Transfoarmearea străzii Mihail Kogălniceanu în pietonal a fost unul dintre punctele analizate în cadrul dezbaterii publice de joi de la Primăria Cluj-Napoca, la care au participat arhitecție, consilieri locali, reprezentanți ai Primăriei și ai societății civile.În acest scop, a fost prezentat un proiect care vizează eliberarea străzii de maşinile parcate şi punerea în evidenţă a clădirilor şi a monumentelor istorice aflate în această zonă. De asemenea, s-a discutat despre importanţa punerii în valoare a spaţiului cu ajutorul unui mobilier urban adecvat. Alte propuneri au vizat amenajarea unei fântâni arteziene pe strada Kogălniceanu şi montarea unor plăcuţe informative pe fiecare clădire istorică în parte. Un alt subiect care a stârnit interesul celor prezenţi la dezbatere a fost realizarea unui parking subteran pe strada Mihail Kogălniceanu, care ar urma să pună la dispoziţia clujenilor aproximativ 144 de locuri de parcare.„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu domnul Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, am ajuns la concluzia că şansele ca în această zonă să fie descoperite vestigii sunt minime. Sigur, în urma discuţiilor de acum, am ajuns la concluzia că trebuie găsită o soluţie pentru parking în aşa fel încât să nu fie nevoie de tăierea copacilor din zonă. În zona aceea este însă obligatorie găsirea unui amplasament pentru un parking, fie el subteran sau suprateran. Avem doar două posibilităţi: strada Kogălniceanu sau strada Avram Iancu”, a explicat primarul interimar Radu Moisin.
LMP_5737
Arhitectul Adrian Iancu a prezentat la începutul dezbaterii o propunere de amenajare a spațiului, realizată în mod gratuit.„Clădirile de pe strada Kogălniceanu merită puse în valoare. Azi, dacă încercați să vă uitați la o clădire, nu se poate din cauza mașinilor parcate. Este un spațiu verificat cu ocazia Zilelor Maghiare, care are foarte mulți vizitatori, un spațiu de succes. Au fost puse și scene în zonă și a functionat într-un mod absolut deosebit. Este una dintre cele mai frumoase și interesante străzi din Cluj”, a explicat arhitectul Iancu necesitatea transformării străzii în pietonal.„Strada Kogălniceanu este unul dintre cele mai interesante spații din Cluj, cu o prezență culturală aparte, diferită de acea agitație din Piața Muzeului. Cred că inevitabil trebuie să ne gândim la potențialul curților din zonă”, a subliniat arhitectul Szabolcs Guttman.Și reprezentanţii Bisericii Reformate din zonă au prezentat un proiect de amenajare al spațiului din jurul bisericii, care prevede un iluminat special pentru aceasta, amenajarea curții interioare și crearea unei legături pietonale prin această curte cu bastionul Croitorilor. De asemenea, aceștia doresc să amenajeze o cafea în spatele bisericii, unde să fie făcute proiecții pe zidul vechi din zonă.Alte propuneri pentru strada Kogălniceanu au vizat organizarea de târguti de flori, de carte sau alte activități care să se încadreze în profilul acesteia.„Este cea mai frumoasă stradă din Cluj, cu elemente din perioade diferite, de o valoare indiscutabilă. Categoric este un pietonal care ar reuși să atragă turiști și populația. Pentru Piața Muzeului, Primăria nu a făcut decât să schimbe modul de folosire al zonei, funcțiunile au apărut imediat, proprietarii dechizând terase. Ei sunt cei care în mod sigur vor vedea că pot face ceva care să atragă interes, comerț, servicii”, a subliniat și Ligia Subțirică, arhitectul șef al orașului.Arhitectul Horațiu Răcășan a atenționat apoi necesitatea unui moblier urban care să animeze acest spațiu, care să aibă un stil și să creeze o identitate locului.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.