Trei studenţi din Cluj-Napoca şi-au pus pasiunea în slujba suferinzilor şi au reuşit să pună la punct un sistem care i-ar putea ajuta să se recupereze mai repede pe cei care au suferit paralizii ale feţei. Interesant este că totul se întâmplă prin joc, scrie digi24.ro
Trei tineri de la Facultatea de Matematică a Universităţii Babeş-Bolyai au reprogramat jocuri celebre, precum şarpele sau bulinele, astfel încât să fie controlate prin mişcări ale gurii sau ale limbii.
Astfel de exerciţii completează munca pe care o fac logopezii, kinetoterapeuţii, neurologii şi psihologii, care trebuie să ajute un pacient ce a suferit paralizia feţei. Recuperarea se face prin mişcări repetate ale muşchilor faciali.
Cu programul creat de tinerii clujeni, pacienţii ar putea să repete exerciţiile de recuperare şi acasă, iar timpul de vindecare ar fi mult mai scurt. „Acesta este programul care detectează limba, el se focalizează pe vârful limbii. Eu trebuie să mişc vârful limbii şi să coordonez biluţa aceea roşie ca să iau puncte”, spune Rareş Udrea, student.
Cu acest program, studenţii au trecut de preselecţie la un concurs modial de invenţii pe Europa Centrală şi de Est, în Ungaria.