Cercetătorii ne transmit că noile lor studii confirmă faptul că grătarul poate cauza cancer, scrie sfatulparintilor.ro.Principalele motive de îngrijorare sunt două substanțe care se eliberează în timpul coacerii cărnii pe grătar, ambele considerate cancerigene. Este vorba despre AHC (amina heterociclica), o proteină care se eliberează atunci când carnea este preparată la temperaturi foarte mari, și HAP (hidrocarbura aromatica policiclica), fumul rezultat din grăsimea arsă care “contaminează” carnea de pe grătar.Pentru a preîntâmpina problemele, specialiștii recomandă ca bucățile de carne pregătite la grătar să fie cât mai subțiri și fără grăsime. NU înțepa carnea pentru a vedea dacă este făcută pentru că se va scurge grăsime în foc. Alți specialiști recomandă să pregătești carnea la cuptor sau la microunde înainte de a o pune pe grătar. Unele studii relevă faptul că marinatul cărnii pentru cel puțin 30 de minute înainte de a o pregăti pe grătar reduce formarea substantelor cu potențial cancerigen. Condimentele folosite la marinare (boia, cimbru, salvie, rozmarin, usturoi) reduc riscul apariției substanțelor periculoase.
STUDIU: Grătarul e cancerigen – Cum trebuie preparată carnea pentru a nu te îmbolnăvi
ULTIMELE ȘTIRI