Ordonanța de Guvern care obligă angajatorii să achite pentru contractele part time contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim a fost respinsa marti de Senat insa votul final il va da Camerei Deputaților, for decizional.
Dupa adoptarea Ordonantei de catre guvern, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a aratat ca „În raport cu noua reglementare pe piaţă muncii va avea loc o disponibilizare a persoanelor care sunt angajate doar cu timp parţial.
Potrivit CNIPMMR, se produce o creștere a fiscalităţii pe forţa de muncă pentru angajatori deoarece aceștia nu beneficiază de munca salariatului 8 ore, ci doar o fracţiune din aceasta perioadă, fiind plătit corespunzător numărului de ore muncit, neexistând motive să platească pentru contribuții sociale pentru 8 ore.
„Susţinerea potrivit căreia această masură va combate munca la negru, nu este fundamentată; pentru combaterea muncii la negru, trebuie folosite mijloacele reglementate de lege privind sancționarea angajatorilor care utilizează munca nedeclarată. Nu este normal sa fie “sancționați” toți angajatorii pentru ca există angajatori care utilizează munca nedeclarată”.
Potrivit ordonantei, nu se vor plati CAS si CASS majorat pentru mai multe categorii care lucreaza part time:
– Elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani;
– Ucenici în vârstă de până la 18 ani;
– Persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi;
– Pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
– Persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.