• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Șerban Rădulescu vrea să stopeze jaful din păduri – SEMNEAZĂ și tu petiția pe care a inițiat-o!

Șerban Rădulescu vrea să stopeze jaful din păduri – SEMNEAZĂ și tu petiția pe care a inițiat-o!

Publicat: 21 mai, 2014 09:28
Actualizat: 23 martie, 2022 05:45

Liderul PC Cluj, prof univ dr Șerban Rădulescu, vrea să stopeze jaful din păduri prin promovarea unui nou Cod Silvic. Organizația condusă de fostul senator a inițiat și o petiție în acest sens pe petitieonline.com. 

Șerban Rădulescu arată că România a fost, pânǎ de curând, una din patriile pǎdurilor virgine ale Europei, un adevărat „plǎmân verde”. Situaţia tinde, însǎ, sǎ se schimbe în rǎu pe mǎsura trecerii timpului și accederea noastrǎ în avanposturile „modernităţii”.

Codrul, frate cu toporul

Dacǎ, potrivit Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, fondul forestier al României are, teoretic, o suprafaţă de 6.529 de mii de hectare, reprezentând 27,3% din teritoriul ţării, cu un volumul total „pe picior” al pădurilor estimat la peste 1.340 de milioane de metri cubi, practic, anual se constatǎ că aproximativ 250 de mii de metri cubi de lemn este recoltat ilegal, masǎ lemnoasǎ care se adaugǎ altor sute de mii de metri cubi recoltaţi în condiţii de explotare legale.

Astfel s-a ajuns ca suprafaţa ţării să devină subîmpădurită, fiind afectate, pe lângă extincţia faunei și florei specifice-originale, și siguranţa cetăţenilor în faţa naturii dezlănţuite, ale cărei efecte distrugătoare nu mai pot fi atenuate prin dispariția pădurilor.

Șerban Rădulescu și echipa sa de la PC Cluj va amenda actualul proiect de Cod Silvic, propunând opiniei publice sǎ-i ofere suportul pentru o inţiativǎ legislativǎ îmbunǎtǎţitǎ.

„Solicitǎm sprijinul cetățenilor (semnǎtura fiecăruia dintre dumneavoastră în sondajul de opinie atașat) pentru recrearea unui proiect valid de Cod Silvic, adaptat cerinţelor expuse anterior, pe care să îl avansăm apoi parlamentarilor Partidului Conservator Cluj în vederea creării unei noi legi organice”, i-a rugat Șerban Rădulescu pe cetățeni.

Propuneri pentru noul Cod silvic

1. În vederea implementǎrii și îmbunǎtǎţirii trasabilitǎţii lemnului ca resursă materie primǎ, solicitǎm trecerea de la exploatarea lemnului din „sistem estimat” în „sistem mǎsurat”, vinderea resursei de materie primǎ fǎcându-se nu „pe picior”, în pǎdure, ci prin licitaţii publice pe rampe apropiate exploatǎrii. Vor fi favorizaţi legal în licitaţie clienţii care vor utiliza lemnul ca materie primă în direcţia procesǎrii înalte.

2. Interzicerea exportului de lemn brut (bușteni și tocǎturǎ lemnoasǎ) și încurajarea exportului exclusiv a produselor lemnoase înalt procesate.

3. Reînfiinţarea Ocoalelor Silvice de Stat care sǎ fie unice administratoare legale ale pǎdurilor aflate în proprietate privatǎ sau de stat, care sǎ asigure o gestionare eficientă şi durabilă a resursei de materie primǎ. Proprietarii de păduri privaţi vor avea dreptul sǎ exploateze material lemnos doar prin intermediul și sub controlul Ocoalelor Silvice de Stat.

4. Înfiinţarea a 20 de zone tip parcuri naţionale – rezervaţia biosferei, care sǎ prezerveze, în marile regiuni ale ţǎrii, zonele cu pǎduri, faunǎ si florǎ virgine.

