”Ghidul culegătorului de trufe”, semnat de Nicolae Racolța, pune la dispoziție informații despre universul celei mai căutate și mai bănoase ciuperci din lume, o preocupare relativ recentă la noi în țară. Cartea poate fi comandată AICI.
ȘTIAȚI CĂ?…
– trufa, ciuperca cu gust şi miros unic inconfundabil creşte sub pământ și este greu de gasit, cea ce justifică preţul piperat al acesteia
– trufa este o ciupercă subterană ce face parte din fam Tuberaceae, genul Tuber.
– în lume se cunosc peste 250 de specii de trufe iar în Europa peste 150
– trufele şi efectele benefice ale aceastora erau cunoscute încă din antichitate
– Aristotel şi Pitagora menţionau calităţile terapeutice şi afrodisiace ale trufelor
– babilonienii acum 3.500 de ani culegeau trufe din familia Terfezia (trufe de deşert), trufe care sunt specifice zonelor cu terenuri nisipoase.
– acum un secol din Transilvania se recoltau cantităţi însemnate de trufă porcească care se exporta cu precădere in Austria.
– ultimile cercetări efectuate în Italia la Perugia în anul 2010 de cercetătorul Francesco Paolocii au demonstrat că trufele sunt atât de sex masculin cât şi feminin
– la noi în ţară se pare că una dintre primele menţiuni despre trufe apare în anul 1841, într-o carte de bucate tipărită în limba chilirică, editată de Costache Negruzzi şi Mihail Kogălniceanu.
– la început trufele erau căutate cu ajutorul porcilor, în prezent se culeg cu câinii
– în general câinii folosiţi la căutarea trufelor provin din câini de vânătoare respectiv: brac german, labrador, pointer, beagle, lagotto romagnolo, wijla
– câinii de căutat trufe simt trufele după miros(numai trufele mature au miros)
– trufele nu vegetează la orice fel de arbore din pădure, ele agrează anumite specii
– trufele pot fi căutate în păduri în care de obicei se întâlnesc anumite plante indicatoare
– trufele în general se găsesc în solurile care au Ph-ul cuprins între 6 – 9,0, dar Ph-ul ideal este cel de 8,5
– trufele cresc în simbioză cu anumite specii de arbori şi formează organe specifice numite micorize
– între trufă şi arbore au loc schimburi de elemente nutritive, astfel arborele dă trufei culoarea, mirosul gustul, vitaminele, glucidele ,substanţele care favorizează creşterea şi
fructificaţia abundentă a acestuia, în timp ce trufa oferă arborelui substanţele minerale (fosfor, potasiu, fier calciu, azot) , elemente vitale în ciclul de viaţă al arborelui
– maturizarea trufelor poate dura câteva zile, câteva săptămâni, sau câteva luni în funcţie de specia de trufe.
– trufele se consumă în stare crudă, tăiate, feliate sau rase şi presărate peste diverse feluri de mâncare
– trufele se consumă întotdeauna crude, se păstreză în frigider cel mult 7-10 zile
– sunt indicate în alimente grase ca unt, brânză, ouă, ulei de măsline extravirgin sau se pot pune şi în ciorbe, salate, sosuri, supe
– cea mai scumpă trufă vândută vreodată cântărea 1,51kg şi s-a vândut cu 330.000 de dolari
– trufele alături de nucile de Macadamia, şofranul, caviarul, carnea de vită japoneză Wagyu, homarul, reprezintă cele mai scumpe alimente din lume
– trufele conţin lipide, proteine, săruri minerale (fier, zinc, calciu, potasiu, sodiu, clor, fosfor, seleniu, magneziu), aminoacizi, vitaminele, A, B1,B2, B3, B5,D, K, C, E,PP), chitină, acid linolenic, carbohidraţi, fibre, uleiuri eterice.
– carbohidraţii din trufe se găsesc în procent de 17% şi, alături de un aminopolizaharid similar cu chitina din scheletul insectelor (care provine, din peridiumul trufelor) constituie un excelent remediu pentru bolnavii de diabet;
– acizii graşi nesaturaţi şi acizii graşi esenţiali şi utili din trufe, sunt utilizaţi în prevenirea a numeroase afecţiuni, mai importante fiind: artrita şi diabetul, inflamaţiile colonului, cancer, hipertensiune arterială, nivel crescut de trigliceride. Oferă totodată protecţie cardiovasculară, şi ţine colesterolul la valori normale ;
– trufele sunt folosite şi în cosmetică. Din ele se poate prepara o cremă care împrospătează tenul şi îl catifelează;
– trufele, ca şi alte ciuperci comestibile, conţin probiotice care ajută sistemul imunitar să lupte cu agenţii patogeni.
– consumul de trufe, fie albe, fie negre, induce o stare de bună dispoziţie, motiv pentru care sunt recomandate şi celor care suferă de stres;
– magneziul este un macroelement mineral esenţial organismului prin funcţiile pe care acesta le îndeplineşte. Se găseşte în trufe în procent de 9,02% la 100 g trufe proaspete, are un rol esenţial în contracţia şi relaxarea musculară.
– în urma unor cercetări recente s-a stabilit că trufele conţin melanină, o substanţă care are proprietăţi excepţionale de albire, iar ca efecte terapeutice poate fi folosită la eliminarea petelor de pe piele. De asemenea crema naturală de trufe este un excelent remediu în tratarea acneei şi a ridurilor;
– potasiul se găseşte în trufe în procent de 24,2% la 100 g trufe proaspete, este un nutrient esenţial pentru menţinerea volumului de fluid în organism, jucând un important rol în funcţionarea normală a inimii.
– seleniul şi zincul conţinut de trufe este un apreciabil stimulent în metabolism şi pentru stimularea sistemului imunitar. O altă aplicabilitate o are pentru îmbunătăţirea memoriei şi eliminarea stresului;