• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Tőkés László dă de pământ cu Kelemen Hunor: EȘEC JALNIC al UDMR la europarlamentare

Tőkés László dă de pământ cu Kelemen Hunor: EȘEC JALNIC al UDMR la europarlamentare

Publicat: 19 iunie, 2014 19:28
Actualizat: 23 martie, 2022 05:43

Președintele CNMT, europarlamentarul Tőkés László, fost președinte de onoare al UDMR, a lansat un atac dur la adresa liderului UDMR, Kelemen Hunor, arătând că ceea ce UDMR-ul dorește să ”ne vândă” drept  succes la alegerile europarlamentare, în realitate este un „eșec jalnic”.

altera
Laszlo Tokes
Tőkés László a arătat că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, s-a lăudat prematur cu rezultatul alegerilor europarlamentare, înainte de ședința Consiliului Reprezentanților Unionali al UDMR din această săptămână, care ar urma să analizeze performanțele UDMR. Potivit lui Tőkés László, președintele partidului maghiar din România, Kelemen Hunor a declarat: ”din nou am reușit să demonstrăm, că în spatele UDMR-lui se află o comunitate maghiară puternică, dornică să acționeze, dornică să rămână pe locul natal”.

„Față de această lăudărnicie politică mistificatoare, să vorbească cifrele, pe baza cărora oricine se poate convinge, că ceace UDMR-ul dorește să ”ne vândă” drept  succes, în realitate este un eșec jalnic”, arata Tőkés László. El a oferit și date pentru a-și argumenta critica:

·         În anul 2009, când maghiarii au acționat împreună, am realizat o participare de 8,92%, în 2014 acest raport diminuînd-se la 6,3%.

·         Față de trei europarlamentari atunci, UDMR-ul a reușit acum să obțină doar două mandate.

·         În 2007, în urma unei confruntări dmocratice, față de 350000 voturi realizate acum, atunci am realizat 455000 voturi. Diferența este de ”numai” -105000.

·         În 2009, acționând împreună, am realizat 432000 voturi, față de acest an, când au votat numai 350000 maghiari din Transilvania, cu 82000 mai puțini.

·         Atât în 2007, cât și în 2009 am beneficiat de aproape 9% din mandate, depășind substanțial ponderea numerică a maghiarilor din România, pe când în acest an această cifră a scăzut la 6,3%, din cauza scăderii prezenței la urne a maghiarilor.

·         Conform declarației domnului Biró Zsolt, președintele Partidului Civic Maghiar – partid pe care UDMR-ul l-a folosit pentru fărămițarea opozanților săi – aportul partidului său a fost de 50000 voturi. Dacă acceptăm această afirmație, rezultă, că UDMR-ul a fost susținut doar de 300000 votanți maghiari, ori aceasta reprezintă numai 25% din numărul cetățenilor de etnie maghiară cu drept de vot.

Tőkés László observă că din aceste date reiese că s-a răzbunat exlusivismul partinic al UDMR: „rezultatele alegerilor europarlamentare din acest an reprezintă un record negativ.

Asta în ciuda faptului, că a ”concurat” de unul singur, fără adversar, Partidul Popular Maghiar din Transilvania retrăgându-se din cursă, tocmai pentru a nu periclita repreprezentarea maghiarilor în Parlamentul European. Și în ciuda faptului, că personalități, precum prim ministrul Orbán Victor,  vice-prim ministrul Semjén Zsolt și figura emblematică a Bisericii Romano-Catolice, călugărul franciscan Böjte Csaba au sprijinit public lista UDMR pentru aceeași rațiune, salvarea reprezentanței maghiarilor în Parlamentul European”, arata liderul CNMT.

”Suntem atâția, câți participăm la alegeri” opinează președintele UDMR Timiș. Să ne ferească Domnul de acest mod de estimare a numărului de conaționali, având în vedere, că în județul Timiș s-au prezentat la vot doar 20% din etnicii maghiari cu drept de vot. Precum acest funcționar de partid, și corifeii UDMR-ului sânt tentați să confunde maghiarimea cu ” Partidul ”.

Autorespectul național sănătos din noi intuiește, că față de numărul sugerat mai sus, cu siguranță sântem mai mulți și mai importanți, și vom fi și mai mulți și mai importanți, dacă reușim să ne unim pentru cauza națiunii, respectând spiritul  sistemului de conlucrare  și unificarea națională deasupra frontierelor. 

