• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • TIFF, la ediția a 13-a: INVITAȚI, LOCAȚII, BILETE + alte noutăți

TIFF, la ediția a 13-a: INVITAȚI, LOCAȚII, BILETE + alte noutăți

Publicat: 19 mai, 2014 21:20
Actualizat: 23 martie, 2022 05:45

Mai sunt 10 zile până la startul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel mai amplu eveniment de gen din România. Între 30 mai și 8 iunie, Clujul va fi animat de sute de proiecții, concerte, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri.

 

217 filme din 55 de țări vor rula pe ecrane, și circa 700 de invitați români și străini vor ajunge în oraș în perioada festivalului. 

INVITAȚI

Pe covorul roșu la TIFF va putea fi admirată Debra Winger, actrița de Oscar distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, Anamaria Marinca, protagonistă în SF-ul Europa Report, Olimpia Melinte, una dintre revelațiile anului în Spania, pentru rolul din Canibal, sau Cristina Flutur, membră a juriului competiției.

Actrița din După dealuri va juriza alături de Nik Powell, directorul National Film & Television School din Londra, Michael Kutza, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, János Szász, regizorul lui The Notebook, aflat pe lista scurtă la Oscar și distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, precum și directorul de imagine Giora Bejach, multi-premiat pentru Lebanon.

Renumitul cineast polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga carieră, iar actorul Florin Zamfirescu va primi Premiul de excelență. Printre invitații speciali se numără Nicolas Philibert, regizorul francez de documentare onorat în secțiunea 3X3, Peter Webber, nominalizat la Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru Girl with a Pearl Earring, spaniolul Albert Serra, premiat cu Leopardul de Aur la Locarno pentru The Story of My Death, cineastul și artistul vizual Karim Ainouz, unul dintre autorii lui Cathedrals of Culture 3D, Christoph Terhechte, directorul secțiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internațional de Film de la Dublin. 

Vin la Cluj și regizoarea finlandeză multi-premiată Pirjo Honkasalo, producătorul francez Cedomir Kolar (Oscar pentru No Man’s Land), regizorul și actorul american Scott Cofey (Mulholland Drive), regizorul kazah Emir Baigazin (Harmony Lessons, Ursul de Argint pentru imagine, Berlin 2013), Dimitri Eipides, directorul Festivalului de la Salonic, regizorul și producătorul Uberto Pasolini (Full Monty), Katriel Schory, directorul Israel Film Fund, Alexandre Tchernookov – directorul Europa Cinemas, muzicianul Alexander Bălănescu, actorul Vlad Ivanov, regizorii Nae Caranfil, Corneliu Porumboiu, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu. 

SECȚIUNI

Răzbunarea e motorul secțiunii tematice de anul acesta, Ochi pentru Ochi. O secțiune nouă,  Suspecții de serviciu, reunește filmele unor foști concurenți ai TIFF, iar Midnight Delirium vine cu filme horror, la miezul nopții. Programul Cinema, mon amour va fi dedicat filmelor despre inițiativele de a salva cinematografe, în cadrul campaniei „Salvați Marele Ecran!”.

Revin secțiunile tradiționale Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua Maghiară, EcoTIFF. Continuă Ziua HBO, partener de lungă durată al TIFF-ului, cu un program care include proiecția-maraton a multi-premiatului Burning Bush. În Focus, accentul cade pe Noul Film German și cinematografiile din Cehia și Irlanda, iar în secțiunea 3X3, spectatorii sunt invitați să (re)descopere filmele lui Nicolas Philibert, Peter Solan și Iulian Mihu. 

PROIECȚII SPECIALE

TIFF se va deschide pe 30 mai, ora 20.45, în Piața Unirii Open Air, cu premiera națională a filmului nominalizat la Oscar Philomena, cu Judi Dench și Steve Coogan, și se va închide oficial pe 8 iunie, în același loc, de la 21.45, cu fascinantul experiment Boyhood, al lui Richard Linklater.

De proiecție specială va avea parte și Canibal, nominalizat la opt Premii Goya, în prezența actriței Olimpia Melinte și a regizorului Manuel Martín Cuenca. În prezența regizorului Karim Ainouz, va fi arătat în premieră proiectul Cathedrals of Culture 3D, inițiat de Wim Wenders și proiectat la Berlin 2014.

În onoarea actriței Debra Winger vor fi proiectate filmele An Officer and a Gentleman, o poveste de  dragoste cu Richard Gere, și The Sheltering Sky. Krzysztof Zanussi își va introduce personal debutul multi-premiat Structura cristalului, iar Florin Zamfirescu se va întâlni cu publicul la proiecția Năpasta (1982), în care face un rol memorabil. Versiunea restaurată a „Trilogiei ardelenilor”, a regizorilor Dan Pița și Mircea Veroiu, foarte populară în comunism, va prilejui un maraton special. 

EVENIMENTE SPECIALE

Muzica va răsuna din plin la TIFF, și în acest an, la Casa de Cultură a Studenților și Casa TIFF. Trupa austriacă Russkaja vine cu un show exploziv, un mix de metal, polka, jazz și rock, ca acompaniament live pe Crucișătorul Potiomkin, britanicii de la Teeth of The Sea aduc „The Last Man”, o reinterpretare muzicală și vizuală, originală, a capodoperei „1984”, Bălănescu Quartet va prezenta „Maria T”, spectacol inspirat de melodiile Mariei Tănase, ca și „Hai Iu Iu NU Hi You You”, un concert de remix-uri cu 13 actori, marca Radu Afrim și Vlaicu Golcea. 

