• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • TOTUL despre conflictul dintre Ministerul Sanatatii si medicii de familie: risca pacientii sa plateasca consultatiile?

TOTUL despre conflictul dintre Ministerul Sanatatii si medicii de familie: risca pacientii sa plateasca consultatiile?

Publicat: 3 ianuarie, 2018 11:46
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

40 la suta dintre medicii de familie nu au semnat contractele cu casele de asigurări de sănătate şi nu mai dau trimiteri şi nici reţete compensate, iar pacientii lor ar putea fi nevoiti sa achite consulatiile. Potrivit stirileprotv.ro, medicii de familie  cer de câteva luni ca autorităţile să le rezolve anumite revendicări, cum ar fi debirocratizarea sistemului de sănătate şi venituri mai mari. Pe de altă parte, ministrul Florian Bodog spune că în acest an bugetul pentru medicina de familie a crescut cu 17%, adică s-au acordat 278 milioane de lei.

altera
In replica, Ministerul Sanatatii a subliniat ca „dreptul asiguraților la servicii medicale primare decontate din fondurile de sănătate trebuie respectat”.

„Conform datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la nivel național, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adițional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate. În București, numărul medicilor de familie care au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%.

Ministrul Sănătății a avut numeroase întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie si a mediat negocierile acestora cu CNAS, pentru ca pacienții să nu fie afectați.

 “Le cer scuze pacienților și consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala și suferința acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuții constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienților și a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuși, că o mare parte dintre medicii de familie au înțeles dorinta noastra de a găsi soluții și măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienții pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanență și în cel al serviciilor de urgență”, a declarat ministrul Sănătății, Florian BODOG. 

Potrivit MS, in urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le–a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate. Reprezentanții medicilor de familie  au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătății a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018.

Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%). 

Mai mulți bani va primi și prsonalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență. 

Astfel, în 2018, medicii  de  familie  care lucrează  în  centrele  de  permanență vor beneficia de o creștere  a  tarifului  orar  de  la  12,8 lei/oră cât  este  în  prezent  la  40 lei/oră.  Tariful orar pentru asistenții medicali care  lucrează  în  regim  de  gardă va crește de  la   8 – 10 lei/oră  cât  este  în  prezent  la  20 – 22,5 lei/oră.

„Centrele de permanență sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale și cele defavorizate, acolo unde accesul pacienților la serviciile de asistență medicală este dificil. Am propus o  creștere  a  tarifului  orar  la  40 lei/oră  deoarece  acesta  nu  a  mai  fost  crescut  din  anul  2011, nici  chiar în  anii  2015  și  2016  cu  ocazia  creșterilor  salariale  din  sistemul  de  sănătate. Există  riscul  migrației  medicilor  și  desființării  centrelor  de  permanență, fiind  redus  astfel  accesul  pacienților  la  servicii  medicale  de  bază. Impactul  bugetar  pentru  realizarea  acestor  majorări   este  de  180.000  mii  lei  pentru  anul  2018  și  va  fi  suportat de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian BODOG

Am crescut și sumele alocate  pentru  cheltuieli  de  administrare  și  funcționare  ale  centrelor de permanență   de  la  6.4 lei/oră/medic  cât  este  în  prezent  la  20 lei/oră/medic  și  a  sumei  alocate   pentru  medicamentele  și  materialele  sanitare  din  trusele  de  urgență  ale  medicilor  de  la  2,1 lei/oră/medic cât  este  în  prezent   la  4 lei/oră/medic.

De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenție de care vor beneficia pacienții.  În cadrul acestor programe, medicii de familie și asistenții medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită și salarizare.

Legislația în vigoare prevede că asiguratul își poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât sa poată beneficia de  servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurari de sănătate nu poate elibera rețete compensate și gratuite.

În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialiști în medicina primară și vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceștia vor fi invitați la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta. 

“Reafirm cu tărie că lucrurile trebuie rezolvate doar prin dialog. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri, în slujba cărora ne aflăm cu toții, autorități și medici”, a mai declarat Florian BODOG, ministrul Sănătății.  

Medicii de familie – motivele protestului

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) si Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră că s-a ajuns la momentul zero în medicina de familie din România.

Decidenții noștri nu au înțeles nici până în acest moment că Asistența Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea și reforma adevărată în sănătate. O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relație contractuală normală, cu suport legal afișat la timp în transparență legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru și cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinși să semnăm acte adiționale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale și mai nou, raportarea lor în sistemele informatice.

Astăzi ne aflăm la momentul în care am decis să renunțăm la aceste practici păguboase. Alături, medici de familie și pacienți, am solicitat o schimbare serioasă și responsabilă de paradigmă, pentru ca sistemul de sănătate să aducă în atenție ceea ce îl definește – sănătatea pacientului, prin trei puncte esențiale:

1. Asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale a populației din României.

2. Creșterea finanțării medicinii de familie, pentru echilibrarea finanțării în sistemului public de sănătate.

3. Recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.

Așa cum s-a anunțat deja, începând de la 1.01.2018, medicii de familie au decis să renunțe la prelungirea actualelor contracte prin acte adiționale, astfel că astăzi, 3.01. 2018, cel puțin jumătate lucrează deja în afara acestor contracte. Menționăm că în ciuda deschiderii de a face modificări de substanță în ceea ce privește Asistența Medicală Primară, astăzi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate, cosmetizarea discreta a viitorului contractcadru, refuzul de a ajusta legislația în vederea îmbunătățirii condițiilor de exercitare a profesiei, tărăgănarea modificării protocoalelor de prescriere, în ciuda faptului că reprezentanții medicilor de familie au oferit soluții practice, rapide, coerente, în timp record.

Protestul medicilor de familie este susținut de Colegiul Medicilor din România (CMR), de sindicatuli Promedica, unele Colegii județene ale medicilor precum și de principalele asociații de pacienți din România. Medicii de familie aduc la cunoștiința opiniei publice pe această cale că își mențin punctele de vedere și principalele revendicări, în ciuda numeroaselor tentative de intimidare, hărțuire, insistență din partea caselor județene de asigurari de sănătate.

Medicii de familie au transmis problemele lor și Președinției României, singurul for care mai poate atrage atenția în acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumată ca prioritate in Strategia națională.

Este vorba de fapt despre a continua lupta pentru însănătoșirea sistemului românesc de sănătate și implicit a populației. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
Success message!
Warning message!
Error message!