• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • UBB, prima universitate a țării și în cel mai utilizat clasament al universităților – QS 2024

UBB, prima universitate a țării și în cel mai utilizat clasament al universităților – QS 2024

Publicat: 28 iunie, 2023 08:36
Actualizat: 27 februarie, 2024 12:41

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție în țară și se situează în intervalul 800-850 la nivel internațional în prestigiosul clasament internațional al universităților QS, făcut public marți, 27 iunie 2023, în condițiile în care, dintre cele aproximativ 30.000 de universități existente la nivel internațional, doar 1.500 au îndeplinit criteriile minimale pentru a fi incluse, iar apoi ierarhizate, în clasamentul QS 2024, informează Direcția Comunicare și PR a UBB.

Clasamentul QS este cel mai cunoscut (alături probabil de ARWU și THE), cel mai complex academic și cel mai utilizat ranking al universităților, combinând indicatori obiectivi (ex. citări) și reputaționali (ex. reputația evaluată prin prestigiul perceput) cu referire la activități academice diverse: educaționale, cercetare-dezvoltare-inovare, angajabilitate, internaționalizare și sustenabilitate.

„Această performanță este cea mai bună a UBB în acest ranking, de la apariția lui din 2004, UBB fiind acum la aproximativ mijlocul clasamentului între universitățile selectate pentru a fi incluse în ranking (1.500 selectate din aproximativ 30.000 existente). Deoarece rangul se modifică și în funcție de metodologie și de numărul universităților incluse – ex. locul 500 din 500 nu este mai bun decât locul 800 din 1500 -, percentilele sau quartilele devin mai relevante, iar sub acest aspect, în QS 2024, UBB se află între primele 53,3% dintre universitățile incluse în ranking.

Acest lucru era de așteptat, știind că UBB a fost deja cea mai bine poziționată universitate românească în clasamentul QS pe domenii în martie 2023 (https://news.ubbcluj.ro/ubb-ramane-si-in-2023-cea-mai-profilata-universitate-romaneasca-in-rankingul-qs-pe-domenii-iar-domeniile-ubbmed-si-ubbtech-intra-tot-mai-ferm-in-profilul-competitiv-clasic-al-ubb/), iar prin indicatori mai specifici în QS 2024, UBB se află în top 500 în lume sau în apropiere la colaborările internaționale în cercetare (358), dezvoltare durabilă/sustenabilitate (316), reputație academică (533), inclusiv la angajabilitate și reputația în mediul angajatorilor.

În plus, faptul că UBB se află pe primul sau primele locuri în țară în toate rankingurile internaționale relevante din ultimii ani arată că acest lucru nu este o întâmplare, iar performanța excelentă din acest an vine ca urmare a diversificării profilului academic cu noi programe de „inginerie/tehnologie” și „biomedical” (după cum Franța și universitățile franceze au progresat în QS ca urmare a concentrărilor metropolitane care au dus tot la universități mai mari și mai comprehensive).

Acestea fiind spuse, în spiritul CoARA asumat de UBB, trebuie accentuat că rankingurile trebuie privite ca evaluări orientative, nu ca evaluări complete și definitive. În fine, mă bucur să văd în acest ranking un număr mai mare de universități românești și le felicit pentru performanță”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB a ocupat în acest an prima poziție în țară în cele mai relevante clasamente academice internaționale globale ale universităților (incluse în metarankinguri), date publicității până acum:

• Scimago (https://news.ubbcluj.ro/ubb-ramane-si-in-2023-cea-mai-profilata-universitate-romaneasca-in-rankingul-qs-pe-domenii-iar-domeniile-ubbmed-si-ubbtech-intra-tot-mai-ferm-in-profilul-competitiv-clasic-al-ubb/),
• CWUR (https://news.ubbcluj.ro/ubb-prima-in-tara-in-clasamentul-international-cwur-si-in-metarankingul-national-2023/),
• Leiden (https://news.ubbcluj.ro/ubb-ramane-cea-mai-performanta-universitate-a-tarii-si-in-clasamentul-leiden-din-2023/),
• QS 2024 (https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2024).

De asemenea, UBB este confirmată de auditul internațional QS STAR ca o universitate world-class (de 5 stele), singura din țară.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!