Un sondaj IRES, realizat între 7 și 8 decembrie 2011, a urmărit trasarea cunoștințelor politice de bază ale respondenților, precum și prognozele oamenilor obișnuiți privind evoluțiile mediului politic din România. Care sunt intențiile de vot ale românilor? Cine sunt liderii partidelor parlamentare? Va fi demis Emil Boc de către președinte? Va reuși USL să-l suspende pe Băsescu? Ce cred românii despre comasarea alegerilor, reducerea numărului de parlamentari, sau despre intenția de regionalizare a României?Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.375 indivizi de 18 ani și peste. Comentariile aparțin profesorului Vasile Dâncu.Expertologia a devenit una dintre cele mai noi religii. În toate domeniile, experții fac analize, predicții și dau sfaturi. De la modă la cosmetică, de la viața economică la viața de cuplu. Marile agenții de rating economic sau politic și laureații premiului Nobel nu au prevăzut criza mondială, dar pentru asta nu au renunțat să apară peste tot și să dea sfaturi. Fondul Monetar Internațional a explicat printr-un raport de evaluare extern că economiștii săi nu și-au dat seama de riscurile care au condus la criza financiară globală din cauza admirației naive pentru reglementarea limitată a piețelor financiare din SUA și Marea Britanie și din cauza mentalității de turmă. […] Cu toate acestea FMI nu și-a pierdut deloc rolul de mare planificator și strateg mondial împotriva unei crize pe care nu a prevăzut-o și probabil nici nu o înțelege.În predicțiile lor, ”comentatorii politici sunt, în multe situații, afectați de diferite forme de partizanate politice”.Opinia publică nu este un expert, dar am observat că agregarea unor opinii individuale poate să producă un efect de prospectivă mai consistent decât opiniile unor experți, chiar dacă nu putem face nici din asta o regulă.
Cultura politică, informare și interes pentru politică
1. Vă interesează ce se întâmplă în politică românească?
a) Da, mult – 40%
b) Da, puțin – 32%
c) Nu – 27%
d) Nu știu, nu răspund – 1%2. Vă considerați un om informat în ceea ce privește politica?
a) Da – 56%
b) Nu – 44%3. De unde vă informați în primul rând despre politică?
a) De la televizor – 81,8%
b) De pe internet – 7%
c) Din ziare – 6,2%
d) De la radio – 2,1%
Plus alte 2,4 procente cumulate din mass-media în general, din discuții sau din ședințe de partid. 0,5% au refuzat să răspundă.Interesant este faptul că din cei 56% dintre românii care s-au declarat ca fiind oameni informați în ceea ce privește treburile politice, doar jumătate dintre ei (adică 56,7%) se consideră și interesați de acest fenomen. Semnificația este următoarea: televiziunea îți dă senzația informării în orice domeniu, fără a urmări sistematic, fără un interes determinat. Privind pe regiuni istorice, observăm că sentimentul că sunt oameni informați este mai puternic în zona de Sud+București+Dobrogea, apoi în Moldova și mai slab în Transilvania și Banat.Atașamentul față de partide este foarte slab, ceea ce accentuează și volatilitatea electorală, oamenii schimbând destul de des partidul cu care votează și neexistând, ca în culturile politice occidentale, candidați ai familiei pe decenii întregi.4. Aveți un partid politic preferat?
a) Da – 28%
b) Nu – 72%5. Aveți un om politic preferat?
a) Da – 25,6%
b) Nu – 74,2%Volatilitatea electorală este la fel de mare în rândul celor informați sau neinformați, aproape egală ca intensitate pe regiuni, dar și în rândul diferitelor categorii de formare școlară. Este o dovadă a faptului că românii sunt nemulțumiți și încearcă, testează, mai degrabă, ceea ce se află pe tarabele politicii.6. În ultimii ani ați votat cu un singur partid sau cu mai multe?
a) Cu un singur partid – 56.5%
b) Cu mai multe – 33,1%
c) Nu am votat – 9,7%7. Cu câte partide ați votat în ultimii 10 ani?
