• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • SUPRIZĂ: DACIAN CIOLOȘ, desemnat premier de către președinte

SUPRIZĂ: DACIAN CIOLOȘ, desemnat premier de către președinte

Publicat: 11 octombrie, 2021 15:42
Actualizat: 23 martie, 2022 04:59

Liderul USR, Dacian Cioloș, a fost desemnat prim ministru de către președintele Klaus Iohannis, în urma consultărilor cu partidele parlamentare care au avut loc luni la Cotroceni. PSD și PNL nu au propus niciun nume de premier. E greu de crezut că după ce USR PLUS a votat moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului Cîțu, liberalii vor accepta acum să revină la masa negocierilor și vor vota în parlament un guvern condus de Cioloș. Care ar fi atunci strategia lui Iohannis? Poate respingerea în Parlament a unui Guvern Cioloș și relansarea PNL ca pivot în jocul negocierilor cu o nouă propunere de premier? Rămâne de văzut dacă avem în față un joc cinic de șah, în timpul unei pandemii care seceră tot mai multe vieți și a unei crize a gazelor care riscă să arunce prețurile în aer sau o dorință sinceră a lui Klaus Iohannis de a pune capăt mascaradei care a uluit oamenii responsabili ai acestei țări.

Urmăriți anunuțul președintelui. 

Dacian Cioloș a spus imediat după anunțul președintelui că va fi constituită o echipă de negocieri la USR în vederea formării cât mai rapide a unui guvern.

Cioloș: Să scoatem România din criză

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern.

Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Cum se prezintă Dacian Cioloș

Dacian Cioloș și-a prezentat principalele repre biografice pe pagina USR.

„M-am născut în 1969, pe 27 iulie, la Zalău. Am copilărit la Pericei, o comună din județul Sălaj, locul care a rămas pentru mine „acasă”. De la familia mea am învățat că munca înseamnă viață, iar de la bunicul meu am învățat că miezul lumii e în oameni și în pământ și că agricultura oferă un raport corect cu lumea. Am copilărit într-o comunitate – oamenii ieșeau împreună la muncă la câmp, erau legați de pământ, de tradiții. Sunt învățăminte pe care le port cu mine mereu.

Am terminat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor. Imediat după terminarea studiilor la Cluj am înființat o fermă legumicolă familială la Pericei de care m-am ocupat doi ani. Am urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză, și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Cariera mea a progresat treaptă cu treaptă. Am început activitatea profesională ca stagiar la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, într-o unitate care se ocupa de pregătirea SAPARD, programul de pre-aderare care a avut o contribuție esențială în pregătirea agriculturii românești pentru participarea la Politica Agricolă Comună și piața unică europeană. În perioada 1998-1999, am fost implicat în mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru județul Argeș, iar apoi am coordonat programele de cooperare româno-franceze în domeniul dezvoltării agricole și rurale la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă, în parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Agricolă. În 2002, am început să lucrez la Delegația Comisiei Europene în România, unde m-am ocupat de aplicarea SAPARD.

Trei ani mai târziu, m-am alăturat echipei de la Ministerul Agriculturii. Am fost mai întâi consilier personal al ministrului, cu atribuții de purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului Special pentru Agricultură al Consiliului UE, iar din 2007 am fost numit subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La scurt timp după aceea, am depus juramântul ca ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale (octombrie 2007-decembrie 2008), funcție din care am pregătit introducerea Politicii Agricole Comune în România și plata primelor subvenții din fonduri europene.

În perioada 2010-2014, am fost onorat să fiu susținut de România pentru poziția de comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală – cel mai tânar comisar din echipa președintelui José Manuel Durão Barroso. În acest mandat am coordonat elaborarea unor strategii la nivel european și internațional pentru a genera consens politic în jurul noilor politici pentru agricultură, securitate alimentară, investiții și dezvoltarea zonelor rurale. Pe lângă gestionarea curentă a unui buget de 60 de miliarde de euro, am propus și am condus o reformă majoră a Politicii Agricole Comune, care aduce mai multe fonduri pentru agricultorii români și permite o utilizare mai adaptată a acestor fonduri la condițiile și nevoile specifice ale României. După încheierea mandatului de comisar european, am fost numit consilier special pentru securitate alimentară de către actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ulterior, în calitate de prim-ministru (noiembrie 2015-ianuarie 2017), am condus un guvern independent politic într-un an electoral, având ca obiectiv organizarea corectă a unor alegeri locale și alegeri parlamentare, dar și lansarea unor reforme în domenii precum Sănătatea, Educația, Infrastructura, Transparența bugetară, Debirocratizarea administrației publice.

În 2017, am decis să mă implic civic în România și am cofondat Platforma România 100 împreună cu alți patru foști colegi din guvernarea 2016. În 2018, am fost parte a unui grup care a inițiat un proiect politic devenit în decembrie 2018 PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate). La începutul acestui an, Convenția Națională a decis să îmi acorde încrederea și am fost ales președintele partidului. Avem obiective ambițioase, dar realiste: articularea unui proiect de dezvoltare durabilă folosind în mod eficient resursele naturale și umane pe care le are România, care să conducă la modernizarea țării, la crearea de oportunități pentru toți cei care vor o viață mai bună și la întărirea statului de drept. Mă bazez pe încrederea cetățenilor români, pe buna-credință și profesionalismul echipei din care fac parte și pe convingerea mea dintotdeauna că putem progresa numai prin muncă cinstită, viziune și determinare.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”
30 septembrie, 2024
La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român
30 septembrie, 2024
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
30 septembrie, 2024
Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută
30 septembrie, 2024
Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei rețele de expertiză europeană de luptă împotriva cancerului

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reamintește persoanelor fizice că în anul 2024, termenul limită de depunere a formularului ...

30 septembrie 2024 – termen limită de depunere a formularului 216 și de plată, pentru impozitul special pe bunurile imobile de valoare mare

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Registrului Auto Român le transmite șoferilor că de acum pot accesa informații tehnice via Chatbotul ...

La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la ...

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută

Institutul Oncologic din Cluj este parte a unei rețele de expertiză europene de luptă împotriva ...

Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei rețele de expertiză europeană de luptă împotriva cancerului

Dr. Delia Nicoară a reprezentat Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) la ...

Dr. Nicoară, IOCN, a vorbit la Bruxelles despre traseul pacientului și importanța rețelelor oncologice

Gătitul este o artă, iar perfecționarea gustului și a texturii alimentelor este una dintre cele ...

Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare
Success message!
Warning message!
Error message!