• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Sfidarea lui KELEMEN HUNOR: Proiectul AUTONOMIEI ȚINUTULUI SECUIESC, lansat la CLUJ

Sfidarea lui KELEMEN HUNOR: Proiectul AUTONOMIEI ȚINUTULUI SECUIESC, lansat la CLUJ

Publicat: 18 septembrie, 2014 20:10
Actualizat: 23 martie, 2022 05:36

Candidatul UDMR la președinție, Kelemen Hunor, a lansat oficial la Cluj proiectul de lege pentru înfiinţarea regiunii Ţinutul Secuiesc. Modelul vizat de proiect este Tirolul de Sud din Italia. În urmă cu 10-15 ani, „moderații” din UDMR vroiau doar mai multe drepturi pentru maghiari, acum, după ce le-au obținut, vizează autonomia cerută altădată de „radicali”.

altera
Kelemen Hunor, Marko Bela si Takacs Csaba au vrut la inceput drepturi, acum cer autonomie

Lansarea acestei idei a iritat o parte a majorității românești având în vedere și faptul că s-a produs exact în ziua refrendumului din Scoția pe tema idependeței față de Marea Britanie. În plus, la est de România, tendițele separatiste au alimentat un adevărat război civil în Ucraina. Este și motivul pentru care fostul ministru de Externe ADRIAN CIOROIANU a declarat la Realitatea TV că un astfel de proiect face jocurile Rusiei.

Kelemen Hunor susține că UDMR vrea să inițieze o dezbatere publică largă la care să participe partidele parlamentare și societatea civilă pe marginea proiectului de înființare a Ținutului Secuiesc.

Kelemen Hunor consideră că inițiativa UDMR e una europeană și nu pune în niciun articol sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni de statul român.

„Sunt manipulări, sunt încercări de distorsionare a ceea ce gândim noi şi sunt convins că cei care vor citi acest proiect îşi vor da seama că nu este altceva decât doleanţa comunităţii maghiare de a asigura un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii naţionale”, a afirmat preşedintele UDMR, citat de digi24.ro.

„Kelemen Hunor astăzi, din nefericire pentru dânsul, a interpretat o partitură falsă. Poate nu aş fi atât de dezamăgit dacă, azi dimineaţă, deschizând radioul naţional, nu aş fi auzit cum oameni de la Radioul Naţional militau pentru independenţa Scoţiei, neînţelegând că această independenţă asumată va genera un şir de incendii geopolitice pe toată harta Europei”, a declarat Cozmin Guşă la Realitatea TV.

Un proiect de autonomie a Ţinutului Secuiesc a Uniunii apărut deja în presă, însă conducerea UDMR nu l-a comentat. 

Potrivit documentului, proiectul prevede autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc, format din judetele Covasna, Harghita si Mures. Regiunea ar urma să aibă steaguri si steme proprii iar forurile administrativeale regiunii ar fi consiliul regional si executivul regional. Membrii consiliului ar urma să fie aleși prin vot direct, la fel și președintele regiunii.

O buna parte din infrastructura de transport, resursele natural sau imobilele statului ar fi ale regiunii. De asemenea, procente importante din impozite si taxe ar ramane regiunii. 

altera
Așa-zisul ținut secuiesc are și steag
De asemenea, 2 din 3 magistrati de la Curtea de Apel Targu Mures și de la tribunalele judetelor Covasna,Harghita si Mures si a judecatoriilor Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Targu Mures, Sangerorgiu de Padure trebuie sa apartina comunitatii maghiare. 

Intr-un articol publicat la data de 20 august de Center for Eurasian Strategic Intelligence,  se arată că „Serviciile speciale rusesti colaboreaza in prezent cu lideri maghiari in Romania si, profitand de particularitatea relatiilor etnice in regiune, incearca sa creeze probleme Bucurestiului din interior”. Citiți detalii pe hotnews.ro.

Reprezentanţii Uniunii propuneau ca preşedintele regiunii să fie preşedintele Executivului Regional şi să reprezinte regiunea, el având dreptul să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea.

„Preşedintele regiunii conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale de nivel regional din Ţinutul Secuiesc. Preşedintele regiunii repartizează parte dintre atribuţiile executive membrilor executivului regional prin decret publicat în buletinul oficial al regiunii”, se mai arăta în proiect.

În proiect se preciza şi că în fiecare judeţ din Ţinutul Secuiesc este numit un prefect de către Guvernul României, iar prefectul judeţului Harghita va îndeplini şi funcţia de prefect al Ţinutului Secuiesc.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!