În Biserica Evanghelică-Luterană din Cluj, Martin Schemding, unul dintre cei mai apreciați și influenți cântăreți la orgă, va acompania imaginile din filmul mut Faust, iar artistul Tony Berchmans îi va însoți la pian pe Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton, în spectacolul Cinepiano.

La instrumente bizare, improvizate, vor cânta polonezii de la Male Instrumenty. Fascinantă va fi și prezentarea istoriei 3D, „The Short Story of 3D Film”, susținută de Stefan Droessler, directorul Munich Filmmuseum. Vor cânta la TIFF și Teodora Enache, Marius Mihalache și trupa clujeană Theory of Mind.

EXPOZIȚII

Nici expozițiile nu lipsesc din programul TIFF. Fotograful Vlad Petri își va prezenta la Muzeul de Artă Cluj expoziția „Stat / Cetățean”, cu imagini din timpul mișcărilor de stradă recente din Capitală.

Regizorul vine la TIFF cu documentarul București, unde ești?, despre protestele din Piața Universității, din 2012. La Casa Tranzit, vor fi expuse lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka, în expoziţia „Invazie 68 Praga”, creată cu ocazia comemorării, anul trecut, a 45 de ani de la invazia Pragăi de către trupele sovietice.

La Chaos Club, Galeriile Ferdinand, artistul grafic Costin Chioreanu, membru al juriului Shadows Shorts, va prezenta „Insights”, o selecție de lucrări realizate pentru trupe și evenimente din sfera metal. Extrem de apreciat, fondatorul studioului Twilight13Media a realizat, printre altele, coperta ultimului album al trupei metal Arch Enemy. 

Două expoziții vor fi legate de campania „Salvați Marele Ecran!”: „Cinematografe, filme și reclame” (Casa TIFF), cu imagini remarcabile de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și cutii de chibrituri, și „Film Poster is Not Dead” (Muzeul de Artă Cluj-Napoca), cu 42 de postere create de studenți români și cehi, pornind de la tradiția celebrului afiș ceh. 

PROIECTE

TIFF a inițiat anul acesta două proiecte care își propun să descopere talente și să sprijine cineaștii. Transilvania Film Festival Fund (TFFF) este un fond care va oferi sprijin financiar pentru producția de scurtmetraje și documentare cineaștilor din zona Transilvaniei, iar Transilvania Pitch Stop (TPS) e o platformă prin care cineaști aflați la început de drum, din orice colț al țării, au șansa de a-și dezvolta și prezenta proiectele de lungmetraj în fața unor potențiali producători și finanțatori români și străini.

Continuă EducaTIFF, programul de educație media și cinematografică adresat elevilor și aflat la a 6-a edițe, cu proiecții urmate de dezbateri și ateliere de film și Let’s Go Digital, ajuns la a 12-a ediție și adresat tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani, pasionaţi de film, fotografie, editare video. În al treilea an de Transilvania Talent Lab, 15 pasionaţi de film şi new media vor parcurge etapele realizării unui film și a unui eveniment cinematografic, vor lua parte la proiecții și masterclass-uri, între 1 și 5 iunie. 

În programul 10 pentru FILM, zece dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, care nu au avut până acum șansa afirmării pe marele ecran, vor fi avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul și profesioniștii din cinematografie, între 5 și 7 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. 

LOCAȚII

Casa TIFF va fi, din nou, inima festivalului, alături de Piața Unirii Open Air, unde vor avea loc proiecții în aer liber, în fiecare seară. Filme și evenimente speciale sunt programate și la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Arta, Casa de Cultură a Studenților, Mănăștur Open Air, Institutul Francez.

Revine în program Cinema Mărăști, alături de trei locații noi: Universitatea Sapienția, Cercul Militar și Depozitul de Filme de pe strada Maiakovski, unde vor avea loc evenimente speciale legate de campania „Salvați Marele Ecran!”. Castelul Banffy de la Bonțida va găzdui, în weekend-ul 31 mai -1 iunie, programul Weekend la Castel.

TEHNOLOGIE 

TIFF este primul festival din România care va introduce tehnologia contacless, cea mai simplă mai modalitate de plată disponibilă la nivel internațional, adoptată de marile evenimente, pentru a scurta timpul de așteptare la casele de bilete.

Tranzacțiile se vor derula în câteva secunde, prin simpla apropiere a cardului bancar de cititorul de card, atât la casieriile cinematografelor, cât și la Casa TIFF și în Piața Unirii.

Tehnologia contacless e valabilă pentru cardurile emise de băncile din România și din străinătate. Această facilitate, oferită cu sprijinul MasterCard, este parte a strategiei de dezvoltare a celui mai mare festival de film din România. 

BILETE

Biletele vor fi puse în vânzare on-line vineri, 23 mai, pe www.biletmaster.ro. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 26 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria și Casa TIFF (doar pentru invitați și persoanele acreditate), iar din 30 mai în Piaţa Unirii Open Air. Accesul la proiecţiile Mănăștur Open Air este gratuit. La Cinema Mărăști, un bilet achiziţionat pentru o proiecție va asigura accesul pentru două persoane.

Programul complet al festivalului precum și toate noutățile pot fi găsite pe www.tiff.ro. 

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană. TIFF București va avea loc între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 și 29 iunie. Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
16 noiembrie, 2023
Rialda, stil și eleganță de 30 de ani (A)
18 septembrie, 2023
Investiție Durabilă: Top 5 Motive pentru care Botinele din Piele Naturală Merită un Loc în Garderoba Ta
13 iulie, 2023
Frizerie
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!
28 martie, 2023
Pălării feminine în perioada La Belle Epoque – frumuseţe şi reprezentare

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania
Success message!
Warning message!
Error message!