Primul an la Reactor a fost, cum e si normal, plin de tot felul de premiere, de teatru sau nu: primul concert, primul vernisaj, primul festival. Acum – primul final de an, prima iarna, primul Craciun. Ultimul nostru program lunar din 2014 aduna la un loc putin nou si putin vechi (relativ).
Avem prieteni care ne-au fost alaturi de la deschiderea din martie: improvizatorii de la Just Push Play, care se intorc pe 12 decembrie pentru un ultim exercitiu de imaginatie, si Fluidian, cu peisajele sale sonore, in 20 decembrie – in aceeasi zi cu prietenii care ni s-au alaturat pe parcurs, cei din echipa Foc de voie, cu a lor ”poveste de pretutindeni si dintotdeauna”. Avem si prieteni noi de tot, cum e artistul Liviu Bulea, al carui vernisaj deschide seria de evenimente din decembrie, vinerea aceasta, in 5. Tot pentru prima data vor canta in Reactor si tinerii solisti de opera care vin sa ne colinde cu Christmas Sounds – vin fiert, mere, scortisoara, in data de 18.
Productia nascuta din colaborarea Reciproca – Reactor, 9 din 10, un rasfatat al publicului de la premiera din iunie si pana acum, trecut prin transformari si renascut, cu o componenta diferita, dar la fel de sincer si amuzant, se intoarce pentru o ultima lectie de dezvoltare personala – in 17 decembrie.
Cu energii noi revin cele doua one-woman show-uri gandite si interpretate de Raluca Mara si Oana Mardare: in 13 decembrie, Pasarea care nu e, un spectacol personal, plin de umor si duiosie, iar in 19, Asteptand-o pe Alice, o emotionanta poveste despre parasire, speranta si trecerea timpului. Cele doua actrite sunt parte vie a Reactorului, care s-a nascut si a crescut prin ele, prin urmare e cum nu se poate mai potrivit sa incheiem anul cu o mostra din ceea ce pot sa faca, pe scena si in afara ei.
Va multumim pentru sustinere, pentru participare, pentru emotie, pentru reactii mici si mari si va asteptam in continuare cu drag la Reactor, sa incheiem anul impreuna, mai bine decat l-am inceput!
Vineri, 5 decembrie, ora 19:00
CRYPTO
Vernisaj
Artist: Liviu Bulea
Curator: Catalin Valean
Departe de traseul unei minoritati care se confrunta cu intoleranta, Crypto atinge note intime si prezinta notiunea de sexualitate dintr-o perspectiva personala conceputa sa fie analizata panoramic, fara sa impuna vreun atasament de ordin emotional din partea privitorului. Acesta este supus unui exercitiu de imaginatie, oferindu-i-se indici referitori la demersul personal al autorului, prezentandu-i in paralel o latura cu care nu este familiarizat.
O productie HappeningReactor
Vineri, 12 decembrie, ora 19:00
JUST PUSH PLAY
spectacol de improvizatie
Cu: Dragos Muscalu, Bogdan Bob Radulescu, Rob Pavicsits si Matei Rotaru
Totul se construieste pe loc, fara regizor, fara scenariu. Telecomanda e in mana publicului. Asa ca… JUST PUSH PLAY!
Sambata, 13 decembrie, ora 19:00
PASAREA CARE NU E
Spectacol de teatru
Cu: Raluca Mara
“Pasarii Care Nu E am incercat sa ii dau viata dintr-o necesitate absolut egoista. Nevoia de a urla lumii o multime de lucruri pe care nu avem curaj sa le spunem cu voce tare. Am gasit astfel de lucruri in cuvintele lui Nietzsche, a lui Baudelaire, a lui Romain Gary, Ionesco, Bunuel, Dali, Nabokov sau Musatescu. Se gasesc in cuvintele multor oameni mari si mici. Le-am tradus in cuvintele mele si le-am inserat in povestea unui personaj care se uita la sine prin oglinda lumii. Asa a iesit un text plin de umor, sarcasm, franchete, dar care nu a scapat nici de duiosie si ludic. La inceput a trait ca un experiment de 15 minute care mi-a adus premiul Maria Filotti la Gala tanarului actor, HOP, 2010. Apoi a crescut mare si s-a transformat in acest one woman show care asteapta sa il cunoasteti, sa il disecati, sa il rasfatati, sa il judecati, in sfarsit… sa va bucurati de el asa cum are nevoie fiecare dintre voi.” – Raluca Mara
Miercuri, 17 decembrie, ora 19:00
9 DIN 10
Spectacol de teatru
Dramaturgia: Ana Cucu-Popescu
Regia: Leta Popescu
Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Talos
Chestionand limbajul specific cartilor motivationale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, avand la baza un scenariu colectiv, bazat pe improvizatiile actorilor, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confrunta publicul cu realitatea indoielnica a statisticiilor abracadabrante de astazi, o realitate aflata la limita dintre fake si true, la limita dintre how to be… si be yourself!.