Kelemen Hunor, somat să nu mai joace la două capete

·         UDMR-ul trebuie să se hotărească în sfârșit, că la București, Budapesta sau Bruxelles reprezintă maghiarii din Transilvania, sau interesele sale înguste de partid. Precum a făcut deunăzi președintele Kelemen Hunor în privința Consiliului Național Secuiesc, respectiv Autonomiei Ținutului Secuiesc: Să nu susțină poziția Bucureștiului, a guvernului Ponta în fața conaționalilor maghiari, dimpotrivă, să susțină poziția conaționalilor maghiari în fața Bucureștiului, a guvernului Ponta.

Tőkés László cere UDMR să termine odată cu promiscuitatea partinică, urmare căreia:

(1) la alegerile prezidențiale din 2004 l-a sprijinit pe Adrian Năstase, în 2009 pe Mircea Geoană și îl va sprijinii probabil pe Victor Ponta în 2014,

(2) în prezent aici acasă este partener de coaliție în guvernul socialist (PSD) a lui Victor Ponta, plecând la Bruxelles este membru al fracțiunii partidului popular european în același timp,

(3), ne mai vorbind de faptul, că la Budapesta cochetează cu FIDESZ-KDNP, în timp ce aici acasă, la București este aliat cu dușmanii înrăiți ai acestora, cu PSD-ul antimaghiar al lui Victor Ponta, prietenul bun al lui Mesterházy Attila (Partidul Socialist Maghiar).

·         UDMR-ul trebuie să decidă în sfârșit, având la bază imperativul politicii naționale maghiare, cine îi este prieten și cine dușman: Victor Ponta și Bogdan Diaconu îi este prieteni? – iar vis a vis cu ei Consiliul Național Maghiar din Transilvania și PPMT-ul îi sunt dușman?!

·         În acest context să lămurească și contadicția dintre renunțarea la lista electorală comună maghiară și cedarea prin acest refuz al treilea mandat PSD-lui, partenerul său de coaliție.

·         Lămurirea acestei probleme se impune cu atât mai mult, cu cât Titus Corlățean  ministrul de externe face afirmații halucinante, într-un mod cu totul neobișnuit, ”salutând candidatura lui László Tőkés pe lista Fidesz-KDNP”, iar  premierul Victor Ponta, într-un mod și mai ciudat, pe afișul său electoral înșiră ca merit personal, că: ”L-am blocat pe László Tőkés”.  

„Oare ce se ascunde în spatele acestor manifestări ciudate, negocieri electorale secrete sau eventual Ordinul Naţional ” Steaua României ” străluceşte în fundalul întunecat”, se intreaba Tőkés László.

„Privind în ansamblu, dincoace și după alegeri, a sosit timpul, ca după 25 ani de la schimbarea democratică de regim, și de mulți ani membri ai Europei unite a națiunilor, în sfârșit, nu numai în relații româno-maghiare, dar și între noi, maghiarii din Transilvania, să căutăm, și să găsim calea conlucrării. Dar pentru acesta este necesar, și asta doresc celor mai buni din UDMR, să facă ordine în propria lor tabără politică, să lichideze moștenirea lor neptuniană, și să elimine din rândurile lor rămășițele comuniştilor maghiari transilvăneni.

Acesta este sine qua non-ul construcției unei reprezentanțe cu adevărat comune pentru maghiarii din Transilvania”, mai arata Tőkés László.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: “Asigurările private de sănătate trebuie aduse în discuție”
21 februarie, 2024
CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române: „Sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii”
20 februarie, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului
19 februarie, 2024
Liberalul Sabin Sărmaș își anunță candidatura la Primăria Cluj! Cum va reacționa Emil Boc?
12 februarie, 2024
Alegerile europarlamentare: Doi reprezentanți CESE, avertisment pentru cetățenii seduși de mesajul partidelor extremiste

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: “Asigurările private de sănătate trebuie aduse în discuție”

CSAT și războiul din Ucraina. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a dispus miercuri în ...

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române: „Sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii”

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Sabin Sărmaș candidat la Primăria Cluj: Liberalul Sabin Sărmaș și-a anunțat intenția de a candida ...

Liberalul Sabin Sărmaș își anunță candidatura la Primăria Cluj! Cum va reacționa Emil Boc?

L-am întrebat pe Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), ce ...

EXCLUSIV Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte UGIR: „Există o dezindustrializare aproape programată a României”

Gipsy Kings În mai puțin de o lună are loc la Cluj cea mai mare ...

Surpriză de ultim moment la Retro Party Romania, ediția de Ziua Femeii

Partidele din zona extremistă încearcă să vină în perspectiva alegerilor europarlamentare cu oferte tentante pentru ...

Alegerile europarlamentare: Doi reprezentanți CESE, avertisment pentru cetățenii seduși de mesajul partidelor extremiste

Profesorul Daniel David a obținut un nou mandat de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ...

Daniel David, reales rector al UBB
Success message!
Warning message!
Error message!