Uşi automate, cu protecţie antistrivire, 7 camere de luat vederi în interior pentru controlul şi limitarea actelor de vandalism, echipament pentru comunicarea prin GPS. Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile noilor troleibuze articulate noi nouțe care circulă pe străzile din Cluj.
Primăria Cluj-Napoca a anunțat că în acestă săptămână au fost pus în circulaţie două troleibuze articulate noi, achiziţionate în baza unei licitaţii publice câştigate de Astra Arad care a permis semnarea unui acord – cadru pentru achiziţia a maximum 10 troleibuze noi.
În 2013 s-a încheiat un contract subsecvent în funcţie de fondurile care au putut fi alocate în acest scop, până în acest moment fiind achiziţionate 4 astfel de troleibuze noi. Troileibuzele articulate achizitionate au urmatoarele caracteristici tehnice:
– lungimea 18 m – caroserie cu tratament anticoroziv în baia de cataforeză.
– durata de utilizare 15 ani, garanţie 2 ani.
-capacitate de transport 164 călători, 42 locuri pe scaune, 4 scaune cu accesibilitate uşoară pentru persoane cu dizabilităţi motorii şi bătrâni.
– raze de viraj mai reduse, manevrabilitate crescută, integrare mai bună în trafic.
– accesibilitate crescută pe spaţiul dintre scaune,
– scaune ergonomice, design plăcut, accesibilitate pentru operaţiile de curăţare a vehiculului, materiale de acoperire de calitate, durată de viaţă crescută.
– corespunde tuturor normelor Europene în domeniu – sunt cu podea complet coborită, au rampă de îmbarcat cărucioare şi loc pentru cărucioare pentru persoane cu dizabilităţi.
– acţionare cu motor de curent alternativ, alimentat prin invertor, cu fiabilitate ridicată (echipamente de ultima generaţie în domeniul acţionarii troleibuzelor), consum redus de energie (cu 40 % mai mic decât în actionarea clasica), creşte durata de funcţionare între operaţiile de întreţinere de la 10 000 Km la 30 000km, reducerea cu 500 Kg a masei echipamentelor .
– uşi automate cu protecţie antistrivire, posibilitate de actionare din interior şi exterior în caz de urgenţă, cu posibilitate de numărare a călătorilor la urcare şi coborâre.
Troleibuzul nu pleacă de pe loc cu uşile deschise.
– instalaţie de măsurare a energiei consumate şi recuperate.
– sistem de climatizare (încălzire, răcire, aer condiţionat, ventilaţie) atât pentru şofer cât şi pentru pasageri.
– sistem electronic luminos de informare a călătorilor (afisaj cu LED-uri ) în interior şi exterior şi sonor în interior.
– este echipat cu 7 camere de luat vederi în interior (control şi limitare a actelor de vandalism) şi exterior pentru siguranţa circulaţiei, cu stocarea în memorie a imaginilor.
– este dotat cu un computer de bord pentru gestiune, diagnosticare şi management al vehiculului care colectează, înmagazinează şi transmite datele privind activitatea troleibuzului.
– este dotat cu echipamentul necesar pentru comunicarea prin GPS, echipament compatibil cu cel existent deja în RATUC.
– preţul de achiziţie 1,9 mil. lei (aproximativ 430.000 de euro).
SURSA FOTO: Pagina de Facebook a primarului Emil Boc