Stevia este planta de 250 de ori mai dulce decât zahărul care nu conţine calorii şi elimină riscul diabetului şi obezităţii.
Medicii atrag atenţia din ce în ce mai des asupra nocivităţii pe care o are consumul excesiv de zahăr, acesta ducând de cele mai multe ori la diabet şi obezitate.
Astfel, ei au ajuns la concluzia că ștevia (Stevia rebaudiana), care nu crește însă și în România, nu conţine carbohidraţi sau calorii şi nu creşte nivelul zahărului din sânge, fiind de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul.
În America a fost introdusă ca înlocuitor al zahărului din anul 2008 iar în Uniunea Europeană din 2011, este folosită cu succes în Asia, Japonia, China, India, Taiwan.
Are efecte hipoglicemice, hipotensive la persoanele cu hipertensiune, nu şi la cele cu tensiune normală, antibacteriane, antimicrobiene, antiseptice, antioxidante. Extractul din stevie este cunoscut sub numele de stevidioză, din punct de vedere chimic conţine : glucoză, steviol, soforoză.
Stevia este bogată în vitaminele A şi C, este o sursă sigură de fosfor, zinc, fier, calciu, potasiu. În China, stevia intră în componenta pastei de dinţi pentru că elimină bacteriile de la nivelul cavităţii bucale şi înpiedică dezvoltarea lor. Nu are efecte adverse, iar excesele nu dăunează.
Stevia este şi un diuretic natural, ajută la digestie, reglează presiunea sanguină, ajută la eliminarea fluidelor în exces, elimină oboseala psihică şi stresul. Frunzele de stevie sunt recomandate în tratarea bolilor pielii precum psoriazisul, acneea, eczemele.
Stevia este folosită astăzi în mii de alimente şi băuturi la nivel global. Extractul de stevie se obţine din frunzele uscate ale acesteia care se lasă cufundate în apă pentru a elibera astfel substanţele dulci din frunză. În anul 2013 peste 55% dintre alimentele şi băuturile cu stevia au fost lansate în Europa. În mâncare stevia dă o aromă plăcută, este solubilă în apă, este rezistentă la temperaturi ridicate, nu se colorează în mâncare.
Este utilizată şi în gastronomie în diferite meniuri de mâncare, salate de fructe, prăjituri, sucuri şi limonade. Principalele boli asupra cărora stevia are efecte benefice sunt: obezitatea, diabetul, cariile dentare, infecţiile renale, litiaza renală, hipertensiune, ischemie şi aritmie cardiacă, gripă, răceală, candidoză, acnee, răni, tumori canceroase, psoriazis, gingivite.
AUTOR: NICOLAE RACOLȚA