• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • Slovacia interzice, după Polonia şi Ungaria, importuri de cereale din Ucraina

Slovacia interzice, după Polonia şi Ungaria, importuri de cereale din Ucraina

Publicat: 18 aprilie, 2023 09:12

Actualizat: 15 ianuarie, 2024 16:49

Slovacia a oprit în mod unilateral, după Polonia şi Ungaria, importurile de cereale şi produse alimentare din Ucraina, cu scopul de a-şi proteja agricultorii, decizii pe care Kievul şi Comisia Europeană (CE) le denunţă drept ”inacceptabile”, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Uniunea Europeană (UE) aşteaptă ”explicaţii”, a anunţat un oficial de rang înalt, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile ucrainene în weekend, iar Bulgaria a anunţat că se gândeşte să impună aceeaşi măsură.

El a apreciat că cantităţi mari de cereale ucrainene rămân în UE.

”Există o problemă, Vom vedea ce putem face în săptămânile şi lunile următoare”, a anunţat el.

Unele porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate din cauza invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022, iar cerealele ucrainene – mult mai ieftine decât cele produse în UE – au rămas blocate în Europa Centrală, din cauza unor blocaje logistice.

Excesul de cereale şi prăbuşirea preţului acestora îi afectează dur pe agricultori şi reprezintă o problemă politică urgentă în Polonia, unde Partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist) – unul dintre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei de la începutul războiului rus – contează pe susţinerea alegătorilor din zona rurală în alegerile din acest an.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mîkola Solski, a îndemnat luni, la Varşovia, în deschiderea unor negocieri de urgenmţă ucraineano-poloneze, ca cerealele ucrainene să fie cel puţin lăsate să tranziteze Polonia.

”Primul pas ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este un lucru destul de important şi care ar trebui să fie făcut necondiţionat, iar după aceea vom vorbi despre alte lucruri”, a subliniat el.

Produsele agricole ucrainene expediate către şi prin Polonia reprezintă aproximativ 10% din exporturile alimentare totale ale Ucrainei, un sector vital al economiei ucrainene devastate de război,, a precizat ministrul ucrainean.

În Ungaria, ele reprezintă 6%, a mai anunţat Mîkola Solski

Varşovia a aunnţat sâmbătă după-amiaza, în urma unei reuniuni de urgenţă a Guvernului, interzicerea unei serii de importuri din Ucraina – inclusiv a celor destinate exportului în alte ţări – până cel puţin la începutul lui iulie.

”Nu vom lăsa niciodată agriocultorii fără ajutor”, anunţa într-un mesaj postat pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Interdicţia este ”totală, inclusiv a tranzitului Poloniei”, a confirmat duminică, de Paşte, Ministrul polonez al Dezvoltării Economice Waldemar Buda.

Interdicţia este necesară ”pentru a deschide ochii UE asupra faptului că sunt necesare noi decizii care să permită produselor din Ucraina să intre adânc în Europa şi să nu rămână în Polonia”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii Robert Telus.

Ministrul ungar al Agriculturii István Nagy a anunţat sâmbătă seara interdicţia importurilor cerealelor şi oleaginoaselor, dar şi altor produse – inclusiv fructe, legume, produse lactate, vită porc şi ouă – din Ucraina până la 30 iunie.

Ungaria şi Polonia – aflate de mult timp în conflict cu UE pe tema statului de drept, independenţei justiţiei, libertăţii presei şi drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), din cauza cărora li s-au blocat fonduri europene – acţionează astfel ”în lipsa unor măsuri europene semnificative”, a justificat Nagy.

Politica comercială a UE este o competenţă exclusivă a Uniunii, iar acţiuni unilaterale ”nu sunt acceptabile. În vremuri atât de grele, este crucial să se coordoneze şi să alinieze toate deciziile în UE”, a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE) însărcinat Comerţul şi Agricultura.

Guvernul ucrainean a subliniat că a fost ”mereu sensibil la situaţia din sectorul agricol polonez şi a răspuns rapid unor diverse provocări”.

Însă ”acţiuni unilaterale drastice nu vor accelera pozitiv rezolvarea situaţiei”, avertizează Kievul.

”Agricultorul ucrainean se află în cea mai dificilă situaţie”, a subliniat Solski, şi a ”cerut părţii poloneze să ţină cont de acest lucru”.

Comisia Europeană a propus luna trecută o finanţare de urgenţă agricultorilor din Europa Centrală şi de Est, în vederea compensării excesului de cereale ucrainene, însă ţările respective s-au plâns că sumele sunt insuficiente, iar agricultorii au protestat, inclusiv în România.

”Comisia Europeană a pus bani pe masă, dar constatăm că nu corespund aşteptărilor unor state”, a declarat luni un oficial european.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor
12 martie, 2024
OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS
6 martie, 2024
Ministerul de finanțe lanseazã varianta simplificatã a aplicației e-Factura

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, în ...

Aeroportul Cluj anunţă zboruri spre Bucureşti operate de compania aeriană Animawings

L-am întrebat în cadrul emisiunii Punctul Critic pe fostul ministru al Apărării, senatorul Vasile Dâncu, ...

Fostul ministru al Apărării Vasile Dâncu: Despre armata obligatorie și riscul ca România să fie atacată de Rusia

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu cere lansarea de urgență a unei campanii de informare despre importanța vaccinării ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu: Urmează cele mai importante alegeri din istoria Europei, în plin proces de schimbare a configurației geostrategice a lumii

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Află din acest articol impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ...

Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica

Fondatorul Blitz, Catalin Priscornita, și bunul său prieten Albert Deak au acceptat invitația la podcastul ...

PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa
Success message!
Warning message!
Error message!