a) 2 – 59,6%
b) 3 – 29,5%
c) 4 – 3,5%
d) 5 – 0,4%
e) peste 5 – 2,6%
f) Nu răspund 4,4%
Ce cred oamenii despre șansele partidelor
1. Câte procente credeți că are PDL la intenția de vot la alegerile parlamentare, cu aproximație?
a) Sub 10% – 13%
b) 11-20% – 14,8%
c) 21-30% – 16,4%
d) 31-40% – 10%
e) 41-50% – 9,7%
f) Peste 50% – 9,1%
g) Nu știu – 26,6%
h) Nu răspund – 0,4%2. Câte procente credeți că are USL la intenția de vot la alegerile parlamentare, cu aproximație?
a) Sub 10% – 6%
b) 11-20% – 8%
c) 21-30% – 13%
d) 31-40% – 16%
e) 41-50% – 12%
f) Peste 50% – 13%
g) Nu știu – 31%
h) Nu răspund – 1%Românii sunt în proporții egale tentați să creadă că va câștiga puterea sau opoziția, undeva în jur de 40%.
Cred că va câștiga alegerile USL aproape 70% dintre votanții USL și 20% dintre votanții PDL. Cei mai optimiști sunt votanții PSD, aproape trei pătrimi, pe când peneliștii cred doar în proporție de 66% în victoria USL.În ceea ce privește șansele coaliției PDL de a forma noul guvern în 2012, pedeliștii încrezători în succes sunt în jur de 80%, iar udemeriștii se împart aproape egal, cu o ușoară preferință spre PDL (41% pentru PDL, 34% USL și 25% nu se pronunță). Votanții UNPR cred, în majoritate, că va câștiga coaliția din jurul PDL, iar votanții lui Dan Diaconescu cred în proporție de 40% în victoria USL, 23% în cea a PDL, iar 9% chiar în victoria Partidului Poporului.
O mare surpriză: nivelul de cunoștinte factuale despre viața politică este foarte scăzut
1. Știți cine este președintele PDL?
a) Emil Boc – 42%
b) Traian Băsescu – 7%
c) Crin Antonescu – 0,5%
d) Vasile Blaga – 0,5%
e) Altcineva – 1%
f) Nu știu – 48%
g) Nu răspund – 1%2. Știți cine este președintele PSD?
a) Victor Ponta – 54,8%
b) Mircea Geoană – 1,7%
c) Vasile Blaga – 0,4%
d) Altcineva – 0,7%
e) Nu știu – 41,5%
f) Nu răspund – 0,9%4. Știți cine este președintele PNL?
a) Crin Antonescu – 54,9%
b) Călin Popescu Tăriceanu – 0,4%
c) Altcineva – 4%
d) Nu știu – 43,4%
e) Nu răspund – 0,9%5. Știți cine este președintele UDMR?
a) Kelemen Hunor – 12%
b) Marko Bella – 9%
c) Corneliu Vadim Tudor – 2%
d) Laszlo Borbely – 2%
e) Laszlo Tokes – 1%
f) Gyorgy Frunda – 1%
g) Cseke Atilla – 1%
h) Nu știu – 70%
i) Nu răspund – 1%
j) Altcineva – 1%Opțiunea pentru partide noi este în scădere, deci capacitatea de acceptare este foarte slabă. Dacă anii trecuți erau aproape 40% dintre românii cu drept de vot care declarau că ar vota independenți sau partide noi, acum marja de acceptabilitate s-a restrâns destul de mult. Cei care pun condiții de acceptare a unui nou partid sunt doar 6,3% din eșantion, deci avem doar o foarte mică parte de electorat care privește cu raționalitate și luciditate ofertele politice ale partidelor noi sau mai vechi.6. Ați vota cu un partid nou înființat?a) Da – 24,9%
b) Nu – 64,9%
c) Nu știu – 3,6%
d) Depinde – 6,3%
Ce cred românii despre evoluția partidelor în sondajele de opinie în 2012?
