Ciupercile sunt catalogate ca fiind unele dintre cele mai sănătoase alimente. Calităţile nutritive, organoleptice şi medicinale, fac din ciuperci un supraaliment ce nu ar trebui să lipsească din meniul nimănui, fie el vegetarian, supraponderal, diabetic sau cu afecţiuni cardiovasculare. Ciupercile sunt bogate în proteine vegetale, săruri minerale etc. o carte aparută recent îți oferă indicii prețioase cu privire la aceste diamante negre și mai ales despre cum le poți „vâna” și pregăti în bucătărie.
Aşa cum este normal nici trufele nu se lasă mai prejos, ele conţin proteine, lipide, săruri minerale (calciu, fier, potasiu, sodiu, clor, fosfor, magneziu şi seleniu. Sunt bogate şi în vitamine (A, B1, B2, B3, B5, D, C, K, E), dar mai conţin şi chitină,acid linoleic, fibre şi carbohidraţi, uleiuri eterice. Astfel 100 g trufe negre conţin îm jur de 25-30 de calorii.
Trufele în alimentaţie nu provoacă niciodată alergii. În plus de asta cantităţile care se consumă sunt mici. Iată câteva din beneficiile terapeutice ale trufelor: bolnavilot de diabet le este recomandat să consume trufe deoarece acestea conţin un aminopolizaharid care constituie un excelent remediu pentru cei care suferă de această afecţiune. Cei care au colesterolul mărit este bine să consume trufe, acestea nu conţin deloc colesterol.
Acizii graşi nesaturaţi şi acizii graşi esenţiali şi utili din trufe sunt utilizaţi în prevenirea a numeroase afecţiuni, mai importante fiind: artrita, diabetul, inflamaşiile colonului, cancer, hipertensiune artificială. Acidul linoleic face parte din familia de acizi omega, şi are un important rol în lupta împotriva bolilor de inimă. Consumul de trufe induc o stare de bună dispoziţie, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de stres.
Fosforul din trufeeste benefic pentru cei care suferă de boli ale oaselor, boli renale, boli paratiroidiene. Magneziul din trufe are un rol esenţial în contracţia şi relaxarea musculară. Trufele nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli ale rinichilor şi ale ficatului.
De curand, a fost publicata sub semnatura specialistului in silvicultura Nicolae Racolta cartea „Ghidul culegatorului de trufe”. Detalii puteti gasi accesand trufesiciuperci.wordpress.com sau pagina de Facebook dedicata acestei excelente lucrari – www.facebook.com/ghidtrufe.