Marele Hipocrate recomanda scoruşele în tratarea deranjamentelor intestinale. În Evul Mediu toate părţile arborelui erau socotite sacre. Vechii galezi făceau o bere foarte gustoasă din fructele de scoruş.
Scoruşul de munte(Sorbus aucuparia), arbore cu înălţimea de 10-15 m, tulpina dreaptă, scoarţa de culoare cenuşie în tinereţe, lugerii cenuşii, muguriialterni. Frunzele sunt împaripenat-compuse de 10-15 cm lungime de culoare roşii-întunecate toamna. Florile erecte de culoare albă, Fructele de formă ovoidală sau globulară, de circa 8-10 mm, roşii mai rar gălbui, persistenre până în iarnă. Fructele se recoltează din septembrie până în noiembrie.
Vegetează bine la altitudini cuprinse între 800 – 1500 m, în pădurile de foioase, mai rar apar în molidişuri.Preferă solurile uşoare, revene, creşte atât pe versanţii însoriţi cât şi pe cei semiumbriţi. În industria alimentară din scoruş se poate face gem şi marmeladă. De la scoruş prezintă importanţă medicinală: coaja, frunzele, florile, fructele. Din acestea se poate face: tinctură, pulbere,ceai, decoct, suc.
Scoruşele au acţiune diuretică, antitusivă, hemostatică, astringentă, antireumatică. Fructele de scoruş de munte conţin: săruri minerale, vit B, C, E, zaharuri, taninuri, acid malic, acid sorbinic, acid parasorbinic, ulei eteric, carotenoizi.
Din scoarţa tânără de scoruş se poate face decoct contra diareei şi pentru spălături vaginale. Decoctul se face în modul următor: Se pune o lingură de scoarţă uscată şi mărunţită în 250ml apă care se pune la fiert timp de 20 de minute. Acest conţinut se împarte în două şi se bea dimineaţa şi seara cu 15 minute înainte de luarea mesei.
Tot din scoarţă uscată şi mărunţită se poate face tinctură astfel: 150 g scoarţă se pune în 1 litru de alcool dublu rafinat, unde se lasă timp de 10 zile după ce în prealabil sa agitate compoziţia pentru o bună omogenizare. Este recomandată în tratarea răcelilor urmate de febră.
Scoruşul este indicat în tratarea următoarelor boli: reumatism, tuberculoză, bronşită, amigdalită, răceală, gripă, tuse, balonări, colici intestinale, gastrită, spondiloză, migrene.