O productie a Asociatiei Reciproca in colaborare cu Reactor
Joi, 18 decembrie, ora 19:00
CHRISTMAS SOUNDS
VIN FIERT, MERE, SCORTISOARA
Concert de colinde
Cu: Bianca Rat, Cristina Tureanu, Adonis Tanta, Beniamin Pop
Pian: Ianchis Linda
Concept: Denisa Berceanu
Patru tineri studenti la Conservator propun o seara placuta, la un vin fiert, intr-o atmosfera intima, cu cantece traditionale de Craciun, romanesti si internationale, interpretate in stiluri diferite, de la opera la jazz.
Vineri, 19 decembrie, ora 19:00
ASTEPTAND-O PE ALICE
Spectacol de teatru
Cu: Oana Mardare
Regia Doru Mihai Talos
Muzica originala: Pau de Nut
Asteptand-o pe Alice este rezultatul unei investigatii personale asupra asteptarii. Spectacolul a pornit ca un exercitiu, fiind inspirat de o propozitie: „acolo, in colturile ascunse ale casei”. Pe baza improvizatiilor, s-a conturat povestea personajului principal – o papusa pe nume Vivian. Prinsa intr-o lume a amintirilor si a asteptarii, Vivian invata lucruri noi. De data asta nu e vorba despre un nou joc sau un nou cantec, ci despre a invata sa astepte.
”In putin mai mult de o ora, insotita de o actrita extraordinar de expresiva (atat incat sa te faca sa uiti complet obstacolele lingvistice) si de un contrapunct muzical slab si foarte capabil, deci, sa existe ca voce plina, egala, am participat la desfasurarea unei drame care e sociala si existentiala in acelasi timp: existentiala in masura in care aceasta demasca iluziile cu care ne hranim, exprimate adesea prin fraze de-a gata, pe care le pronuntam fara sa le mai ascultam […] si de comportamente care denunta sclavia in loc sa afirme libertatea; sociala, pentru ca societatea consumului, care arunca tot ce nu mai e la moda sau se uzeaza, anuleaza bagajul de amintiri, de istorie, de memorie… pe scurt, se ucide pe ea insasi.” (Giulietta Stirati – art a part of cult(ure), remove background noise)
”O lume decadenta, din cutii, cesti rupte de ceai, nécessaire de beautè, dar si de sentimente si relatii stricate, in care protagonista se agita ca un spiridus. O lume, aceea a acestei minunate si geniale actrite si autoare, pe care ii dorim publicului italian sa aiba din nou ocazia de a o intalni.” (Danielle Rizzo, Rivista di teatro teatro.persinsala.it)
Spectacolul s-a jucat in Barcelona si in Cluj si a participat la diferite festivaluri:
– Gala Traficantului de Cultura International, Oradea
– Antagon Festival, Timisoara
– FanFest, Rosia Montana
– teatROmania , Roma, Italia
Spectacolul este o co-productie a companiei Atelier45 (Cluj) si a salii Porta 4 din Barcelona, unde a avut premiera in data de 15 noiembrie 2013.
Sambata, 20 decembrie, ora 19:00
FOC DE VOIE
O poveste dintotdeauna
KILLED BY FRIENDLY FIRE
A never-ending story
de Stefana si Ioan Pop-Curseu
Regia: Stefana Pop-Curseu
Cu: Ionut Caras si Cristian Grosu
Voci: Maria Vadan (copilul narator), Radu Largeanu, Filip Odangiu, Alexandra Tarce (vocile din vis)
Mixaj sunet: Rares Stoica
Interpretare coloana sonora: Catalin Dumitras, Grupul Iza
Asezat in cerc, in jurului unui spatiu de joc simbolic, publicul este chemat sa asculte povestea unui tanar mestesugar reintors la casa parinteasca pentru a-si regasi rostul in lume. Arta figurinelor de hartie pe care o practica ii aduce o prietenie nesperata, intr-un context social instabil, sub presiunea constanta a progresului economic. Ce se intampla insa cand nu se joaca dupa aceleasi regului, cand constiinta tace sub talpa avutiei, cand aproapele nostru deschide focul fara somatie? Si daca e doar vesnica poveste a pactului cu raul in necunostinta de cauza? O poveste dintotdeauna si de pretutindeni.
O productie independenta in partenariat cu Facultatea de Teatru si Televiziune, UBB Cluj, Asociatia Persona, ImagineTact
Sambata, 20 decembrie, ora 21:00
FLUIDIAN – PEISAJE SONORE
Peisaje sonore ambiental-minimaliste
Concert
Fluidian (Emil Gherasim) – chitara, live electronics
Dupa mai multe concerte solo si colaborari in proiecte audio-vizuale realizate in Ungaria si Romania, Fluidian revine la Reactor cu un set de picturi sonore improvizatorice din ciclul Fluidian’scapes.
Lumea sonora creata de Fluidian (Emil Gherasim) imbina peisajele textural sonore intr-o maniera improvizatorica specifica, ambiental-minimalista, profund meditativa, in care auditorul isi poate deschide liber imaginatia.