TREI LUCRURI care te ajută să combați simptomele post COVID-19

16 februarie, 2022 09:10

Dificultăți de respirație, oboseală, dificultate de concentrare, tuse, dureri în piept sau stomac, cefalee, dureri articulare sau probleme de somn. Sunt doar câteva dintre simptomele post COVID 19 care pot afecta calitatea vieții dar care, cu răbdare și tratamentul potrivit pot fi depășite. Un articol de Ioana Gabor, doctor farmacist.

altera
Coronavirus
Majoritatea persoanelor cu COVID-19 se recuperează după 2 până la 6 săptămâni și revin la o sănătate normală, dar unii oameni pot avea simptome care durează săptămâni sau chiar luni după boală chiar dacă nu mai transmit infecția.

Chiar și persoanele care nu au fost internate și care au avut o formă ușoară pot prezenta simptome persistente sau tardive, iar unii pacienți dezvoltă complicații medicale care pot avea efecte de durată asupra sănătății.

Această stare de afectare a sănătății cu simptome persistente, după trecerea prin infecția cu virusul Sars-CoV-2 este cunoscută sub denumirea de „afecțiune post COVID”, dar în lumea medicală se poate întâlni și cu alte denumiri.

Simptome post-COVID

Simptome post-COVID pot fi: dificultăți de respirație, oboseală, dificultate de concentrare, tuse, dureri în piept sau stomac, cefalee, palpitații ale inimii, dureri articulare sau musculare, diaree, probleme de somn, febră, amețeli, eczemă, schimbări de dispoziție, modificări în miros sau gust, modificări ale ciclurilor menstruale.

Povara problemelor de sănătate post COVID-19 nu este foarte bine documentată. Cu toate acestea, rezultatele preliminare ale unui sondaj reprezentativ la nivel național realizat de Biroul pentru Statistică Națională din Regatul Unit estimează că aproximativ 1 din 10 persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 pot prezenta simptome pentru o perioadă de 12 săptămâni sau mai mult.

Alte studii din SUA și Elveția indică faptul că aproximativ o treime dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 nu și-au revenit la starea lor obișnuită de sănătate atunci când au fost intervievate la 3 până la 6 săptămâni după diagnostic.

Un alt studiu recent din SUA a constatat că 30% dintre pacienții cu COVID-19 chestionați aveau încă simptome persistente după nouă luni. Majoritatea pacienților chestionați aproximatix 85%, au fost pacienți ambulatori cu o formă ușoară de boală.

Pacienții care sunt internați în unitățile de terapie intensivă pot prezenta Sindromul Post-Intensiv (PICS), care este o afecțiune în care problemele de sănătate rămân după o boală critică. O persoană de orice vârstă care a avut COVID-19 poate dezvolta ulterior o afecțiune post-COVID.

SARS-CoV-2 invadează nu numai sistemul respirator, ci și alte organe. În special, sistemul digestiv este o țintă susceptibilă a SARS-CoV-2.

Cercetările arată că virusul Sars-CoV-2 poate schimba, de asemenea, microbiota intestinală și, odată intrat în tractul gastrointestinal, poate călători și prin vena portă, care drenează sângele din tractul digestiv. Acest lucru poate permite să afecteze nervul vag, provocând o senzația de greață, explică profesioniștii din domeniul sănătății.

Unele dintre simptomele neobișnuite ale COVID-19 includ simptome gastrointestinale, cum ar fi greața, vărsăturile sau diareea, fie singure, fie cu alte simptome ale COVID-19. Aceste simptome se dezvoltă uneori înaintea febrei și a sistemelor respiratorii.

Până la o treime dintre pacienții cu COVID-19 prezintă tulburări gastro-intestinale care pot să persiste pe termen lung, inclusiv pierderea poftei de mâncare, greața,  refluxul gastro-esofagian și diarea. Aceste simptome pot fi prezente la pacienții chiar și după 3 luni de la externarea din spital după infecția  cu virusul SARS-CoV-2.

Remedii

Deși este încă devreme, avem unele cunoștințe despre ce poate face virusul tractului gastrointestinal. Există cazuri în care pacienții rămân cu un tract digestiv care nu se mai comportă ca înainte. Aceasta este ceea ce numim „dismotilitate post-infecțioasă”.

Recomandări: 

1. Includeți prebiotice și probiotice în mesele dvs. Probioticele sunt bacterii bune care îmbunătățesc sănătatea intestinului. Cașul sau iaurtul este cel mai cunoscut probiotic. Prebioticele sunt carbohidrații complecși care nu sunt digerați de organism. Acestea promovează creșterea bacteriilor bune în interiorul intestinului. Prebioticele sunt prezente în fructe, legume și cereale integrale precum ovăzul.

2. Consumul a 2-3 litri de apă în fiecare zi ajută la menținerea sănătății intestinale.

3. O dietă bogată în acizi grași omega-3 ajută la îmbunătățirea sănătății imunitare și are de asemenea, beneficii antiinflamatorii. Metaboliții Omega-3 sunt considerați adevărați „vindecători”, astfel aceștia joacă un rol important în calmarea răspunsului inflamator, produs la contactul organismului cu un virus având multiple efecte benefice ulterior  dar și în stările post-Covid-19.

