Antreprenorii din județul Cluj beneficiază de un Incubator de Afaceri la Câmpia Turzii, un ajutor extrem de binevenit, mai ales pentru cei aflați la început de drum. Despre multiplele beneficii ale unui astfel de spațiu la început de drum în afacerea personală, dar și modul în care un IMM poate accesa alocațiile financiare nerambursabile, am stat de vorbă cu doamna Rus Ioana, administratorul acestui incubator, găzduit de firma Romactiv.
Când s-a inagurat incubatorul din Câmpia Turzii?
Incubatorul de Afaceri din municipiul Câmpia Turzii s-a deschis în anul 2012.
Ce capacitate are un astfel de incubatorul? Câte firme aveți în prezent?
Fiecare Incubator înființat în cadrul proiectului găzduiește între 16 și 24 de firme pe o perioadă de 3 ani.
Incubatorul din Câmpia Turzii are o capacitate de 24 birouri, în prezent fiinf ocupate 23 de birouri.
Din ce localități sunt antreprenorii care au apelat la incubatorul din Câmpia Turzii?
Avem firme incubate din Câmpia Turzii, Turda și Cluj Napoca.
Fonduri nerambursabile în valoare de 34.000 lei (circa 7.500 de euro)
Ce beneficii au antreprenorii aflați la început de drum într-un astfel de incubator de afaceri?
Pe perioada celor 3 ani de incubare firmele beneficiază de:
– alocaţii financiare nerambursabile oferite fiecărei firme incubate, la intrarea în incubatorul de afaceri, pentru ca aceasta să îşi achiziţioneze în valoare de maxim 20.000 lei, echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), site, echipamente IT, soft şi licenţe, mobilier, aparatură birotică, autoutilitare în directă legătură cu activităţile codului CAEN autorizat pentru care solicită finanţare, cu excepţia vehiculelor de transport rutier de mărfuri, solicitate de interprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor, sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare în directă legătură cu activităţile codului CAEN autorizat pentru care solicită finanţare, sumele vor fi alocate numai după efectuarea serviciilor şi emiterea facturii
– alocaţii financiare nerambursabile oferite fiecărei firme incubate, în valoare de maxim 5.000 lei, pe parcursul perioadei de incubare, pentru servicii de consultanţă specializată, la cererea firmei, înaintată de către Adminstrator către OTIMMC
– fonduri suplimentare destinate beneficiarilor Programului, pentru cofinanțarea unor activitati precum: participarea la targuri, expozitii, activitati de promovare, de până la 9.000 lei beneficiar/ciclul de incubare.
Una dintre firmele cu care se mândrește Incubatorul de Afaceri din Câmpia Turzii este Nico Handmade SRL-D. Citiți interviul acordat BUZZNEWS:
TINERI ANTREPRENORI DE SUCCES: Un cuplu clujean face SENZAȚIE la târgurile din țară – GALERIE FOTO
Ce anume trebuie să facă un antreprenor clujean care dorește să intre în posesia unui spațiu la Câmpia Turzii?
Antreprenorii care doresc să participle la Programul Național Multianual de Înființare și Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice și de Afaceri se pot adresa la Administratorul Incubaborului cu o cerere, prin care solicită participarea la selecție pentru ocuparea unui loc.
Cine poate aplica pentru incubare și ce obligații are?
Pentru participarea la selecție se pot adresa persoane fizice, cu condiția ca în termen de 30 zile calendaristice după selectie să deschidă o firmă, sau firme care au un istoric de până în 2 ani de zile.
Selecția va fi organizată la sediul Incubatorului de Afaceri, unde fiecare potențial incubat va prezenta un plan de afaceri la o comisie formată din un reprezentant al IMM- ului, un reprezentant al Primăriei și un reprezentant din partea Administratorului.
Dupa selecție, firma va beneficia de un birou dotat cu mobilier, computer și acces la internet. Firma va avea acces la copiator si imprimantă multifuncțională în secretariatul Incubatorului, serviciul de pază, asigurarea serviciilor de training, acces la sala de sedința și conferință.
Căror tipuri de business li se potrivește cel mai bine conceptul de incubator de afaceri?
În cadrul Programului sunt definite ca IMM-uri eligibile cele care au ca obiect principal de activitate producția de bunuri și/sau prestări de servicii.
Proiectul Incubatoarelor de Afaceri și Tehnologice face parte din Programul Național Multianual de Înființare și Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice și de Afaceri în România. Scopul acestui proiect este dezvoltarea economică a regiunilor vizate prin încurajarea spiritului antreprenorial.
Crearea unei rețele de Incubatoare de Afaceri în România are ca obiective:
• Crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltarii si cresterii IMM- urilor
• Consolidarea unui sector privat dinamic
• Facilitarea accesului IMM- urilor la surse de finantare
• Cresterea numarului de activitati economice competitive
• Intarirea climatului invetitional in zonele tinta
• Reducerea ratei somajului in zonele tinta
• Incurajarea antreprenoriatului in randul femeilor, tinerilor sau/ si a minoritatilor