Seminţele de plante pentru a fi eficiente terapeutic trebuie consumate crude, altfel prin prepararea termică ele îşi pierd proprietăţile. Seminţele constituie adevărate depozite nutritive, bogate în fibre alimentare, vitamine, grăsimi sănătoase, minerale şi antioxidanţi. Seminţele sunt considerate de către specialişti ca ,,hrana viitorului’’.
Iată câteva sortimente de seminţe care aduc multe beneficii pentru sănătatea noastră:
Seminţele de dovleac
Seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu, fier, poptasiu, zinc, proteine, mangan, cupru. Ele sunt o sursă bogată de filosteroli, care coboară nivelul colesterolului şi protejează de cancer. Acizii graşi Omega 3, ajută la ameliorarea artritei reumatoide.
Seminţele de dovleac constituie o sursă bogată de vitamina E care este un puternic antioxidant ce ajută la menţinerea prosperităţii pielii. Consumul de seminţe de dovleac reduc riscul de calculi renali şi sunt folossiţi cu precădere în combaterea viermilor intestinali. Seminţele de dovleac reduc nivelul colesterolului rău, înbunătăţesc circulaţia sanguină şi împiedică formarea plăcilor de aterom, care duc la apariţia aterosclerozei.
Seminţele de susan
Seminţele de susan sunt de o diversitate mare de culori ale pot fi de culoare violetă, neagră, roşie, galbenă, albă, albastră.
Seminţele şi uleiul de susan combat următoarele boli: hipertensiunea arterială, diabetul, ateroscleroza, cancerul, gingivita, arsuri, gât inflamat, dureri articulare, dureri musculare, dermatite, constipaţie. Vegetarienii consumă seminţe de susan susţinând că acestea au aceleaţi proprietăţi ca şi carnea şi laptele.
Uleiul de susan se obţine la rece prin presare, acesta reduce tensiunea arterială, iar zincul din compoziţia susanului este esenţial pentru producerea colagenului şi prevenirea osteoporozei. Seminţele de susan sunt bogate în magneziu, fier, fosfor, zinc, vitamina B1 şi fibre dietetice.
Seminţele de migdal
Seminţele de migdal varietatea amară, constituie un excelent remediu natural în tratarea ulcerului gastric. Migalele sunt eficiente şi în tratarea afecţiunilor aparatului genital, precum şi în afecţiunile căilor urinare. În ulcerul gastric sâmburii de migdal se zdrobesc.
Sâburii demigdal fac adevărate minuni în tratarea tusei, laringitei, gastritei, având şi un efect laxativ.
Sâmburii de rodii
Sâmburii de rodii sunt bogaţi în fosfor, calciu, fier, magneziu, acid folic, vitaminele A, B, C şi E, de aceea ei sunt recomandaţi în tratarea bolilor cardiovasculare şi anemie. Este binecunoscut faptul că seminţele de rodie au gusturi diferite în funcţie de soiul din care provin. Se curăţă crude iar dacă se uscă sunt folosite ca condiment. Seminţele de rodie sunt cunoscute şi sub numele de anardana în bucătăriile indiene şi pakistaneză şi sunt folosite ca condiment.
Sâmburii de caise
Sâmburii de caise conţin o substanţă numită nitrilozidă care are un rol esenţial în tratarea bolnavilor de tensiune arterială ea având un rol de reglare al acesteia. Se recomandă să se consume maxim 10 sâmburi pe zi, dacă se consumă mai mulţi acidul cianhidric care este eliminat este toxic.
Consumul regulat de caise sau sâmburi de caise se previne infarctul miocardic şi boala coronariană. Caisele se pot consuma şi uscate.