• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • UDMR nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură – ce LEGI a încercat să urgenteze

UDMR nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură – ce LEGI a încercat să urgenteze

Publicat: 21 iunie, 2017 07:34
Actualizat: 23 martie, 2022 05:11

UDMR a anuntat ca nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură. Motivul: mai multe proiecte ale Uniunii au fost blocate de PSD dupa ce opinia public si chiar parlamentari ai puterii s-au declarat scandalizati de trocul pe care Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu ar fi urmat a-l faca pentru a castiga voturi in plus la motiunea prin care social democratii vor sa-si rastoarne propriul guvern.

altera
Kelemen Hunor
Un mare compromis a fost deja facut luni: Comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat au dat luni, ziua in care UDMR a fost la negocieri cu PSD si ALDE, raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie, ziua in care s-a decis alipirea Ardealului la Ungaria, devine Sărbătoare oficială în România. Urma așadar să avem o sărbătoare oficială într-o zi de doliu național. Proiectul urma să fie votat marți în Senat, însă a produs atâta indignare încât a fost ascuns la sertar. 

UDMR mai negocia cu PSD ca limba minorităților să poată fi folosită în administrație în localitățile cu 10 la sută minoritari (față de 20 la sută în prezent. Marți mai erau pe ordinea de zişi două modificări la legea educaţiei, una vizând examen de Capacitate şi Bacalaureat diferenţiat pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale.

Ce a declarat Kelemen Hunor

„În cadrul discuţiilor purtate cu iniţiatorii moţiunii, noi am cerut adoptarea unor proiecte de legi care nu au ajuns ieri, pentru prima dată, în fața Parlamentului. Am discutat probleme aflate pe agenda UDMR încă dinaintea moțiunii de cenzură, iar acestea vor rămâne, în continuare, pe agenda formațiunii noastre, pentru că reflectă așteptările reale și justificate ale comunității maghiare. Grupurile parlamentare ale UDMR au decis că nu vor participa la votarea moțiunii de cenzură”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după ședința comună, de marți, a grupurilor parlamentare ale UDMR.

„UDMR nu se amestecă în conflictele interne ale unui alt partid. Comunitatea maghiară nu are nimic de câștigat din actuala situație”, a arătat liderul Uniunii. 

Preşedintele Kelemen Hunor a subliniat că Uniunea va rămâne, în continuare, un partener deschis acelor partide parlamentare care sunt dispuse să poarte un dialog democratic, nu va renunța la niciunul dintre obiectivele comunității maghiare şi își va continua eforturile în care s-a angajat. 

„Noi nu vom renunța nici de acum înainte la coborârea pragului pentru dreptul de folosire a limbii materne, la modificarea Legii Educației, la adoptarea Legii Statutului Minorităților, la consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare oficială a comunității maghiare din România. Acestea sunt așteptări legitime ale maghiarilor, noi am primit mandat să muncim pentru bunăstarea comunității noastre, să luptăm pentru respectarea drepturilor acestei comunități și pentru asigurarea acestor drepturi”, a precizat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. 

Liderul Uniunii și-a exprimat convingerea că nimic din ceea ce solicită Uniunea nu contravine politicii europene și legitimității constituționale. 

Ce vrea de fapt UDMR

Adoptarea proiectului de lege a Statutului Minorităților, un proiect aflat din anul 2005 pe masa de discuţii a Parlamentului.  Acest proiect reglementează statutul juridic al minorităților naționale din România.

Adoptarea pachetului de amendamente pe care le-am propus la Legea Administrației Publice, modificări care prevăd reducerea pragului pentru folosirea limbii materne.

Adoptarea proiectului de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare oficială a comunității maghiare din România.  

Soluționarea situației create în cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. Am cerut modificarea în acest sens a Legii Educației. 

Organizarea examenului de capacitate și a examenului de bacalaureat conform unei programe școlare speciale pentru elevii care urmează cursurile unei școli cu predare în limba maternă, care învață limba română pe baza unor manuale speciale.

Finanțare de stat pentru învățământul organizat de bisericile istorice maghiare așa cum și liceele aparținând Bisericii Ortodoxe Române primesc finanțare de la buget.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!