Dacă până acum câțiva ani era aplicată doar românilor angajați cu carte de muncă, acum toate persoanele fizice care obțin venituri vor plăti această taxă.
Money.ro prezintă cum au ajuns contribuțiile sociale să se extindă asupra tuturor veniturilor obținute de cetățenii români.
Până la venirea crizei, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) erau plătite doar pentru salariile trecute pe cartea de muncă, de către angajat și de către angajator, dar și de persoanele fizice autorizate (PFA) care nu obțineau și venituri din salarii.
Venirea crizei a însemnat implicit și scăderea veniturilor bugetare, fapt ce a determinat autoritățile să caute alte surse de a obține bani pentru bugetele de asigurări sociale.
Astfel, în anul 2008, Fiscul a venit cu precizări suplimentare la un articol ambiguu din Codul fiscal, explicând că în categoria veniturilor asimilate salariilor intră salariile de bază, sporurile și adaosurile de orice fel, indemnizațiile, recompensele și premiile de orice fel, sumele primite pentru concediul de odihnă, sumele primite în caz de incapacitate temporară de muncă, orice alte câștiguri în bani și în natură, primite de la angajatori de către angajați, ca plată a muncii lor.
DETALII pe money.ro