• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Sorin Cîmpeanu a prezentat noua structură a anului şcolar 2022-2023

Sorin Cîmpeanu a prezentat noua structură a anului şcolar 2022-2023

Publicat: 30 martie, 2022 22:05

Actualizat: 1 aprilie, 2022 11:10

Ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat, miercuri, după şedinţa de Guvern, structura noului an şcolar 2022-2023, care va înlocui semestrele cu cinci module de învăţare, alternate cu perioade de repaus, informează News.ro.

Noul an şcolar va începe în prima luni din septembrie şi se va încheia în 16 iunie. O noutate este şi că se introduce, pe lângă Şcoala Altfel, şi Şcoala Verde. De asemenea, Ministerul Educaţiei ia în calcul să modifice şi regulamentul de funcţionare din învăţământul preuniversitare, astfel că vor dispărea tezele semestriale, care vor fi înlocuite cu evaluări, la începutul şi sfârşitul anului şcolar.

Ministrul Cîmpeanu a anunţat că au reuşit să ajungă la un consens privind structura anului şcolat, confirmat nu numai de către experţii în educaţie dar şi orice expert în pedagogie.

”Este vorba despre nevoia de a alterna module de învăţare, de 6,7,8 săptămâni, cu module de repaus. În acest fel, putem să ne adaptăm pe specificul anului şcolar din România. Mai ales, propunerea agreată este ca şcoala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învăţare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanţă, la finele lunii octombrie, astfel că 24-30 octombrie să fie prima vacanţă, acordată tuturor elevilor, şi preşcolarilor”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a explicat că, după această vacanţă, urmează modulul 2 de învăţare, care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă, după care va fi cea de-a doua vacanţă, 23 decembrie – 8 ianuarie.

După al doilea modul, urmează modulul 3, care ar începe pe 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie, când va fi a treia vacanţă, care va putea fi acordată în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui Inspectorat Judeţean, prin consultare cu cei implicaţi. ”Este vorba de o vacanţă de o săptămână, mobilă, în luna februarie”, a spus Cîmpeanu.

Cel de-al 4-lea modul se va derula până în preajma sărbătorilor pascale, atât cele catolice cât şi cele ortodoxe, în perioada 8 – 23 aprilie. După această vacanţă, urmează modulul 5, şi ultimul care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cinea vacanţă este cea de vară, care va începe în data de 17 iunie şi va dura până în prima luni a lui septembrie, când începe anul şcolar 2023-2024.

”Avem o altă noutate, pe lângă Şcoala Altfel, avem şi Şcoala Verde. Această săptămână va putea fi introdusă în structura anului şcolar 2022-2023, în modulele 4 şi 5 de învăţare, când şcolile vor avea libertatea să îşi aleagă, în funcţie şi de condiţiile climatice”, a mai spus ministrul, precizând că vor introduce în şcoli prezentări făcute de personalul abilitat să prezinte aceste elemente de mediu, într-o manieră atractivă.

Sorin Cîmpeanu a arătat că mai au în plan să introducă şi educaţia financiară, după ce Parlamentul a adoptat o lege în acest sens.

”Având în vedere relevanţa tezelor semestriale, având în vedere această structură a an ului şcolar cu cele cinci module de învăţare, alternate cu perioade de repaus, intenţionăm să revizuim regulamentul de funcţionare din învăţământul preuniversitare, în sensul renunţării la aceste teze semestriale”, a spus Cîmpeanu, precizând că profesorii ştiu foarte bine când să îşi planifice aceste evaluări pe parcursul anului.

De asemenea, ministrul a spus că a luat act de solicitarea elevilor, a unei evaluări standardizate, sumative, la final de an şcolar, şi solicită elevii şi o evaluare standardizată, predictivă, la început de an şcolar. ”Este un model pe care îl avem în atenţie şi îl vom analiza şi implementa încă din anul şcolar 2022-2023”, a mai afirmat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că vor fi medii încheiate la finalul anului şcolar, pentru că cele încheiate până acum la final de semestru nu au avut relevanţă şi nu au fost folosite.

”Se va da libertatea profesorilor să îşi organizeze evaluările, pe parcurs, în funcţie de calendar, de ritmul de predare a materiei”.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
20 martie, 2023
Clujencele se pot testa gratuit până pe 13 aprilie la Cluj Arena pentru cancerul de col uterin și cel de sân
20 martie, 2023
Președintele chinez Xi Jinping, trei zile la Moscova, alături de Putin
20 martie, 2023
Finlanda rămâne „cea mai fericită ţară din lume”! Ce loc ocupă România?
20 martie, 2023
Cluj: Intervenţie a mascaților la un scandal între doi soți
20 martie, 2023
Anchetă disciplinară la U BT Cluj privind comportamentul agresiv al jucătorului Guzman la meciul cu CSM Oradea

Clujencele se pot testa gratuit până pe 13 aprilie la Cluj Arena pentru cancerul de ...

Clujencele se pot testa gratuit până pe 13 aprilie la Cluj Arena pentru cancerul de col uterin și cel de sân

Preşedintele chinez Xi Jinping va petrece trei zile alături de Vladimir Putin la Moscova. Liderul ...

Președintele chinez Xi Jinping, trei zile la Moscova, alături de Putin

Covid-19 a dus la moartea a 6,7 milioane de oameni, a făcut să intre în ...

Finlanda rămâne „cea mai fericită ţară din lume”! Ce loc ocupă România?

Producătorul de automobile ceh Skoda ar trebui să reducă 3.000 de locuri de muncă şi ...

Ce decizie-șoc ar trebui să ia Skoda dacă schema de emisii ”Euro 7” a UE va fi implementată în forma actuală

Echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, se va produce în acest an ...

Echinocţiu – Primăvara astronomică începe luni, 20 martie, la ora 23.24

Ministerul german al Apărării vrea să cumpere 82 de elicoptere civile Airbus H-145M şi să ...

Germania vrea să cumpere 82 de elicoptere civile Airbus H-145M şi să transforme unele pentru luptă

Poliţiştii clujeni, însoţi de jandarmi, echipaje medicale şi de luptători de la acţiuni speciale au ...

Cluj: Intervenţie a mascaților la un scandal între doi soți

Campioana la baschet masculin U Banca Transilvania Cluj a anunţat că va deschide o anchetă ...

Anchetă disciplinară la U BT Cluj privind comportamentul agresiv al jucătorului Guzman la meciul cu CSM Oradea
Success message!
Warning message!
Error message!