• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Super-pârtii pe Muntele Vlădeasa: CE se întâmplă cu proiectul

Super-pârtii pe Muntele Vlădeasa: CE se întâmplă cu proiectul

Publicat: 9 ianuarie, 2014 13:59

Actualizat: 23 martie, 2022 05:57

Domeniul schiabil cu super-pârtii pe Muntele Vlădeasa, care ar urma să fie amenajat pe raza comunei Săcuieu, rămâne o poveste bună de spus la gura sobei.Drumul judetean până la baza pârtiei n-a mai fost realizat anul trecut, cum promitea președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, în ianuarie 2013, iar Primăria Săcuieu a rămas cu același investitor, care nu se grăbește să amenajeze pârtiile, conform angajamentelor, pe care și le-a asumat față de primăria care i-a concesionat terenul.

Pârtie abandonată

Domeniul schiabil de la VladeasaPrimarul din Săcuieu, Gheorghe Cuc a declarat pentru BuzzNews că nu a mai primit niciun ajutor din partea Consiliului Județean, motivându-se alte proiecte mai urgente, cum ar fi noua pistă a Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca.Drumul ar fi trebuit să fie gata până în tomna lui 2013, potrivit declarațiilor președintelui Horea Uioreanu. ”Așa este, ni s-a promis sprijin financiar pentru terminarea celor 10 km de drum județean până la baza pârtiei, dar alte proiecte au fost mai urgente în 2013 pentru Consiliul Județean, printre care noua pistă a aeroportului. Eu am reabilitat cum am putut circa 6 km de drum de la Rogojel, care era mai mult un șanț. L-am lărgit și e mai practicabil acum chiar și pe timp de ploaie. Înainte era dezastru, un drum de tractoare”, spune primarul comunei Săcuieu.Turiștii mai au de făcut din satul Rogojel circa trei ore cu schiurile în spinare, până la pârtie. Primarul Cuc nu are prea mari speranțe nici pentru 2014 în ceea ce privește un posibil ajutor financiar pentru începerea lucrărilor de reabilitare, ceea ce înseamnă că și sezonul 2014-2015 va prinde pârtia de la Rogojel în aceeași stare. ”Asta doar dacă nu va obține CJ ceva fonduri europene. Am înțeles că asta se încearcă acum”, a completat edilul comunei Săcuieu.Zonă cu un imens potențial turistic, Vlădeasa va rămâne astfel neexploatată, fără beneficii pentru județ, pentru o perioadă nedeterminată. Turiștii nu se mai aventurează decât în număr foarte mic către Rogojel, doar ”aventurierii” cum îi numește primarul Gheorghe Cuc, mai vizitează pârtia, care nu are teleschi sau vreo altă formă de transport pe cablu.

Încremeniți în proiect

Pe muntele Vlădeasa ar fi condiții propice să se schieze 6 luni pe an. Partea neplăcută e aceea că, din satul Rogojel, arondat comunei Săcuieu, până pe pârtie turiștii trebuie să facă pe jos 3 ore. De aceea, drumul promis de autoritățile județene ar fi fost vital pentru dezvoltarea turismului în zonă.O investiție extreme de necesară și din punct de vedere social, pentru că localnicii au venituri extrem de mici, obtinute din creșterea animalelor și exploatarea forestiera.Sus, la pârtie, există doar cabana Vlădeasa, cu foarte puține locuri de cazare. Dacă infrastructura ar fi pusă la punct, conform promisiunilor politice, localnicii ar fi interesați să deschidă noi capacitate de cazare, iar Rogojel ar deveni atractivă și pentru investitorii mai mari, din industria hotelieră.Vlădeasa a fost inclusă prin Legea 418 din 2006 în Programul National de Dezvoltare a Turismului Montan „Superschi in Carpati”, însă fondurile nu au mai venit.Din acest motiv, Consiliul Local Săcuieu a încheiat în anul 2008 un contract de asociere în participațiune cu firma SAB Turism. Primăria participa la această asociere cu 49 de hectare de teren iar investitorul urma să vină cu 15 milioane de euro pentru amenajarea unei mici stațiuni.De atunci au trecut cinci ani, iar stațiunea promisă n-a mai apărut. SAB Turism a realizat doar partea de documentație și o mică parte din instalația de cablu. Potrivit primarului Gheorghe Cuc, invesitorul pretinde că a cheltuit 600.000 de euro, însă cifra e pusă la îndoială de autoritățile județene.Pârtia care urma să fie amenajată de SAB Tursim are 1150 de metri, însă potrivit primarului există posibilitatea de a amenaja multe alte pârtii, printre care una de 6 km care să coboare spre satul Rogojel.

