• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Steagurile Ungariei au acoperit centrul Clujului la inaugurarea Statuii Mathias Rex. Tokes: “În era Funar a fost greu să fii maghiar” VIDEO ȘI GALERIE FOTO

Steagurile Ungariei au acoperit centrul Clujului la inaugurarea Statuii Mathias Rex. Tokes: “În era Funar a fost greu să fii maghiar” VIDEO ȘI GALERIE FOTO

Publicat: 2 aprilie, 2011 19:28

Actualizat: 23 martie, 2022 07:54

Inaugurarea Statuii lui Matei Corvin a colorat astăzi Piața Unirii din Cluj în roșu, alb și verde, culorile la care vibrează maghiarii din oraș și cei din Guvernul României, nu și în roșu, galben și albastru, pentru că prea puțini români au fost interesați să participe la această sărbătoare a orașului.A fost un moment istoric fără precedent: cu greu ne-am fi putut imagina până în 2004 că în centrul orașului s-ar putea reuni si vorbi public, într-un cadru oficial, reprezentanți ai Guvernului României alături de membri ai Executivului de la Budapesta.Ar fi fost greu de crezut că în acest spațiu va lua cuvântul inamicul public numărul unu al lui Funar, episcopul reformat Tokes Laszlo, acum vicepreședinte al Parlamentului European. Cu greu ne-am fi imaginat acum șapte ani că în Piața Unirii vor flutura steagurile Ungariei fără ca vreun român verde să leșine de indignare.Astazi, însă, din Piața Unirii au lipsit aproape cu desăvârșire steagurile românești, deși Matei Corvin face parte si din istoria noastra și ar putea fi asumat ca atare de locuitorii romani ai acestui oras. În schimb, fostul primar ultranaționalist Gheorghe Funar a fost înfierat la scenă deschisă de noul președinte al UDMR, Kelemen Hunor, și de vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, în aplauzele asistenței, printre care s-au numărat și reprezentanți ai Garzii Maghiare.

Sorin Apostu: „Cluj-Napoca este o cetate in care s-a instaurat normalitatea”

In cuvantul de deschidere al ceremoniei de inaugurare a Grupului statuar Matei Corvin, primarul orasului, Sorin Apostu, a declarat ca restaurarea demonstreaza inca o data buna colaborare dintre romani si maghiari.“Ei au inteles ca e mult mai intelept sa lucreze impreuna si sa dezvolte orasul pentru a deveni o metropola cu adevarat europeana. Cluj-Napoca este o cetate in care s-a instaurat normalitatea, un oras european in care valorile impartasite sunt armonia si toleranta”, a afirmat Apostu.Primarul a mai subliniat ca patromoniul orasului este important pentru aspiratia Clujului la tilul de Capitala Culturala Europeana in 2020 si ca in cadrul acestui patrimoniu un loc important il ocupa Grupul statuar Matei Corvin.

Kelemen Hunor, atac la Funar

In discursul sau, rostit prima oară în limba maghiară și apoi în română, ministrul Culturii din România, Kelemen Hunor, a reamintit ca Statuia Matei Corvin urma sa fie la un moment dat înlaturată din Piata Unirii: “Soarta statuii era la un moment dat pusa in discutie de un fost primar – nici nu merita sa ii amintim numele – care a vrut sa scoata statuia Regelui Matei de pe piata centrala. Atunci, maghiarii din Cluj, intelectualii romani, toata societatea din Cluj s-a ridicat si a spus nu”.Noul presedinte al UDMR, Kelemen Hunor, a mai spus ca orice deziderat poate fi realizat daca maghiarii si romanii “merg impreuna”. „In 21 de ani am invatat ca avem valori comune, ca dezideratele comune pot fi atinse prin intelepciune si dialog”, a mai subliniat Kelemen Hunor.

Vicepremierul Ungariei: Matei Corvin, simbolul mentinerii noastre aici

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat ca Matei Corvin este simbolul demnitatii maghiarilor. “Persoana lui Matei Corvin a devenit timp de secole simbolul mentinerii noastre, a pastrarii noastre pe aceste meleaguri. Si tot simbol este aceasta statuie care a supravietuit actiunilor de distrugere a epocii ceausiste. Vointa de viata si dorinta de a ne pastra pe aceste meleaguri este simbolizata de catre aceasta statuie”, a afirmat vicepremierul Ungariei.Semjén Zsolt a spus ca restaurarea statuii simbolizeaza cooperarea romano-ungara. „Ungaria trebuie sa vada si Ungaria vede ca mentinerea pe aceste meleaguri si bunastarea maghiarilor din România este în strânsă relatie cu politica bilaterala. Si romanii din Romania trebuie sa vada ca bunastarea maghiarilor din Romania este in stransa legatura cu succesul politicii romane. Motiv pentru care noi nu trebuie doar sa convietuim impreuna, ci trebuie sa si colaboram”, a afirmat Semjén Zsolt.

