Zahărul a fost desemnat de Organizația Mondială a Sănătății drept principalul vinovat pentru bolile secolului XX. Cu greu mai găsim azi produse alimentare în care să nu se regăsească și zahărul. Practic, e peste tot. De aici și dependența față de zahăr. Din fericire, pentru cei interesați de starea lor de sănătate, există înlocuitori naturali la zahărul rafinat.1. Stevia – cu toate că este de zeci de ori mai dulce decât zahărul, prezintă un indice glicemic aproape de 0, fiind recomandată diabeticilor. De asemenea, are 0 calorii, conține vitamina A și C, magneziu și fier.2. Xilitol, sorbitol și eritritol – rezultat din fermentarea porumbului sau a trestiei de zahăr, sau din legume și fructe (precum prunele), dar cel mai adesea din mesteacăn. Este eficient în prevenirea cariilor și în sănătatea oaselor. Potrivit pentru diabetici, având un indice glicemic de doar 7, comparativ cu cel de 85 al zahărului rafinat, cu cel de 70 al zahărului brun, sau cu cel de 60 al mierii de albine.3. Mierea de albine – conține circa 4 calorii pe gram, iar indicele glicemic se ridică la 60. Se consumă sub o temperatură de 40 de grade, altfel își pierde proprietățile benefice. Mierea este cek mai vechi îndulcitor natural cunoscut, fiind o sursă excelentă de enzime și antioxidanți. 4. Melasa – produs rezidual obținut în procesul de fabricare al zahărului; bogat în vitamine B si minerale precum magneziu, zic, fier, calciu, cupru si potasiu. O lingură are mai mult fier decât 100 de grame de carne roșie. Nu este recomandată diabeticilor, având un conținut mare de calorii, circa 3 pe gram, și un indice glicemic ridicat, circa 55. Căutați melasa neagră, e cea mai puțin calorică.
5. Siropul de arțar – bogat în mangan, magneziu, potasiu și zinc, previne afecțiunile inimii, cancerul de prostată și diabetul de tip 2. Este un foarte bun fortifiant al sistemului imunitar. Mai puțin caloric decât mierea, cu un indice glicemic de 54. 6. Siropul sau nectarul de agave – provin din sucul unui cactus (agava), cel din care se produce și băutura tradițională mexicană – tequila. Siropul de agave prezitnă un conținut mare de fructoză, multe calorii (4 pe gram), nefiind recomandat diabeticilor, și un indice glicemic de 15. 7. Siropul de Yacon – provine dintr-o plantă situată în regiunea Anzilor; mai este numită și ”mărul de pământ”, având un gust cu nuanțe de mere și pepene verde. Din rădăcina ei dulce se extrage siropul. Se pare că prezintă cel mai scăzut conținut de calorii, cu o valoare mică a indicelui glicemic. Este deci ideal pentru diabetici. Spre deosebire de miere, siropul de yacon folosit la 40 de grade prezintă multe proprietăți benefice: previne cancerul de colon, reglează flora intestinala, reduce constipatia, întărește sistemul imunitar.