Trufa neagră de vară (Tuber aestivum Vitt) este cea mai răspândită trufă din lume. Creşte şi în ţara noastră putând fi întâlnită la altitudinea cuprinsă între 200-1.300 m, de la câmpie şi până în zona montană. O carte aparută recent îți oferă indicii prețioase cu privire la aceste diamante negre și mai ales despre cum le poți „vâna” și pregăti în bucătărie.
Sezonul la trufa neagră de vară este cuprins de obicei începând cu luna iunie şi se termină undeva prin luna ianuarie. Trufele de cea mai bună calitate însă sunt cele care apar în perioada septembrie-octombrie.
Trufa creşte la adâncimi cuprinse între 5-15 cm uneori chiar la 30-40 cm adâncime. Ca mărime trufa de vară are un diametru cuprins intre 2-12 cm. Are un miros plăcut, aromat şi destul de puternic de alune după unii de malţ prăjit, sau de porunb fiert. Cantitatea anuală ce se poate recolta este influenţată de nivelul anual de precipitaţii dar şi de alţi factori. Ca valoare gastronomică trufa neagră de vară se situează după trufa albă de Italia şi după trufa neagră franceză. Este cea mai puţin pretenţioasă trufă comparativ cu restul trufelor, în acelaţi timp este cea mai uşoară specie de trufă care se pretează şi la cultură.
Recoltarea trufelor se face cu câini special dresaţi pentru această activitate. Ce fel de câini, poți afla din cartea publicata sub semnatura specialistului in silvicultura Nicolae Racolta. Detalii despre „Ghidul culegatorului de trufe” puteti gasi pe trufesiciuperci.wordpress.com sau pagina de Facebook dedicata acestei excelente lucrari – www.facebook.com/ghidtrufe.