Traian Băsescu și-a anunțat susținerea pentru Elena Udrea la prezidențiale. Câteva concluzii rapide ce mi se par valide în acest moment:
2. Cauza? Codul Penal. Nu văd altă explicație. Băsescu chiar nu poate fi bănuit de naivități adolescentine. Cea mai verosimilă explicație este că se află la mâna clanului Udrea-Ponta.
A nu se uita o clipă că premierul a fost avocatul lui Dorin Cocoș, iar cu dânsa a copilărit pe terenul de joacă, în relații de familie. Vorbim de un clan în toată regula: parte la putere acum, parte în opoziție. Turul doi TREBUIE să fie al lor!
3. Pregătiți-vă pentru PONTA PREȘEDINTE! Propulsarea Elenei, adică negirarea unui candidat viabil, nu face decât să ușureze victoria lui Ponta. Nu cred o secundă că Băsescu nu știe asta. E ”servită”.
Teoria cu ”dreapta unită” care va sfărâma ”stânga decrepită” în turul doi scârțâie tot mai mult. În primul rând, pentru că oricare va fi candidatul opoziției în T2, nu mai are timp să convingă electoratul USL, în mare parte susținător al lui Ponta. Liberalii (vorbesc de electorat, nu de cadre!) nutriți în familia USL (anti-băsistă, anti-pdl) ar fi votat Antonescu, iar acum lupta lor a rămas fără obiect.
În plus, s-au trezit în barcă cu cel mai grețos coșmar al lor: PDL-ul lui Blaga, care tot ”omul lui Băsescu” rămâne în imaginarul colectiv al electoratului USL. Întrebarea e: când să mai remodelezi și să resetezi percepția milioanelor de români până la vot? Să-i convingi că acum Blaga a trecut prin abluțiunile PNL și e o prelungire acceptabilă a defunctului USL. Imposibil, nu mai e timp. Nu le poți spune celor care până mai ieri te-au detestat: ”Votează omul lui Blaga (omul lui Băselu), e liberal de-al tău!”. Opțiunea preferabilă, cea mai puțin detestabilă, va fi limpede: Ponta, vechiul camarad din memoria recentă a gloriei USL.
4. Întrebarea e cine va ajunge în turul doi cu Ponta? Răspunsul: NU un independent (Cristian Diaconescu sau Monica Macovei), iar Iohannis și Udrea, oricare va fi, va pierde la mare distanță. De fapt, răspunsul mai succint e: NU CONTEAZĂ cine va ajunge în T2. Ponta TREBUIE să ajungă președinte, pentru liniștea lui Băsescu. Adversarul lor comun, ”turnătorul familist”, a fost izolat, acum urmează ”cum ne-am înțeles”-ul. E singura concluzie care la ora asta mi se pare plauzibilă, pentru că…
5. ..avem de-a face cu mafia statului plenipotențiar, cultivat un sfert de veac în România. Adversitățile puternic contondente la care am asistat în ultimii ani nu au fost altceva decât reașezări în teren ale acelorași jucători. Am asistat la unele spasme ale SISTEMULUI, și-au arătat unul altuia obrazul, s-au șantajat reciproc, iar cel mai bun cacialmist a rămas în picioare. POKER.
SISTEMUL trebuie totuși să rămână conservat și în urma alegerilor, pentru ca victoria să fie deplină. Băsescu NU e slab jucând cartea finală pe Udrea. Ar fi fost slab tocmai dacă nu venea cu cea mai agreabilă, mai puțin amenințătoare formulă pentru Ponta.
Repet: Băsescu n-a avut de ales, a trebuit să renunțe la blocul euro-atlantic și valorile sale în momentul în care plecarea de la Cotroceni s-a apropiat inexorabil, și în contextul în care n-a mai putut evita să ia act de raportul de forțe dintre el și Udrea, schimbat, undeva pe cale. E singura explicație rezonabilă în alegerea sa halucinantă de a o gira pe Doamna până în cea mai înaltă demnitate a statului.
Iar pe final, cu multă lămâie. Nu, nu e o scenetă din Coreea de Nord, ci un mic exemplu ”din interior”, de modul în care s-a ”primenit” clasa politică până în 2014:
Cristian Preda scrie pe Facebook:
Nu am participat la întâlnirea membrilor PMP cu președintele Băsescu, dar departamentul de comunicare s-a îngrijit să-mi trimită mesajele care trebuie plasate în spațiul public. Eu, soldat credincios, copiez aici primele două fraze, respectând cu sfințenie ortografia și fără a face vreun comentariu: „A fost o întâlnire la nivel înalt, între doi președinți ai României, între actualul Președinte al României și viitorul Președinte al României. A fost aproape un moment istoric: am văzut mai natural ca niciodată o predare de ștafetă”.