Semințele de in, migdalele, nucile, semințele de chia și fructele de mare sunt surse bune de acizi grași omega-3. Nucile și fructele de mare sunt, de asemenea, surse de zinc și seleniu, care sunt eficiente în timpul recuperării. De asemenea proteinele sunt o componentă majoră a unei diete de recuperare post-Covid 19 . Vă recomandăm să includeți lapte, produse lactate, leguminoase, soia, pui, pește, ouă în dieta dumneavoastră.

Despre acizii grași esențiali 

Acizii grași sunt vitali pentru organismul uman întrucât ei formează membrana fiecărei celule din corp. Unele categorii de acizi grași sunt produse chiar de către organismul nostru, în timp ce alte grupe pot fi obținute doar din alimentație. Această ultimă grupă este denumită EFA (essential fatty acids – acizi grași esențiali) deoarece este foarte important să fie incluși în dieta zilnică pentru a avea un organism sănătos.

Există 2 categorii de EFA:

1. Omega-6 – în dieta modernă se regăsesc numeroase surse de Omega-6 (semințe, nuci, uleiuri vegetale etc.), prin urmare rareori este nevoie de o suplimentare zilnică.

2. Omega-3- dieta modernă are un deficit major de Omega-3 din pește, deoarece consumul de pește a scăzut semnificativ. De aceea, este esențial să ne asigurăm că îi dăm organismului Omega-3 în cantitate suficientă.

Cele mai importante surse de Omega-3 natural: pește de apă rece (somon, sardine, hering, anșoa, macrou), ficat de pește (în special cod).

Datorită efectului antioxidant și de refacere a structurii celulare, pentru ameliorarea simptomelor digestive post-Covid dar și pentru energizarea, revigorarea și reechilibrarea diverselor funcții ale organismului după infecția cu virusul Sars-CoV-2, printre produsele care vă pot ajuta menționăm:

MOLLERS Total care conține o combinație de extract standardizat de rădăcină de Ginseng și alte extracte naturale, vitamine, minerale și acizi grasi polinesaturați Omega-3;

MOLLERS Forte Omega care furnizează aportul zilnic necesar de Omega-3 și de vitamine D și E fiind combinația ideală de ulei de pește concentrat și de cel mai pur ulei de ficat de cod arctic norvegian;

IMPRUVIS Probiotics fast melt produsul conține o combinație atent selecționată de tulpini probiotice cu eficacitate dovedită clinic, colonizând întreg tractul intestinal;

Regulatpro Bio este un produs care conține bio-concentratele enzimatice care îmbunătățesc funcționarea florei intestinale normale asigurând astfel digestia normală în tractul gastro-intestinal, lucru care afecteză în mod automat toate procesele de refacere.

Regulatpro Metabolic este un concentrat preparat din fructe, nuci şi legume obţinut prin procesul original brevetat de fermentaţie în cascadă. Elementele nutritive pe care le conţine Regulatpro Metabolic: mangneziu, zinc, mangan, crom, complexul de vitamine B, vitaminele C şi D, susțin numeroase funcţii vitale ale organismului.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 decembrie, 2022
Îți dorești să pierzi în greutate înainte de sărbătorile de iarnă? Află ce este de făcut!
6 decembrie, 2022
Cinci piese de mobilier și accesorii individuale din lemn pentru casa ta
3 octombrie, 2022
BuzzNews oferă invitații la operă
22 septembrie, 2022
Televizor în dormitor: da sau nu? Iată ce spun specialiștii!
1 iulie, 2022
Fructele de vară: cum le consumăm?

3 din 5 candidați de peste 45 de ani s-au simțit discriminați la interviu cu ...

3 din 5 candidați de peste 45 de ani zic c-ar fi discriminați la interviul de angajare

Proiectul de buget local al municipiului Cluj-Napoca a fost votat și aprobat în cadrul ședinței ...

Cluj-Napoca: A fost aprobat bugetul municipiului pentru 2023

Cloud-ul de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, proiect în valoare de 30 de milioane ...

Cloud-ul de date pentru Regiunea de Dezvoltare N-V se face la Beclean! Emil Boc, foc și pară

Vremea se strică, România este sub cod galben de vremea rea – ninsori moderate cantitativ, ...

Vremea se strică: Ninsori, vânt și de duminică ger de crapă pietrele la Cluj

Cluj-Napoca din România a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, ...

Euronews: Cluj-Napoca are o acoperire cu copaci de doar 7% și cel mai mare număr de decese premature cauzate de căldură

Harta de sesizări a municipiului Cluj-Napoca a fost împânzită de sesizări ale cetățenilor care s-au ...

SUPERCOM, ținta sesizărilor: nu reușește să ridice deșeurile peste tot în Cluj-Napoca, conform programării

Un asistent medical generalist angajat la Serviciul de Ambulanță Cluj, Cristian Marcu, își oferă gratuit ...

Un asistent medical din Cluj își oferă serviciile gratuit

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de ...

AROBS intră pe piața din Polonia prin preluarea SYDERAL Polska
Success message!
Warning message!
Error message!