Eurodeputatul Tőkés László se declară scandalizat de faptul că șeful SRI, George Maior, se opune AUTONOMIEI pe criterii etnice a așa-zisului ȚINUT SECUIESC.
Tőkés László se folosește de poziția sa în Parlamentul European pentru a se răfui cu autoritățile de la București care critică ideile autonomiste ale liderilor politici maghiari.
Tőkés a avut o intervenție în ședința plenară de luni a Parlamentului European în care a respins ceea ce el consideră „atacurile dușmănoase și concentrate din România îndreptate împotriva ideii de autonomie teritorială a Ținutului Secuiesc”. Culmea cinismului, a cerut „protecția și sprijinul legislativului european pentru minoritatea maghiară, inclusiv cea secuiească”, ca și cum România ar persecuta minoritatea maghiară, când este un fapt unanim acceptat faptul că maghiarii din România au o sumedenie de drepturi menite a le conserva și promova limba și cultura, fiind prezenți prin UDMR chiar și în Guvernul României și în funcțiile de conducere din aparatul guvernamamental din teritoriu.
Pentru că nu este de acord cu autonomia Ținutului Secuiesc, directorul SRI, George Maior, a fost taxat de Tőkés László: „gândește ca un fost ofițer al poliției politice de pe vremea dicturii ceaușiste, atunci când declară că el și serviciul respectiv are ca sarcină lupta împotriva autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, prin această implicându-se nemijlocit și neavenit în viața politică”. Poate Tőkés László s-ar fi așteptat ca șeful SRI să fie un suporter al enclavizării și să traseze el însuși granițele separatismului pe harta iredentistă din mintea radicalilor maghiari care s-au multiplicat atât în partidul episcopului reformat cât și în UDMR.
Tőkés László se luptă și cu Consiliul Superior al Magistraturii, altă instituție „monstruoasă”, care se opune visului separatist maghiar: „este intolerabilă poziția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din România care depășindu-și prerogativele constituționale, se amestecă într-o chestiune prin excelență politică, adică problema descentralizării și autonomiei comunitare”. Așada, nimeni n-ar trebui să se amestece, ar trebui ca toate instituțiile să stea cu ochii închiși până când județele Harghita, Mureș și Covasna vor deveni stat în stat.
Dacă SRI și CSM nu pot comenta nimic pe subiectul autonomiei, Tőkés László crede că și primul ministru Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea sau ministrul de externe Titus Corlăţean ar trebui să se abțină de la declarații: „toți trei s-au manifestat dictatorial împotriva autonomiei”, zice Tőkés László.
„Deputatul transilvănean Tőkés László respinge pe această cale acuzația absurdă a ministerului afacerilor externe ale României cum că guvernul maghiar încalcă Tratatul de bază româno-ungar prin sprijinul dat ideii de autonomie de orice fel. Deasemenea își manifestă nedumerirea față de gestul președintelui UDMR Kelemen Hunor care salută călduros canditatura ”politicianului experimentat” Corina Creţu la postul de comisar european al politicilor regionale.
George Maior a declarat că SRI, ca structură de informații, trebuie sa urmarească „ca aceasta propaganda sa nu se transforme in masuri operationale pe teritoriul Romaniei, adica obtinerea autonomiei teritoriale”.