• Acasă
  • /
  • Călătorii
  • /
  • Târgul de Crăciun vienez, feerie și candoare în Europa Centrală

Târgul de Crăciun vienez, feerie și candoare în Europa Centrală

Publicat: 21 decembrie, 2011 19:04

Actualizat: 23 martie, 2022 07:16

Viena, un tărâm desprins dintr-un bal mascat ce pare a nu se încheia vreodată.Am pornit în această călătorie cu un singur gând: târgul de Crăciun vienez. Am auzit multe despre el, dar nici o poză văzută înainte sau o vorbă auzită nu au putut să anticipeze zâmbetul de copil, bucuria interioră sau chiar privirea uimită a unui om ce într-o clipă a văzut ceea ce o viață întreagă a visat.Feeria a început în fața Bisericii Sf. Ștefan, Stephansdom, cum spun austriecii. Construită în 1147, ne-a fermecat prin ținuta impunătoare, prin acoperișul din țiglă în formă de diamanat adăugat în 1952, dar mai ales prin faptul că și-a găsit un loc în istorie, chiar dacă în decursul anilor incendiile au vrut să o lase uitată. Am fost plăcut surprinsă de interior, dar ce mi-a atras atenția au fost cele două turnuri (nordic și sudic). Am părăsit piața catedralei, iar pe drumul ce a urmat am putut vedea minunății de podoabe pentru iarnă. Stâlp după stâlp, magazin după magazin, ușă după ușă, sau chiar fereastră după fereastră ne arătau că iarna nu înseamnă doar zăpadă. Ne-am minunat de globurile roșii ”gigante” ce ne priveau de deasupra străzii, de perdelele de luminițe ce legau clădirile de o parte și de alta a drumului și de caleștile vieneze ce îți ofereau un tur vienez la un preț rezonabil. Cu cât ne adânceam în mulțime, cu atât vedeam că centrul Vienei nu e al austriecilor, ci mai degrabă e o alee multinațională. Multitudinea limbilor vorbite te face să crezi că ai ajuns la turnul Babel. Oamenii te respectă, orașul e curat, nimeni nu se ceartă, totul pare potrivit dintr-o poveste. Pesemne că la intrarea în oraș fiecare dintre noi am semnat un pact al bunăvoinței, al înțelegerii.
altera
Caleasca vieneza
Am ajuns la ”Sisi”. Am văzut pentru prima dată palatul de iarnă al familiei imperiale. Statuiete la fiecare colț, o mulțime de ferestre, o clădire impunătoare. Am rămas uimită când am aflat că suntem în spatele unui edificiu ce a servit drept locuință unor personalități care au amprentat istoria. Așteptam cu nerabdare să văd intrarea principală. Până la intrare, ne-am făcut și noi loc între cei din familia imperială. Fiecare cameră ne-a bucurat privirea cu ornamentele sale ce au contribuit la delectarea zilnică a celor din palat. La intrare ne-a fost prezentată colecția impresionantă de tacâmuri, de vase, de podoabe ce înconjoară o masă regală. Primite cadou, sau comandate de familia regală, pot spune că orice masă era un cadou de Crăciun pentru ei.Camerele regale, garderoba, dormitorul, baia, camera de studiu sau chiar ”sala de sport” a prințesei, m-au făcut să cred că tehnologia noastră nu oferă nici pe departe traiul de care se bucurau acei locatarii imperiali. Puținul ce a mai rămas din acea zi, l-am petrecut într-un mic restaurant pentru o masă și un ceai cald. Am tras doar cu ochiul la piața de Crăciun din fața Primăriei și, pentru că această zi a fost plină, ne-am retras pentru un somn ușor la un hotel de lângă capitală.Am așteptat cu nerăbdare a doua zi a călătoriei. În fața Primăriei am găsit mulțime de oameni încă din zorii zilei. Vinul fiert se simțea pretutindeni. Căsuțele de Crăciun era toate la fel, dar nici una nu semăna cu cealaltă. Atât de multe daruri de Crăciun, atât de multe bunătăți te înconjurau. În aer se simțea bucuria sărbătorilor, ne simțeam bine, am uitat de griji, am petrecut. Clipele următoare ne-au condus în Muzeul de Științe ale Naturii. E prea mare, prea impresionant pentru cele doua ore din timpul de care dispuneam noi pentru a-l vizita. Merita mult mai mult decât atât. În oglindă se afla muzeul de Arta și Istorie Națională, pe care din păcate nu am putut să îl vizităm. Astfel că am recurs la o plimbare, am luat la rând magazinele, am petrecut o ultimă seară în ”capitala culturală a Europei”, cum a fost mult timp numită Viena.
altera
Schonbrunn
Cea din urmă zi am petrecut-o la Schonbrunn. O clădire liberă, o construcție ce se întinde pe un spațiu vast, dominat la fiecare pas de elemente ale unei lumi de altă dată. În fața palatului întâlnim același târg vienez de Crăciun. În timp ce încercăm să trecem prin lateral în grădina palatului de vară al familiei regale, ne apropiem tot mai mult de o grădină maiestuoasă. În spatele clădirii am dat peste monumente la tot pasul și suprafețe verzi ce vara sunt împodobite cu mulțimi de flori. Ne aventurăm spre ceea ce a fost Grădina Zoologică a anului 2010. Eu una, începând de la intrare, am fost un copil. Varietatea animalelor, modul de viață, habitatul creat pentru ele, toate fac parte dintr-o carte de povești. Vezi și nu crezi. Pentru mine e un loc minunat. Nu m-aș mai desprinde de acolo. După ce am cutreierat în lung și în lat grădina, visul nostru începe să intre în ceață.Ne îndreptăm spre autocar. E un drum lung spre casă, un drum ce ne va trezi din visul unei nopți de iarnă. Aștept cu bucurie să revin în Austria, în Viena, la târgul de Crăciun ce nu-l voi uita niciodată.

Anca Miheșan

[slideshow]

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
4 septembrie, 2024
O nouă companie aeriană va opera în premieră zboruri directe spre Riga de pe Aeroportul Internaţional Cluj
27 august, 2024
Aeroprtul Internaţional Cluj, 2 milioane de pasageri în acest an până în august
14 iulie, 2024
Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart
5 iulie, 2024
Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00
9 iunie, 2024
O nouă companie aeriană la Aeroportul Internațional Cluj după extinderea terminalului de plecări

Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dan Mureșan, a prezentat ...

TOP 3 consecințe ale respingerii aderării României la Spațiul Schengen terestru

Deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu nu crede că PNL va ieși de la guvernare: „E campanie ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: PNL va ieși de la guvernare PLUS Cel puțin două partide din România ar trebui interzise

În sezonul rece, confortul termic din locuință devine o prioritate pentru fiecare dintre noi. O ...

Soluția ideală pentru confort în casa ta. Ce trebuie să știi despre eficiența unui calorifer electric

Alegerea unei centrale termice este o decizie importantă, care va influența confortul și eficiența energetică ...

TOP 7 aspecte pe care nu trebuie să le omiți atunci când vrei să cumperi o centrală termică

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reamintește persoanelor fizice că în anul 2024, termenul limită de depunere a formularului ...

30 septembrie 2024 – termen limită de depunere a formularului 216 și de plată, pentru impozitul special pe bunurile imobile de valoare mare

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Registrului Auto Român le transmite șoferilor că de acum pot accesa informații tehnice via Chatbotul ...

La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
Success message!
Warning message!
Error message!