Stațiunea pe hârtie

În planul de Dezvoltare al Judetului Cluj se prevede că pentru valorificarea domeniului schiabil a Masivului Vlădeasa ar fi necesare modernizarea cabanei Vlădeasa şi construirea unei alte baze de cazare şi alimentaţie publică. Ar urma să fie amenajate noi pârtii de schi pe versanţii care coboară din creasta Vlădesei şi dotarea lor cu teleschi, telescaun şi baby-schi lift al căror traseu ar putea să înceapă din Rogojel.De asemenea, ar urma să fie realizat un sistem de mijloace de transport pe cablu care sa deserveasca partiile, precum și dotari cu caracter public: complex cultural si de agrement, tabara de instruire ecologica, camping, hotel, teren de sport etc.Primarul Gheorghe Cuc a mai afirmat că pârtiile de pe Vlădeasa ar fi foarte atractive pentru toată Transilvania și că acolo ar veni turiști chiar și din Ungaria, care acum merg la Poiana Brașov.

Consiliul Județean îl susține pe primarul comunei

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, se păstrează rezervat în privința demarării lucrărilor la infastructură în acest an. Urmează să se analizeze și alte surse de finanțare, inclusiv accesarea de fonduri europene pe un proiect integrat. ”În ceea ce privește problema cu firma respectivă, este de competența primarului să rezolve. Consiliul nu poate interveni într-un contract care nu-l privește. Putem cel mult să-i acordăm sprijin legal primarului, pentru a reuși să rezolve cât mai curând blocajul în care se află obiectivul turistic”, ne-a mai declarat vicepreședintele Oleleu, cu promisiunea că-l va contacta chiar azi pe primarul Cuc pentru a căuta soluții.

Secretarul comunei: ”Toți avem o parte de vină. Nu ne-am prea dat interesul”

Secretarul primăriei Săcuieu, Potra Ioan, crede că ”vina se află la toți”. În opinia sa, responsabili pentru blocajul creat de ani de zile sunt atât dânșii, adică primăria comunei, cât și firma care s-a angajat să facă investiția. De asemenea, Consiliul Județean ar avea partea sa de vină, pentru că principalul motiv invocat de SAB Turism în stoparea proiectului este lipsa infrastructurii, adică a drumului județean promis până la baza pârtiei. Acesta ar permite accesul utilajelor firmei și a materialelor. Ar mai exista o cale de acces, unde ar trebui amenajați circa 4 km de drum, dar primăria nu s-a învrednicit să-i facă. Pe de o parte, nu s-a reușit strângerea de fonduri suficiente pentru lucrare, pe de altă parte, cum recunoaște extrem de candid domnul secretar, pentru că ”nici noi nu ne-am dat interesul cum ar fi trebuit, ăsta-i adevărul. Trebuia mai mult.”Ioan Potra nu ne-a putut lămuri de ce se merge pe ideea rezilierii contractului, care ar presupune daune pentru primărie, și nu pe crearea infrastructurii necesare intervenției pentru modernizarea pistei, și în lipsa căreia ar rămâne în picioare motivul blocării proiectului, indiferent ce firmă va fi adusă în locul SAB Turism. Secretarul comunei crede că și intervenția Consiliului Județean ar trebui să fie mai fermă, pentru a se termina drumul județean cât mai repede, căci ar permite dezvoltarea mai multor pârtii pe Vlădeasa.Reprezentantul firmei SAB Turism, Sabin Demea, nu a dorit să ne ofere lămuriri prin intermediul telefonului.
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE…URMĂREȘTE EVOLUȚIA PROIECTULUI DE LA VLĂDEASA, ABONÂNDU-TE LA NEWSLETTER-UL BUZZNEWS AICI

