• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Spitalizarea in caz de Covid-19 este mai probabila la pacientii cu BPOC – Ce trebuie să știi despre boala cu mai multe fețe

Spitalizarea in caz de Covid-19 este mai probabila la pacientii cu BPOC – Ce trebuie să știi despre boala cu mai multe fețe

Publicat: 18 noiembrie, 2020 12:57
Actualizat: 23 martie, 2022 05:01

Spitalizarea in caz de Covid-19 este mai probabila la pacientii cu Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică (BPOC). Aceasta este una dintre concluziile conferineței de presă organizte de Societatea Română de Pneumologie. Organizația a demarat pe 18 noiembrie, chiar de Ziua Mondială a BPOC, o nouă campanie de informare și educare a publicului larg cu privire la importanța depistării precoce a tuturor afecțiunilor legate de patologia pulmonară, sub sloganul „Avem grija de sănătatea plămânilor dumneavoastră”.

Cele mai importante idei din conferința de presă: 

Prof dr Ulmeanu

– in Romania, BPOC-ul este subdiagnosticat, 85% dintre fumatori nu au auzit de BPOC

– 10% din populatia peste 40 de ani are cel putin o forma moderata de BPOC

– la femei, BPOC-ul este mai sever (debutul bolii apare la varste mai fragede, sensibilitatea femeilor la fumul de togara este mai mare, inclusiv la fumatoarele pasive)

– spitalizarea in caz de Covid-19 este mai probabila la pacientii cu BPOC

prof dr Roxana Nemes 

altera
Prof. Dr. Roxana Nemes
– afectiunile pulmonare sunt pe locul 2, ca mortalitate si incidenta, dupa afectiunile cardio-vasculare

– pneumonia este principala cauza de mortalitate la copiii sub 5 ani

– la fiecare 39 de secunde, in lume, un copil moare de pneumonie

– vaccinarea este cea mai buna preventie (atat cea anti-gripala cat si cea anti-pneumococica)

prof dr Mihaltan 

altera
prof dr Florin Mihaltan
– fumatul creste riscul de infectare cu coronavirus si creste rata aparitiilor complicatiilor in caz de infectare

– riscul de deces in ATI, in cazul pacientilor cu Covid-19, este mai mare la fumatori

– doar 3% dintre fumatori reusesc sa se lase de fumat fara ajutor

– dispozitivele electronice sunt la fel de nocive

Alegerea și declararea lunii noiembrie ca „Luna sănătății plămânilor” nu este deloc întâmplătoare, fiind și luna în care sunt marcate și alte două date importante: Ziua Mondială a Pneumoniei (12 noiembrie) și Ziua Națională fără Tutun (19 noiembrie).

Denumită și boala cu mai multe fețe, bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care afectează, pe rând, toate organele. Din păcate, mai mult de jumătate dintre pacienții care suferă de BPOC nici nu știu că sunt bolnavi, dat fiind faptul că simptomele ei timpurii pot fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintarii în vârstă (tuse, producție cronică de spută, senzație de sufocare, oboseală).

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care variază de la bronșită până la emfizem pulmonar. 

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă boala poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). Experții preconizează că, într-un interval relativ scurt de timp, BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depășind alte afecțiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

”Pneumonia este o afecțiune inflamatorie ce poate evolua cu forme grave atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Anual sunt raporatate peste 4 milioane decese datorate acestei afecțiuni, conform statisticilor OMS. Cei mai afectați de pneumonie sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu diverse afecțiuni cronice (afecțiuni cardiace, BPOC, diabet zaharat etc. Tratăm pneumoniile, dar le putem și preveni! Vaccinarea antipneumococică dar și vaccinarea antigripală efectuate la timp sunt cele mai eficiente metode de prevenție, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie. Vaccinăm și salvăm vieți. 

Vaccinării i se alatură, ca măsuri de prevenție, igiena corespunzătoarea a mâinilor, reducerea poluării aerului, alimentarea la sân a nou-născutului” precizează prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președintele Societății Române de Pneumologie 2020-2024.

Societatea Română de Pneumologie și-a făcut un scop în sine din sensibilizarea populaţiei în ceea ce privește impactul tuturor afecțiunilor pulmonare asupra sănătăţii, conștientizarea gravității acestora și diseminarea informațiilor cu privire la importanța tratamentului corect și la timp. Cu atât mai mult cu cât este îngrijorătoare creșterea dramatică a numărului de decese cauzate de afectarea pulmonară, fie ca urmare a infectării cu SARS CoV2, fie din alte cauze.

„Ziua Mondială a BPOC în România se află anul acesta la a 12-a ediție. Mesajul ghidului GOLD, mesajul tuturor experților în acest an este O viață mai bună pentru fiecare pacient cu BPOC. Persoanele cu BPOC sever pot avea un risc mai mare de complicații Covid-19. Dacă cineva cu BPOC contactează noul coronavirus, spitalizarea poate fi mult mai probabilă. Mesajul nostru, al Societății Române de Pneumologie, pentru pacienții cu BPOC, în contextual pandemiei, este unul ferm și foarte simplu: să-și mențină terapia zilnică inhalatorie, astfel încât boala să poată fi ținută sub control. Repet, pacienții cu BPOC trebuie să-și ia tratamentul inhalator în fiecare zi”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie 2016-2020.

Campania de informare, adresată publicului general, se va desfășura exclusiv online, din cauza contextului pandemic actual generat de COVID-19. Astfel, până la finalul acestei luni, vor fi realizate mesaje video de conștientizare a impactului bolilor respiratorii asupra calității vieții, mesaje ce vor fi difuzate atât pe site-ul și pagina Facebook a Societății Române de Pneumologie, pe  pe pagina www.desprebpoc.ro, cât și pe pagina Facebook și canalul YouTube ale Pacientul 2.0, așa încât informațiile să ajungă la cât mai multe persoane.

Specialiștii atrag atenția în mod deosebit asupra efectelor nocive pe care le are fumatul, îndeosebi în contextul pandemic actual, studiile demonstrând faptul că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infecție cu noul coronavirus.

”Fumatul rămâne eternul factor de risc sau cauzal pentru o multitudine de afecțiuni respiratorii dar și pentru multe alte boli aparținând altor specialități. În contextul pandemiei actuale, fumătorul care se confruntă cu problemele induse de COVID 19 fumează mai mult, are mai puțin acces la serviciile de consiliere iar afecțiunile respiratorii induse sau întreținute de tabagism nu-i mai par așa accesibile și nici prioritare ca solicitare. 

Și totuși, efectele induse de tutun rămân, se potențează în timp, și lor li se alătură și celălalte consecințe ale unor oferte așa zise «sănătoase» din partea industriei tutunului precum tutunul încălzit sau țigara electronică. Și totuși, să nu uităm că masca – un element de maximă protecție individuală – și gesturile pe care le presupune fumatul sensibilizează fumătorii și induce un risc suplimentar de infectare cu COVID 19”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.  

Pneumologii reamintesc faptul că spirometria rămâne cea mai importantă metodă de diagnosticare și investigare a funcției pulmonare, recomandată nu doar categoriilor aflate la risc, ci și tuturor celor care înțeleg să aibă grijă de sănătatea plămânilor lor.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!