Tokes Laszlo: In era lui Ceausescu si a lui Funar a fost greu sa fii maghiar

Vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, si-a exprimat satisfactia ca stauia lui Matei Corvin nu a fost distrusa: “Ce bine ca, la urma urmei, nu au reusit sa demoleze aceasta statuie asa cum s-a demolat pe vremea lui Ceausescu cartierul hostezenilor din Cluj”.“Dragilor frati, centrul Clujului, centrul Transilvaniei si-a recapatat statuia in splendoarea ei. Matias a supravietuit razboaielor, imperiilor trecatoare, intre altele si domniei nefericite a lui Gheorghe Funar. Matias traieste din nou si, pana cand el traieste, va trai si dreptatea, spunem noi”, a afirmat Tokes Laszlo.El a afirmat ca trebuie cinstiti cei care au contribuit la posibilitatea ca orasul sa poate avea momentul solemn de astazi. Printre ei, a spus Tokes, se numara Octavian Buracu, lider revolutionar, si dizidenta Doinea Cornea, “care prin anii 1992 -1994 s-au alaturat cauzei statuii si, in spiritul dreptatii lui Matias, au facut eforturi deosebite pentru convietuirea pasnica din Cluj”.“In aceasta zi de primavara, ii salut cu drag pe domnul prim ministru Emil Boc si pe domnul Sorin Apostu, cei care au reusit sa dea uitarii era Funar. In era lui Ceusescu si a lui Funar a fost rau si greu sa fii maghiar in Transilvania. Pe vremea lui Gurcany (Ferencs Gurcany – fost prim ministru al Ungariei –n.red.) a fost rau si greu sa fii maghiar in Ungaria. A sosit timpul ca redobândindu-ne drepturile individuale si colective, mandria personala si nationala, sa fie din nou un lucru bun sa fii maghiar in Transilvania si in Ungaria, iarasi e bine sa fii roman in tara lui Stefan, este si va fi un lucru bun sa fii maghiar in tara lui Matias, este si va fi un lucru bun sa fii maghiar, român în Europa Unită”, a mai afirmat vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Lazlo.

[slideshow]

Vasile Timis: „Prin cultura invatam sa ne cunoastem mai bine”

Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Vasile Timis a declarat că la Cluj principiul unitate in diversitate, specific spatiului european, este contextualizat si asumat intr-o maniera responsabila. „In acest oras multicultural invatam ca prin cultura putem sa construim adevarate punti intre unii si altii, ca prin cultura invatam sa ne cunoastem mai bine”, a mai spus Timis.La inaugurare au mai participat printre alții președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, viceprimarul Lazlo Attila, senatorul Șerban Rădulescu, ministrul Resurselor Naţionale din Ungaria, Réthelyi Miklós şi secretarul de stat Szőcs Géza.Trupa de dans a Colegiului ”Bethlen Gábor” din Aiud a prezentat dansuri din epoca renaşterii.Lucrările de restaurare a grupului statuar au început în urmă in 2009 şi au costat aproximativ 800.000 de euro. Fondurile au fost asigurate în egală măsură de guvernele român și ungar.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială

A fi practicant de jocuri de noroc sau gambler, așa cum este noțiunea în limba ...

Secretele gamblerilor de succes. Iată cum îți poți garanta distracția în sala de jocuri

În societatea contemporană, accesul la credite a devenit o parte integrantă a vieții financiare, oferind ...

Dacă îți dorești un credit, dar nu vrei să plătești rata ani de zile, aceste soluții sunt potrivite pentru tine!

În viață, puține momente se compară cu emoția și entuziasmul care însoțesc vestea că vei ...

Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Raul Chis l-a avut invitat la emisiunea PUNCTUL CRITIC pe deputatul USR Viorel Băltărețu, la ...

USR Cluj-Napoca, în focul pregătirii unui contracandidat pentru Emil Boc

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat
Success message!
Warning message!
Error message!