• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Tortionarul Alexandru Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare

Tortionarul Alexandru Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare

Publicat: 25 iulie, 2015 11:09
Actualizat: 23 martie, 2022 05:24

Tortionarul Alexandru Visinescu, în vârstă de 90 de ani, a fost condamnat, vineri, la 20 de ani de inchisoare de catre Curtea de Apel Bucuresti. Hotararea nu este definitiva. 

altera
Alexandru Visinescu
Alexandru Vişinescu este acuzat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) de omor deosebit de grav. Printre victimele sale s-ar fi numărat și Ion Mihalache, fondatorul și președintele Partidului Țărănesc. 

Ion Mihalache a fost închis la Râmnicu Sărat în perioada iulie 1955 – 5 februarie 1963. Mărturiile foştilor deţinuţi de la Râmnicu Sărat, precum Ion Diaconescu si Ovidiu Borcea, arată că Ion Mihalache era ”abonat” la bătăile aplicate de comandantul Alexandru Vişinescu.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, scrie „Gândul”. 

”Faptele lui Alexandru Vişinescu pot fi încadrate în infracţiunea de omor deosebit de grav, săvârşit prin cruzimi şi asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a şi b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Alexandru Vişinescu a făcut parte din plutonul de execuţie al mareşalului Ion Antonescu, în 1956 a preluat conducerea penitenciarului de la Râmnicu Sărat.

Era un ins „extrem de sever şi complet lipsit de omenie faţă de arestate”, care avea „plăcerea de a insulta şi a teroriza, prin percheziţii şi interogatorii interminabile, pe deţinutele [de la Mislea şi] cărora le adresa toate epitetele posibile”, arată documentele de arhivă şi cele memorialistice consultate de specialiştii IICCMER.

”Bătăi şi terorizări fizice, care – la fel frigul şi foamea – au fost generale. Bătăile erau pe categorii. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăieşti ca-ntr-un mormânt. Şi a mai fost şi promiscuitatea, care… mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor şi-aşa mai departe”, spunea fostul lider PNȚ, Ion Diaconescu, într-un interviu acordat pentru IICCMER.

Agenţia AP susţine că dintre cei 617.000 de prizonieri politici ai României din perioada comunistă, 120.000 au murit în gulaguri. Printre aceştia se aflau politicieni, preoţi, ţărani, scriitori, diplomaţi şi copii. Majoritatea supravieţuitorilor au murit înainte să li se facă dreptate.

Torționarii au negat mereu abuzurile documentate, afirmând că legionarii „au vrut să se răzbune” și au răspândit minciuni.

„IICCMER solicită Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat pentru omor deosebit de grav. Pentru că a comis acte de barbarie, pentru că nu poate fugi de responsabilitate și pentru că una dintre obligațile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-și ocroti cetățenii sub autoritatea legii, lt.-col. (r) Alexandru Vișinescu a fost astăzi deferit justiției. Faptele lui, așa cum arată probele solide furnizate de IICCMER organelor de cercetare penală, sunt de o gravitate deosebită.

Parctic, toți deținuții politici închiși în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat au fost torturați fizic și psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foștilor deținuți politici, de amănuntele oferite de către foștii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vișinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său” a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

În penitenciarul de la Râmnicu Sărat au ajuns intelectuali, lideri politici și religioși, care s-au n-au vrut să pactizeze cu sistemul comunist. Printre aceștia Ion Mihalache (fondatorul Partidului Țărănesc, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Ioan Bărbuș (președinte al Tineretului Universitar Național Țărănesc înainte de arestarea din 1947), sau Cardinalul Alexandru Todea.

”Dacă deținuții politici ar fi avut o Golgotă, ea s-ar fi numit Râmnicu Sărat” (Coposu)

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială
10 noiembrie, 2023
Rectorul Daniel David: Microsoft, UiPath sau NTT Data, printre marile companii care lucrează strâns cu UBB

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania

Replica la scară 1:1 a modelului Lamborghini Sián FKP 37, construită în nici mai mult, ...

Lamborghini Sián FKP 37 construit în mărime naturală din piese LEGO la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!