• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • Totul despre plata defalcată a TVA – Obligatii si sanctiuni

Totul despre plata defalcată a TVA – Obligatii si sanctiuni

Publicat: 7 septembrie, 2017 14:24
Actualizat: 23 martie, 2022 05:09

În data de 03 septembrie 2017, au intrat în vigoare dispozițiile referitoare la plata defalcată a TVA, sistem cunoscut și sub sintagma de “Split TVA”, informeaza MDM Group pe site-ul propriu. 

Compania de consultanta financiara si contabilitate MDM Group prezinta o sinteză a reglementărilor prevăzute în OG nr. 23/2017 publicata duminică în Monitorul Oficial.

Cine aplica sistemul “Split TVA”?

Persoanele impozabile, cât și de instituțiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate in scopuri de TVA. Firmele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA vor aplica acest sistem în momentul în care achită facturi către furnizorii înregistrați în scopuri de taxă.

Persoanele fizice care desfășoară activități independente sau profesii libere (PFA) sunt vizate de aplicarea noului mecanism, atâta timp cât sunt înregistrate în scopuri de TVA (depășesc plafonul de scutire).

De când se aplică sistemul “Split TVA”?

Sistemul de aplică opțional începând cu 1 octombrie 2017 si până la data de 31 decembrie 2017 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, pentru facturile emise și avansurile încasate după această dată.

Cum procedează persoanele care optează pentru aplicarea sistemului Split TVA începând cu 1 octombrie 2017? Aceste persoane vor notifica organul fiscal pentru exercitarea acestei variante, urmând să beneficieze de câteva facilități, astfel:

 reducere cu cinci procente a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. În cazul plătitorilor de impozit pe profit care au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual cu plăţi anticipate, 5% se aplică la plata anticipată aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2017, iar în cazul celor care au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, 5% se aplică la o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal 2017. Pentru plătitorii de impozit pe profit reducerea se înscrie în mod distinct în declaraţia anuală de impozit pe profit.

 anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.

Unde se deschide contul de TVA?

Societățile impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să deschidă conturile pentru încasarea și plata taxei la unități ale trezoreriei statului sau la instituții de credit (bănci), pentru tranzacții cu alte firme private.

Pentru încasarea sumelor de la instituțiile statului însă, firmele vor trebui să își deschidă contul de TVA la unitățile Trezoreriei.

Operațiunile pentru care se aplică

Este vorba despre despre toate operațiunile taxabile din punctul de vedere al TVA la care locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii se consideră în România.

NU se va aplica plata defalcată a TVA pentru următoarele operațiuni:  tranzacții la care beneficiarul este obligat la plata TVA prin metodă de simplificare

(taxare inversă);

 tranzacții care beneficiază de un regim special de TVA, potrivit Codului fiscal: regimul bunurilor second-hand, regimul agențiilor de turism sau regimul special pentru agricultori, printre altele.

În conturile de TVA se vor încasa sumele provenind din:

 TVA aferentă vânzărilor de bunuri/prestărilor de servicii;

 depunerile de TVA pentru vânzările încasate cu numerar sau prin cardul bancar;

 transferurile din alte conturi de TVA;

 transferuri din contul curent deschis fie la aceeași instituție bancară, fie la trezorerie;

 sume încasate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale;

 sume reprezentând transferul de TVA între membrii grupului fiscal unic;

 sume încasate ca urmare a corectării facturilor sau ca urmare a ajustării bazei de impozitare a TVA.

Potrivit MDM Group, in ceea ce privește debitarea conturilor de TVA, adică plățile ce pot fi făcute din contul de TVA, reținem următoarele:

 TVA achitată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor;

 TVA achitată la bugetul de stat;

 sume transferate într-un alt cont de TVA deschis de titularul contului;

 sume rezultate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont de TVA;

 sume rezultate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont decât un cont de TVA;

 corecții aferente ajustării bazei de TVA ca urmare a corectării facturilor, pentru care plata se efectuează într-un alt cont de TVA;

 restituiri în contul curent al titularului, în limita alimentării inițiale;

 sumele reprezentând TVA decontate în cadrul grupului unic.

Potrivit actului normativ, firmele cu cod de TVA vor fi obligate să comunice contul de TVA furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor.

Obligații ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA

Potrivit textului legal, odată cu implementarea noului sistem de plată defalcată a TVA, vor exista urmatoarele obligații pentru persoana înregistrată în scopuri de TVA:

 să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii:

a) TVA aferentă încasărilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;

b) TVA care nu a fost plătită în contul de TVA de către alţi beneficiari decât cei prevăzuţi la art. 3 alin. (1);

c) TVA aferentă instrumentelor de plată emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 şi încasate după această dată.

 să depună în numerar/să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, diferenţa între TVA aferentă încasărilor în numerar şi TVA aferentă plăţilor în numerar efectuate într-o zi.

 să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la încasare, TVA aferentă facturilor emise înainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, înainte de data de la care aplică opţional plata defalcată a TVA şi achitate după această dată.

Care sunt sancțiunile 

 plata TVA către furnizori aferentă achizițiilor de bunuri și servicii în alt cont decât contul de TVA al furnizorului, dacă nu se efectuează corecția plății în termen de șapte zile. În acest caz, se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile;

 plata TVA într-un alt cont al furnizorului decât cel de TVA, dacă eroarea nu este corectată în cele 30 de zile. În acest caz se va aplica o amendă de 50% din suma reprezentând TVA;

 utilizarea sumelor existente în contul de TVA în alt mod decât cel prevăzut în actul normativ se va sancționa cu amendă contravențională în procent de 50% din suma folosită incorect;

 necomunicarea contului de TVA furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor va atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

SURSA: MDM GROUP 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
4 septembrie, 2024
APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali
12 iunie, 2024
Salariul minim crește din 1 iulie
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat cât vor mai dura lucrările prevăzute în localitate ...

Cât mai durează proiectele Companiei de Apă în Baciu

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat că a fost depusă documentația pe Programul Național ...

Când ar putea ajunge gazul în satele Suceagu, Rădaia și Mera

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?
Success message!
Warning message!
Error message!