• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Scutirea de impozit a profitului reinvestit este în vigoare – PRECIZĂRI de la FISC

Scutirea de impozit a profitului reinvestit este în vigoare – PRECIZĂRI de la FISC

Publicat: 15 iulie, 2014 14:11
Actualizat: 23 martie, 2022 05:41

OUG 19 din 2014 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal privind aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit a intrat în vigoare în 1 iulie, anunță Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj. 

altera
Finante Cluj
Astfel, Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal se completează cu art.19^4 care stipulează că profitul investit în echipamente tehnologice  – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru – astfel cum sunt prevazute în subgrupa 2.1 din catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe şi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice , este scutit de impozit.

Profitul investit potrivit prevederilor de mai sus reprezintă soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului , în anul punerii în funcţiune a echipamentelor respective. Scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate se acordă în limita impozitului datorat pentru perioada respectivă .

Pentru perioada 1 iulie -31 decembrie 2014, în aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat  începând cu data de 1 iulie 2014 şi investit în activele menţionate mai sus produse şi/sau achiziţionate şi puse în funcţiune după aceaşi dată.

Pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil brut  cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.

În cazul contribuabililor prevăzuţi la art.112^1 din Codul Fiscal (plătitori de impozit pe venitul microintreprinderilor) care devin plătitori de impozit pe profit în conformitate cu prevederile art.112^6 din Codul Fiscal, pentru aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut cumulat de la începutul anului investit în echipamente tehnologice, puse în funcţiune începând cu trimestrul în care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit.

Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puţin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârşitul exerciţiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. În cazul în care la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit.

Facilitatea fiscală menţionată mai sus se aplică pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare.

Contribuabilii care beneficiază de aceste prevederi au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. În cazul nerespectării acestei condiţii, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii potrivit Codului de Procedură Fiscală, de la data aplicării facilităţii, potrivit legii.În acest caz, contribuabilul are obligatia depunerii declaraţiei fiscale rectificative.

Nu intră sub incidenţa acestor prevederi echipamentele tehnologice  care se înscriu în oricare dintre următoarele situaţii:

a). sunt transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;

b).sunt  înstrăinate în procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;

c).sunt distruse, pierdute sau furate, în condiţiile în care aceste situaţii sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzator de contribuabil. În cazul echipamentelor tehnologice furate, contribuabilul demonstrează furtul pe baza actelor doveditoare emise  de organele judiciare.

Contribuabilii care aplică scutirea pentru profitul reinvestit nu pot opta şi pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective, mai arata DGFP Cluj.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Marile proiecte de infrastructură din Cluj – trenul metropolitan sau centura de sud nu au ...

Arhitectul Șerban Țigănaș: Metroul, scos din joben, marile proiecte de infrastructură întârzie, digitalizarea este frânată

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

ALARMANT: Deputatul Achimaș-Cadariu se așteaptă la dublarea numărului de pacienți în zona de cancer

Candidatul independent la funcția de primar al Clujului, Sabin Sărmaș, a venit la Punctul Critic ...

Sabin Sărmaș, candidat la Primăria Cluj, dezvăluiri din culisele puterii locale și planuri pentru oraș

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a vorbit în emisiunea Punctul Critic despre marile provocări cu ...

Primarul comunei Baciu, Balázs János, candidează pentru un nou mandat. Ce planuri are

Călin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului din partea AUR, și-a prezentat în ...

Calin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului vrea transport gratuit cu CTP pentru toți clujenii

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Punctul Critic referindu-se la ...

Deputatul Achimaș Cadariu, despre Emil Boc: Are realizări dar uzura unei funcții își spune cuvântul

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
Success message!
Warning message!
Error message!