e foarte frumos, dar nu pentru jandarmii din Cluj”, a subliniat Litan.Primarul interimar Radu Moisin a ținut însă să atragă atenția că în această ședință nu se decide nimic, ci numai se prezintă proiectul, urmând ca în următoarele 30 de zile acestea să poată fi dezbătut și analizat.„De azi, timp de o lună de zile, se pot depune propuneri și observații. Azi nu se decide nimic, e doar o dezbatere, proiectul se va întoarce la comisiei și abia apoi ajunge în Consiliu Local”, a conchis Moisin.
LMP_5228Foto: Laura Mureșan
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.