Alegerile europene au loc pentru a opta oară: 28 de state membre UE votează între 22 și 25 mai. Joi s-au deschis urnele în Regatul Unit și Olanda, vineri vor vota cetățenii din Irlanda și Republica Cehă, sâmbătă cei din Letonia, Malta, Slovacia și Republica Cehă, iar restul europenilor, inclusiv romanii, vor vota duminică.
Alegerile europene din mai 2014 vor oferi alegătorilor șansa de a influența viitoarea orientare politică a Uniunii Europene atunci când îi vor vota pe cei 751 de deputați în Parlamentul European, care le vor reprezenta interesele în următorii cinci ani, potrivit elections2014.eu.
Alegătorii români se vor prezenta la ac urne la data de 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de deputați români în Parlamentul European. Rezultatele din toate cele 28 de state membre vor fi anunțate în seara zilei de duminică, 25 mai.
Vezi candidatii romani independenti AICI.
Vezi candidatii partidelor din Romnania AICI.
Cand se voteaza
Campania electorala pentru europarlamentare se încheie sambata, 24 mai, la ora 07:00. Votarea începe duminica la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. In Romania, avem o reprezentare proporţională, liste închise (sprijinite de 200.000 semnături) şi candidaţi independenţi (sprijiniţi de 100.000 de semnături), la nivel naţional. Pe listă pot fi maximum 10 candidaţi.
Alocarea locurilor dupa vot se face de catre Biroul Electoral Central. Mai intati, are loc calcularea pragului electoral şi coeficientului naţional electoral – ordine descrescătoare a entităţilor politice conform numărului de voturi valid exprimate. Apoi, are loc alocarea mandatelor pentru listele selectate în cadrul circumscripţiei naţionale, prin metoda d´Hondt.
La alegerile europarlamentare pot vota toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor şi toţi cetăţenii UE rezidenţi sau domiciliaţi în România, care se află în posesia drepturilor lor de vot. Cetăţenii UE rezidenţi sau domiciliaţi în România trebuie să se înregistreze pe o listă specială pe raza unităţii administrative în care se află; înregistrarea trebuie validată de Autoritatea Electorală Permanentă.
Câți deputați vor fi aleși?
De la aderarea Croației la Uniunea Europeană, în iulie 2013, Parlamentul European numără 766 de deputați. Cu toate acestea, numărul deputaților a fost redus la 751 pentru alegerile din 2014 și va rămâne constant în viitor.
Acești deputați vor reprezenta peste 500 de milioane de cetățeni din 28 de state membre. Statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.
De ce sunt diferite aceste alegeri?
UE face eforturi pentru a depăși criza economică, iar liderii UE reflectează asupra direcției care ar trebui urmate în viitor. Prin urmare, acestea sunt cele mai importante alegeri europene de până acum.
Vor fi primele alegeri desfășurate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit o serie de noi competențe Parlamentului European.
O noutate majoră introdusă de tratat este că, pentru prima dată, nominalizarea de către statele membre a președintelui Comisiei Europene care îi va succeda în funcție lui José Manuel Barroso, în toamna anului 2014, va trebui să țină seama de rezultatul alegerilor europene. Candidatul la această funcție va trebui aprobat de noul Parlament: în conformitate cu tratatul, Parlamentul „alege” președintele Comisiei. Prin urmare, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privința candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene.
Din cele 13 de partide politice europene, cinci au nominalizat un candidat care să îi succeadă actualului Președinte al Comisiei Europene. PPE l-a nominalizat pe Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului și fost președinte al Eurogrup, candidatul PSE este Martin Schulz, actualul președinte al Parlamentului European, Liberalii și Democrații au optat pentru Guy Verhofstadt, fost premier belgian și actual lider al grupului liberal din PE, Verzii au nominalizat un duo alcătuit din deputații europeni José Bové (Franța) și Ska Keller (Germania), în timp ce Stânga Europeană l-a nominalizat pe Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza din Grecia.
De asemenea, noua majoritate politică rezultată în urma alegerilor va elabora legislația europeană în următorii cinci ani în domenii cum ar fi piața unică sau libertățile cetățenești. Parlamentul, singura instituție a Uniunii ai cărei membri sunt aleși prin vot direct, reprezintă un pivot al sistemului decizional al Uniunii și se află pe picior de egalitate cu guvernele naționale în ceea ce privește aproape toată legislația UE.