5. Obligaţia exploatǎrilor silvice sǎ nu foloseascǎ tehnologia „ras” (exploatare totalǎ într-un areal), ci sǎ exploateze în variantǎ randomizatǎ arealele de producţie, în paralel, obligatoriu asigurând o campanie de reîmpǎdurire cu puiet.

6. Înăsprirea pedepselor pentru furtul de masă lemnoasă, însoţite de confiscarea necondiţionatǎ a tuturor animalelor de tracţiune, a mijloacelor de transport și a mijloacelor de tăiere-debitare, indiferent de forma de proprietate a acestora, în cazul comiterii delictelor silvice.

7. Sprijinirea logisticǎ și financiară prin programe guvernamentale a ONG-urilor cu obiect de activitate în prezervarea și dezvoltarea pădurilor.

8. Exploatarea silvică să fie permisă o durată foarte precis specificată, după care, de-a lungul aceleeași perioade de timp, exploatarea să fie total prohibită, procesul reluându-se ciclic.

9. Pǎșunatul va rǎmâne interzis în arealul pǎdurilor.

10. Realizarea sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie a câmpurilor agricole.

11. Reanalizarea pe cale juridicǎ a retrocedǎrilor frauduloase de pǎduri către terţii beneficiari, asa-ziși proprietari istorici.

12. Promovarea internaţionalǎ a turismului de aventurǎ în România, ca mijloc suplimentar de finanţare indirectǎ a proceselor de administrare și pazǎ a fondurilor silvice.

Dacǎ sunteţi de acord cu aceastǎ iniţiativǎ semnaţi AICI.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. Romani, natie de dezaxati, criminali, idioti si irational si de animale. Cand ma gandesc ca daca Romania ar fi locuita de englezi sau nemti ar fi putut ajunge una din primele tari din Europa la capitolul turism montan si ar fi putut bate chiar si Elvetia. Dar daca o natie de cretini nenorociti irationali populeaza Romania, ce sanse avem? Mare pacat ca Romania, care INCA este una din cele mai frumoase tari din Europa este populata de asa oameni care si-ar vinde si propria mama pentru un pahar de tuica, care cu toate bogatiile naturale si toate frumusertile va fi distrusa si va ajunge un desert, in loc sa ajunga la potentialul ei. Ce sa faci cu padurile? Cum sa atragem noi turisti aratandu-le fauna si flora si organizand drumetii ca intr-o tara normala si civilizata de Uniunea Europeana si aducand bani din turism…la noi e ca-ntr-o tara de lumea a treia, nu ca-ntr-o tara Europeana.

  2. Să se coroboreze cu codul civil rutier, unde să se prevadă ca pentru abateri de la legea circulației, cei în cauză să fie obrigați, drept pedeapsă, la sădirea de pomi, în funcție de gravitatea abaterii. ( După modelul suedez).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
11 septembrie, 2024
Anul acesta încep lucrările la o nouă creșă pe strada Venus din comuna Baciu
9 septembrie, 2024
Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona
28 august, 2024
Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș
28 august, 2024
Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Îngrijirile paliative, o urgență națională
8 august, 2024
UNTOLD 2024: Restricții de circulație în perioada 2-19 august 2024

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat într-un interviu oferit BuzzNews.ro că anul acesta încep ...

Anul acesta încep lucrările la o nouă creșă pe strada Venus din comuna Baciu

Podul peste râul Nadăș, la ieșirea din comuna Baciu spre Zalău, a fost finalizat, iar ...

Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona

Dacă ești un fan al sporturilor, atunci jocurile de noroc online cu tematică sportivă sunt ...

Jocuri de noroc online cu tematică sportivă pentru fanii sporturilor

Alegerea unui țarc de joacă pentru copilul tău poate să pară o sarcină simplă, dar ...

Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece

Antreprenorii eligibili pot obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 euro fiecare pentru a lansa ...

APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali

AUR are trei consilieri locali la Cluj-Napoca și, în stilul deja consacrat, vrea să producă ...

A intrat AUR în casa lui Boc: Ce vor să verifice oamenii lui Simion în prima lună de mandat

Scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Pantelimon din București ...

Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș
Success message!
Warning message!
Error message!