• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Șobolanul de apă, o delicatesă în țările asiatice, ignorat în bucătăria românească

Șobolanul de apă, o delicatesă în țările asiatice, ignorat în bucătăria românească

Publicat: 5 iunie, 2014 13:33
Actualizat: 23 martie, 2022 05:43

BIZAMUL sau șobolanul de apă este , o delicatesă în țările asiatice sau în America, însă este ignorat în bucătăria românească.

Bizamul (Ondrata zibethica) mai este cunoscut şi sub numele de şobolan de apă. Este un animal semiacvatic ce trăieşte pe lângă ape stătătoare, lacuri, orezării, canale de irigaţie unde produce pagube însemnate, prin aceea că sapă galerii în digurile acestora slăbindu-le rezistenţa. Face parte din familia rozătoarelor, este de culoare brun-cafenie-cenuşie.

Este originar din America de Nord, la noi a fost colonizat începând cu anul 1934 in crescătoriile de bizami de la Petreşti-Alba pe râul Sebeş, la Freidorf –Timiş şi la Satu-Mare. Se pare că din aceste crescătorii au evadat câteva exemplare care au început să populeze bălţile şi lacurile ţării. Întâlnind la noi un habitat foarte prielnic şi fiind un animal prolific cu cel puţin trei fătări pe an, au început să se înmulţească extraordinar de mult, încât în anul 1956 existau la noi sute de mii de exemplare.

 O consfătuire ce s-a  ţinut la Maliuc în anul 1956 în Delta Dunării unde s-a stabilit să se i-a măsuri de reducere drastică a efectivelor de bizami. Metodele folosite erau fie prin împuşcare, fie prin săparea şi distrugerea vizuinelor sau prin prinderea lor cu capcane. În urma acestor măsuri efectivele au mai scăzut.

Bizamul trăieşte în vecinătatea râurilor, fluviilor, pâraielor, bălţilor, lacurilor, mlaştinilor, terenurilor inundate, Delta Dunării. Preferă locurile cu vegetaţie acvatică bogată care constituie principala resursă de hrană.  Din vegetaţia subacvatică preferă rogozul, papura, nufărul, stânjenelul de baltă, pipirigul.Consumă cu plăcere şi plante agricole de cultură ca cereale, mazăre verde, trifoi, lucernă, sfeclă, varză, morcovi, cartofi, coceni de porumb, fructe şi seminţe de la diferite specii forestiere.

Îşi sapă o vizuină în malurile apelor, este un animal nocturn, ziua se odihneşte în vizuină. Datorită faptului că incisivii cresc în permanenţă acesta este obligat să roadă mereu ceva. Este un bun înotător ajutându-se cu labele din faţă şi cu coada care în acelaşi timp are rol de cârmă. Nu suportă iernile grele şi nici variaţiile mari de nivel al apelor.

Duşmanii bizamului sunt: pisica sălbatică, jderul, nevăstuica, vulpea, bursucul, nurca, precum şi numeroase păsări răpitoare de noapte şi de zi. Este un animal cu auzul foarte bun, nu acelaşi lucru se poate spune despre văz.

Carnea de bizam se consumă de americani dar şi de chinezi, indieni şi japonezi. La noi în ţară din păcate nu se consumă carnea de bizam. Carnea de bizam este bogată în proteine fiind superioară celei de gâscă, ovine, porcine, găină.

Blana de bizam este la mare căutare astfel din Finlanda anual se valorifică în jur de 250.000 bucăţi, în timp ce în Rusia recolta anuală a ajuns la câteva milioane bucăţi. La noi în ţară valoarea unei blăniţe de bizam era cât  cea a zece piei de porc sau de trei ori mai mare decât cea a pielii de cal. Din aceste blăniţe se confecţionează haine de blană care sunt foarte căutate şi la modă. Blana de bizam este bună tot timpul anului, însă devine remarcabilă la sfârşitul iernii. La noi în ţară nu există un sezon de vânătoare la bizami, deci se poate vâna tot timpul anului.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. D-nul nicolae racolta ar fi trebuit sa se intereseze asupra sezonului de vanatoare la bizam inainte de publicarea articolului.
    Legal sezonul incepe la 1 septembrie si se termina la 15 aprilie.
    Daca discutam de braconaj, intr-adevar ,,nu există un sezon de vânătoare la bizami, deci se poate vâna tot timpul anului”.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 mai, 2025
Nas înfundat și somn agitat? Cum te poate ajuta un umidificator
20 mai, 2025
Cum contribuie un cărucior 3 în 1 la confortul și siguranța copilului tău
3 aprilie, 2025
Combinații de culori pentru o baie cu personalitate
5 februarie, 2025
Tendințe în accesorii: Statement sau discret? Ce se poartă în acest sezon
5 decembrie, 2024
Trei decenii cu Rialda la Cluj

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, crede că în ciuda deficitului bugetar, cheltuielile bugetare continuă într-un ...

Dan Mureșan, IMM România, despre cum reducem deficitul: „Acum lucrurile sunt mult mai grave”

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a afirmat că declarația președintelui României, Nicușor Dan, privind nevoia ...

Dan Mureșan, IMM România, critică ideea ca serviciile să se ocupe de combaterea evaziunii

Te-ai trezit vreodată cu nasul înfundat și ai avut parte de nopți în care somnul ...

Nas înfundat și somn agitat? Cum te poate ajuta un umidificator

Călin Cozma, președinte executiv FPIOR, a cerut asigurari ca nu va creste TVA pentru HoReCa ...

Sectorul HoReCa i-a cerut președintelui Nicușor Dan asigurări ferme că TVA-ul nu va crește

Consilierul local AUR Cluj-Napoca, Calin Cozma a remis presei un document intitulat „Manifestul de la ...

Călin Cozma, AUR Cluj: AUR pe care îl știm noi felicită președintele ales și pune umărul la reconstrucție

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj inaugurează zborurile directe Cluj–Istanbul operate de Pegasus Airlines. Noua rută ...

Aeroportul Internațional Cluj inaugurează zborurile directe Cluj–Istanbul operate de Pegasus Airlines

Alegerea unui cărucior potrivit pentru copilul tău este una dintre cele mai importante decizii cu ...

Cum contribuie un cărucior 3 în 1 la confortul și siguranța copilului tău

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană TAROM au sărbătorit astăzi, ...

VIDEO Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj sărbătorește pasagerul cu numărul 1 milion în anul 2025
Success message!
Warning message!
Error message!