SMIRNA, planta biblică, te ajută să depăşeşti stările de oboseală,de agitaţie psihică, de lipsă de concentrare.
Smirna (Commiphora myrrta) este răşina naturală a unui arbore pitic care creşte pe ţărmurile Mării Roşii. Alături de tămâie şi aur a fost darul, pe care cei Trei Magi le-au dus pruncului Iisus, în noaptea sfântă a Naşterii Sale. Este foarte parfumată, fiind în tradiţia multor popoare creştine simbolul înţelepciunii, cuminţeniei şi purităţii.
Întăreşte sistemul imunitar, stimulează producţia celulelor albe din sânge. Smirna conţine 76% seschiterpene care au rolul de a stimula celulele din creier care controlează emoţiile. Are efecte deosebite şi asupra glandelor pineale şi pituitare, ajută mult şi hipotalamusul.
Smirna este un remediu eficient în tratarea infecţiilor orale, respectiv a faringitei, laringitei, sinuzitei, dar vindecă eficient şi ulcerele aftoase. Deasemenea combate cu mult succes tusea, răceala, gripa, favorizează expectoraţia nazală. Stimulează cu succes şi fluxul sanguin, digestia, protejează vasele de sânge de ateroscleroză. Are şi efecte afrodisiace.
Smirna este un antimicrobian eficace care combate indigestia, balonarea, agitaţia psihică, stresul, stările de geaţă, durerile de cap, normalizează digestia. Cu smirnă se combat eficient şi durerile de dinţi. Se recomandă şi în tratarea reumatismului, artritei, problemelor de circulaţie sanguină.
Smirna are următoarele forme de utilizare: infuzie, tinctură, fumigaţie, ulei. Smirna trebuie procurată întotdeauna din farmaciile naturiste pentru că procurată din alte surse, poate avea tot felul de adausuri sintetice, care pot fi extrem de dăunătoare pentru organismul uman.
Infuzia de smirnă se obţine punându-se două-trei bobiţe de smirnă într-o cană de apă clocotită. Smirna la un moment dat va ieşi la suprafaţa apei din ceaşcă, semn că infuzia poate fi consumată. Timp de 7 zile se vor lua trei linguriţe de smirnă de trei ori pe zi,pe stomacul gol. Cu acest preparat se tratează indigestia, balonarea. Acest preparat poate fi folosit şi la tratarea celor care au mâini şi picioare reci(circulaţie periferică deficitară).
Tinctura de smirnă se obţine din 10 g de smirnă care se lasă la macerat, timp de opt zile în 100 de ml de alcool dublu rafinat de 90 de grade, întrun vas de sticlă închis etanş. Preparatul rezultat se diluează în o jumătate de pahar de apă de trei ori pe zi. Este indicată în tratarea guturaiului, gripei, bronşitelor, asteniei, oboselii.
Fumigaţia cu smirnă se face în felul următor: o bucată de smirnă de mărimea unei cireşe se pune pe o bucată de tablă încinsă deasupra unei lumânări sau pe aragaz.. Fumul rezultat se va răspândi în toată încăperea şi timp de două ore va exista o mireasmă şi un parfum deosebit, care îşi va exercita efectele sale terapeutice. Este recomandată pentru cei care suferă de agitaţie psihică, stres, incapacitate de concentrare, stări de nelinişte, dureri de cap, atac de panică,depresii, infecţii respiratorii.
Uleiul de smirnă este un ulei dulce şi este utilizat în inhalaţiile cu abur pentru a se trata bronşita, astmul, tusea. Acest ulei are şi rolul de ai alina pe cei trişti, singuri, deprimaţi sau în doliu.
Uleiul de smirnă este antibacterian, eficient împotriva microorganismelor care provoacă infecţiile cutanate.
Este folosit şi în îngrijirile cosmetice, mai ales când pielea este crăpată, aspră sau inflamată.