Azi vă prezentăm o reţetă clasică franţuzească – Tarta Tatin. Tradiţia spune că Tarta Tatin a fost creată accidental, în 1898, în bucătăria Hotelului Tatin din Lamotte – Beuvron, Regiunea Sologne din Franţa. Hotelul era condus de două surori, Stephanie şi Caroline Tatin. Deşi originea tartei este controversată, cea mai istorisită versiune este aceea în care Stephanie Tatin, o bucătăreasă de excepţie, era foarte aglomerată într-o zi. Ea a început să prepare reţeta tradiţională pentru plăcinta cu mere, însă a uitat merele pe foc, acestea caramelizându-se în unt şi zahăr. Mirosind arsura, ea a încercat să salveze plăcinta, turnând aluatul deasupra merelor şi punând totul la cuptor.
Apoi a răsturnat-o pe un platou şi a servit-o ca desert, spre uimirea şi aprecierea clienţilor. Astfel s-a născut o reţetă clasică. Tarta a devenit semnătura inconfundabilă a hotelului Tatin şi s-a răspândit în toată regiunea Sologne.Faima reţetei se datorează cel mai probabil lui Louis Vaudable, proprietarul celebrului restaurant Maxim’s din Paris, care a gustat tarta într-una din vizitele sale în regiunea Sologne şi a decis ca desertul să facă parte permanent din meniul restaurantului său.[slideshow]
Mod de preparare:
Se scoate aluatul de la congelator cu o seară înainte şi se lasă la temperatura frigiderului să se decongeleze. Am aprins cuptorul şi l-am setat la 190 grade Celsius. Am curăţat şi feliat merele. Am pus zahărul brun direct în tavă să se caramelizeze: când s-a lichefiat tot zahărul (fără să se ardă), am adăugat merele. Am întins aluatul la 2-3 mm grosime; Am aşezat foaia de aluat deasupra formei rezultate din caramel şi feliile de măr. Marginile le-am presat foarte uşor peste mere. Am introdus tava în cuptorul ce era deja bine încins.În aproximativ 25-30 min este gata (când e frumos rumenită). Se scoate din cuptor şi se acoperă forma în care s-a copt cu platoul de pe care se va servi tarta. Se apucă ferm, cu ambele mâini, atât forma de tartă, cât şi platoul (cu mănuşi speciale de bucătărie, ca să nu vă ardeţi) şi cu o mişcare scurtă, se întoarce totul cu josul în sus, astfel încât forma să se sprijine deasupra platoului.Se serveşte călduţă cu sos de vanilie şi îngheţată cu fistic. Poftă bună, vă doreşte Vila Rosa