Începând din această lună, la Cluj-Napoca va fi pus în funcțiune sistemul de ticketing impmentat prin proiectul european „Modernizarea şi extinderea sistemului public de transport în comun în Zona Metropolitană Cluj – etapa I”, a anuntat Primaria Cluj-Napoca.
”Am încheiat recepționarea aparatelor și a dotărilor din sistemul de ticketing, iar în momentul de față intrăm în etapa de punere în funcțiune. Este vorba despre 61 de automate care sunt pregătite să fie date în folosință și 87 de stații modernizate.
Începând din luna septembrie, cele 61 de automate vor fi date în folosință treptat: primul automat va funcționa în stația Someșul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, urmând ca în zilele următoare să se pună în funcțiune și restul automatelor, circa 2-3 pe zi, astfel încât pe parcursul lunilor septembrie și octombrie să devină toate funcționale. Din luna octombrie, va începe și vânzarea cardurilor nenominale de la automate.
O persoană va putea să își cumpere un card pe care să încarce o sumă de bani cu care să circule o oră, două ore, o zi, cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul. Începând cu luna noiembrie se vor deschide centrele de vânzare pentru carduri nominale, care vor înlocui actualele legitimații de călătorie din carton. Treptat, și abonamentele elevilor, studenților și pensionarilor vor fi înlocuite de pe suport pe hârtie pe acest suport nou specific sistemului de ticketing”, a explicat primarul Emil Boc.
Dezvoltarea durabilă a sistemului de transport public de călători în municipiul Cluj-Napoca se realizează prin:
– Modernizarea a 87 staţii de transport public călători existente în municipiu şi alinierea acestora la standardele internaţionale în domeniu (din punct de vedere al parametrilor tehnici şi operaţionali), în vederea asigurării unui grad mai mare de confort şi siguranţă; realizarea unui design atractiv al staţiilor şi dotarea acestora cu bănci, coşuri de gunoi şi panouri de afişaj.
– Asigurarea iluminatului în 35 din staţiile modernizate, în vederea asigurării unui trafic sigur şi eficient.
– Montarea de panouri de afişaj ce vor furniza informaţii legate de timpul estimat de sosire în staţie a mijloacelor de transport în comun (74 de panouri).
– Creşterea confortului călătorilor prin implementarea tarifării orare şi posibilitatea folosirii titlurilor de călătorie pe orice mijloc de transport în comun şi pe o anumită perioadă de timp, indiferent de traseul parcurs.
– Montarea unui sistem automat, non-stop, de eliberare a legitimaţiilor de călătorie; amplasarea în zonele cu un flux important de călători a 61 de automate pentru eliberarea legitimațiilor de călătorie non stop; amplasarea a 136 de validatoare a legitimațiilor de călătorie în staţii şi a 327 de validatoare în mijloacele de transport în comun
Mijloacele de transport în comun sunt dotate cu validatoarele duale care interacţionează cu cardurile contactless ale călătorilor şi biletele de hârtie, precum şi cu computerele de bord, care stochează oferta tarifară şi funcţionează ca o memorie tampon pentru validatoare până la punctele de descărcare date situate la capete de linii, unde datele colectate pe traseu sunt introduse în sistemul automat.
Aparatele sunt monitorizate și supravegheate video.
Informatii generale
Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 1
Valoarea totală a proiectului: 33.679.814,16 lei cu TVA
Valoarea totală nerambursabilă: 25.721.237,74 lei
Constructor: Asocierea SC RAMB SISTEM SRL cu SC CS VISON SRL
Valoare lucrări rezultată în urma licitaţiei: 26.107.319,59 lei (cu TVA)
Contractul de executie lucrări s-a semnat în 28.06.2013.
Detalii tehnologice
Sistemul automat de eliberare legitimaţiilor de călătorie este un sistem complex, modern, bazat în principal pe informaţia electronică, având ca obiectiv principal îmbunătăţirea calităţii serviciilor de transport asigurate călătorilor. Acesta are la bază tehnologia contactless, tehnologie care se regăsește în următoarele dispozitive inteligente:
– automate stradale pentru vânzarea titlurilor de călătorie;
– validatoare contactless ca modalitate de validare a legitimațiilor de călătorie;
– terminale portabile destinate controlului validităţii legitimațiilor de călătorie;
– carduri contactless ca suport fizic pentru legitimațiile de călătorie.
Validatoarele contactless permit validarea cardului, utilizatorul fiind informat de succesul sau eşecul acesteia prin semnale vizuale şi sonore. În plus, validatoarele pot fi folosite de călători şi pentru a interoga datele despre titlurile de călătorie de pe cardul contactless (de exemplu, timpul de călătorie rămas).
Cardul contactless este un card inteligent (echipat cu memorie locală şi microprocesor) care comunică wireless cu cititorul de carduri. Conţine o interfaţă de comunicaţie radio și memorie, este garantat pentru cel puţin 100.000 de cicluri încărcare-descărcare, iar retenţia datelor pentru cel puţin 10 ani. În aceste condiţii, se poate conta pe o durată medie de viaţă de 5 ani.
Echipamentele vor fi în permanenţă monitorizate în mod automat de către sistem şi orice probleme ale infrastructurii hardware vor fi imediat raportate, pentru a se putea interveni la timp şi a minimiza riscul defectării iremediabile a unui echipament.
Actualul sistem de eliberare a legitimațiilor de călătorie va funcționa în paralel cu noul sistem de timp de aproximativ 12 luni.