Atracții turistice

Munții Vlădeasa nu înseamnă doar schi, iar zona are multe alte atracții:
Circuitul Cascadei Răchițele din VlădeasaCircuitul Masivului Vlădeasa (cabană-vârf-Pietrele Albe-cabană)Rogojel cu valea AlunișuluiDealul domnului cu specii rare de copaci precum: pinul negru, larice si sequoia (Sequoia in Romania)
pârâul OrdângușaTraversarea crestei Vlădeasa – Padiș prin poiana Onceasa, ce cuprinde vârfurile Vladeasa, Buteasa, poiana Onceasa cu peștera Onceasa, Padiș (dificultăți de orientare pe timp de iarnă !)Valea Iadului cu pereții de stâncă din zona Remeți, cascadele Iadolina și Săritoarea Ieduțului, barajul Leșu și valea LeșuluiValea Drăganului cu barajul Floroiu (Drăgan), izvoarele văii Drăganului și Cascada Moara Dracului

Acces

Din Bologa (soseaua Cluj-Oradea, la 62 km de Cluj), sosea asfaltata spre Sacuieu, Rachitele, apoi:Inainte de Sacuieu (Km 9,300), la dreapta, pe Valea Odrancusei (11 km), drum forestier pana la cabana.Dupa Sacuieu (km 13), ramificatie semnalizata spre Rogojel, drum forestier in curs de modernizare.Din Rogojel, 1 ora de mers pe jos prin “Frantura”, banda albastra (vezi harta) sau drum forestier in curs de modernizare pana la cabana (1,5 ore, triunghi rosu)Distanta de la Bologa (statie CFR) la Cabana: cca 20-22 km in functie de varianta aleasa

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
5 noiembrie, 2024
Comuna Baciu va avea în premieră o creșă
1 noiembrie, 2024
A început asfaltarea pistei de biciclete din Baciu
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”
30 septembrie, 2024
La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român
30 septembrie, 2024
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer

Baciu va avea în premieră o creșă în clădirea fostei grădinițe de pe strada Transilvaniei, ...

Comuna Baciu va avea în premieră o creșă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat într-un interviu acordat BuzzNews.ro că a început asfaltarea ...

A început asfaltarea pistei de biciclete din Baciu

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și Wizz Air au inaugurat zboruri spre Stuttgart și Lisabona ...

VIDEO Aterizarea primului zbor Cluj – Lisabona

Profesorul universitar doctor Patriciu Achimaș Cadariu spune că Institutul Oncologic din Cluj dorește să angajeze ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: Institutul Oncologic din Cluj are nevoie de mai mulți psihologi pentru bolnavii de cancer

Taxa pe lux: Mulți bogați, puțini taxați! Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și ...

Taxa pe lux: Mulți bogați, puțini taxați

Clujul este mai scump ca Debrețin: Trăiesc românii mai bine ca ungurii? Este întrebarea la ...

Clujul, mai scump ca Debrețin: Trăiesc românii mai bine ca ungurii?

Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dan Mureșan, a prezentat ...

TOP 3 consecințe ale respingerii aderării României la Spațiul Schengen terestru

Deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu nu crede că PNL va ieși de la guvernare: „E campanie ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: PNL NU va ieși de la guvernare PLUS Cel puțin două partide din România ar trebui interzise
Success message!
Warning message!
Error message!