Cu toate că nu știu prea multe despre poziția actuală a partidelor în sondaje, românii manifestă un procent mic de nonrăspunsuri dacă întrebăm cum vor evolua pe parcursul lui 2012. Observăm că USL și Partidul Poporului Dan Diaconescu sunt creditate cu o creștere mai mare decât cu o scădere. 50% dintre români estimează că PDL va scădea în sondaje și doar 21% că el va crește, 22% estimând că PDL va stagna.Predicțiile opiniei publice pentru anul politic 2012S-a observat că predicțiile cumulate ale oamenilor simpli s-au dovedit mult mai bune în comparație cu predicțiile experților. Dacă luăm exemplul încercării de demitere prin referendum a președintelui României din legislatura trecută, majoritatea comentatorilor politici estima că se va reuși, în timp ce în jur de 75% dintre oameni spuneau în sondaje că Traian Basescu nu va fi demis. Atunci, predicția maselor a fost aproape de cifrele obținute la referendum. Despre 2012 nu vom ști dacă opinia publică are dreptate decât în luna decembrie a acestui an.Românii cred acum că Emil Boc va rămâne premier până la finalul mandatului actualului guvern. Cred asta 74% dintre votanții PDL, 67% din cei ai USL, 72% dintre udemeriști, 71% dintre peremiști și 54% dintre votanții lui Dan Diaconescu.1.Credeți că Emil Boc va rămâne premier până la alegeri sau va fi demis de președintele Băsescu?
a) Va rămâne până la alegeri – 69,3%
b) Va fi demis – 23%
c) Nu știu – 7,5%
d) Nu răspund – 0,2%Alianța marilor rivali nu este posibilăPrezentată ca un scenariu de rezervă, această variantă a unui guvern PSD – PDL nu pare a fi considerată ca realistă pentru perioada de după alegerile viitoare. Doar 36% cred că este posibilă, 56% considerând-o o variantă improbabilă. Interesant este că votanții USL cred cel mai tare în imposibilitatea ei (68%), în timp ce 37% dintre votanții PDL cred că este posibilă, 45% dintre votanții UDMR o văd ca fiind realistă (42% imposibilă) iar în cazul votanților UNPR 83% cred că se poate realiza.2. Unii comentatori au vorbit despre o posibilă alianță PSD cu PDL după alegeri. Credeți că este posibilă?
a) Este posibilă – 36,3%
b) Nu este posibilă – 56,3%
c) Nu știu – 7,2%
d) Nu răspund – 0,2%Suspendarea PreședinteluiNu știm cât de mult cred politicienii în mod real în acest scenariu, dar opinia publică nu crede în posibilitatea lui, probabil și pentru că acest subiect nu este însoțit de propuneri de alternativă.3. USL pregătește suspendarea președintelui. Credeți că va reuși în 2012?
a) Nu va reuși – 69,7%
b) Va reuși – 23,5%
c) Nu știu – 6,4%
d) Nu răspund – 0,4%Comasarea alegerilorChiar dacă la lansarea acestui proiect o măsurare a arătat că nu este un subiect care să aibă prea mare susținere în opinia publică, totuși opinia publică crede că procesul comasării se va realiza.4. PDL se pregătește să ia decizia de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare. Credeți că va face asta?
a) O va face – 58%
b) Nu o va face – 31%
c) Nu știu – 11%Reducerea numărului de parlamentari – o promisiune care nu mai este crezutăDoar 40% dintre români mai cred în această promisiune. În proiect mai cred doar 61% dintre votanții PDL, 36% dintre votanții USL, 52% PRM. Majoritatea românilor, deși a votat la referendum și-a pierdut speranța că politicienii se vor ține de cuvânt.5. Credeți că se va reduce numărul de parlamentari așa cum s-a promis sau nu?
a) Nu se va reduce – 55%
b) Se va reduce – 40%
c) Nu știu – 4%
d) Nu răspund – 1%Parlamentul bicameral va rămâne cum esteCred acest lucru 53% dintre pedeliști, 69% dintre votanții USL, 61% dintre votanții UDMR. Aici prognoza populației este făcută și pe un fond de atitudine, majoritatea românilor fiind împotriva desființării unei camere a Parlamentului.6. Credeți că Parlamentul va rămâne cu două camere sau se va reduce la una singură?
a) 2 camere – 61%
b) 1 cameră – 31%
c) Nu știu – 7%
d) Nu răspund – 1%Împărțirea pe regiuni nu se va face în 2012Cel mai optimist în această direcție este electoratul PRM și PDL cu 30% respectiv 27%, dintre votanții USL cred doar 22% că se va realiza acest proiect, iar votanții UDMR cred doar în proporție de 13% în realizarea acestui proiect în 2012.7. Credeți că în 2012 se va face împărțirea pe regiuni a României?
a) Nu – 62%
b) Da – 25%
c) Nu știu – 11%
d) Nu răspund – 2%