Cărturești încheie anul la Cluj cu un eveniment special, care va rămâne speră organizatorii în memoria iubitorilor de bandă desenată – tripla lansare a unor volume proaspăt publicate de editura Jumătatea plină în cadrul proiectului Relaţii ceho-române în bandă desenată, inițiat de ambasada Republicii Cehe la București. Aripi de oțel, ilustrată de Adrian Barbu, Karel Líman #arhitect, cu desene de Maria Surducan și Dolky’n trei straie, creația grafică a Ilenei Surducan vă vor fi livrate în prezența autorilor, toți trei clujeni. Aveți de asemenea ocazia să-i întâlniți pe Anamaria Pravicencu și Octav Avramescu, fondatorii Jumătății pline, care duc o luptă curajoasă pentru editarea în condiții excelente și promovarea benzii desenate în România.
Lansarea are loc joi, 18 decembrie 2012, la ora 19:00.
Aripi de oțel
O călătorie istorică, în care Cehia și România s-au aflat o vreme alături unite de aripi de oțel. Viața pilotului ceh Josef Balejka este o adevărată aventură, aproape incredibilă, dar cât se poate de reală. Aviator de elită, refugiat, prizonier, evadat, fugar, erou de război, vagabond, Balejka a fost purtat de vârtejul evenimentelor de-a lungul și de-a latul Europei.
Adrian Barbu este ilustrator de carte, autor de benzi desenate, filolog și muzician. Lucrările sale au fost publicate, apreciate și premiate în S.U.A., Germania, Serbia, Franța, Noua Zeelandă, unele chiar în țară. Volumul este bazat pe autobiografia lui Josef Balejka și pe alte câteva monografii, rapoarte, articole de presă și mărturii selectate și cercetate de istoricul Jiri Sitler.
Karel Líman #arhitect
O carte conectată la internet, în care realitatea şi lumea virtuală sunt în permanent dialog, în căutarea enigmaticului Karel Líman. Toată lumea cunoaşte Peleşul, Pelişorul şi Branul, le vizitează, le fotografiază şi apoi postează cu entuziasm pe Facebook. Dar puţini ştiu că în spatele lor se ascunde geniul arhitectului ceh al Casei Regale, a cărui viaţă discretă se pierde în umbra operei sale. Un roman grafic şi filozofic despre a fi şi a crea.
Maria Surducan lucrează ca ilustrator de carte, autor de bandă desenată şi grafic designer în studioul său din Cluj-Napoca. Este preocupată de felul în care naraţiunea poate fi structurată pe mai multe niveluri de lectură, provocând cititorul să caute sensurile ascunse. Lucrările publicate includ romane grafice, cărţile pentru copii şi antologii de bandă desenată.
Dolky’n trei straie
O carte plină de culoare: însoțită de Petra, Ileana descoperă satele cehe din Banat şi foloseşte acuarela pentru a documenta întâmplările trăite. Astfel, oamenii şi poveştile lor sunt surprinși într-un jurnal de călătorie inedit. O bandă desenată ce arată cum a supravieţuit o comunitate aparte timp de două sute de ani, dar şi ce sunt dolky şi de ce poartă trei straie.
Ileana Surducan, ilustratoare din Cluj-Napoca, foloseşte banda desenată pentru a spune poveşti şi a împărtăşi emoţii. Petra Dobruská a absolvit Universitatea Carolină, unde a colaborat la proiecte de cercetare în domeniul lingvistic si în cel antropologic. Locuiteşte la Bucureşti şi vizitează des comunitatea ceha din Banat.
Proiectul Relaţii ceho-române în bandă desenată a luat naştere din iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti în încercarea sa de a prezenta într-o formă inedită relaţiile în mod tradiţional bune dintre Republica Cehă şi România. Colecția este publicată de editura Jumătatea plină şi sprijinită de CEZ România.