Simbioza dintre furnicile de miere, afide şi arborele de acacia este benefică pentru fiecare in parte, această relaţie fiind cunoscută sub denumirea de mutualism.Furnicile beneficiază de resursa de hrană, respectiv de mierea creată de afide. Afidele sunt ocrotite de paraziţii şi insectele prădătoare pe care le consumă furnicile. Arborele de acacia care asigură seva şi frunzele dulci din care afidele fac miere, este igienizat şi curăţat de dăunători, de către aceste furnici.Vom descrie acum fiecare participant in parte la acestă simbioză.Acacia dulce (Acacia famesiana) trăieşte in America de Nord, Africa şi centrul Australiei. Este un arbore care face parte din familia Fabaceae, genul Acacia.Furnicile de miere sunt nişte vietăţi mici, mult mai interesante decât restul celor aproximativ 9.000-10.000 de specii cunoscute.Afidele sunt nişte insecte mici care se hrănesc cu seva şi nectarul arborilor de acacia pe care il transformă apoi in miere.Arătam mai sus că aceste furnici sunt mai interesante decât suratele lor, prin aceea că ele colectează mierea de mană produsă de afide de pe frunzele de acacia, il asimilează in organism, abdomenul lor crescând foarte mult faţă de normal, lund forma rotundă şi mărimea unei bobiţe de strugure.Această miere este culeasă de către furnicile lucrătoare (similare cu albinele lucrătoare). In comparaţie cu albinele care depozitează mierea in faguri, furnicile de miere depozitează nectarul in corpul altor albine numite plinuţe, care se refugiază in cuibul familiei, care este format cam la un metro adâncime sub pământ.Aceste plinuţe duc o viaţă sedentară, dar sigură in subteran, unde sunt ferrite de prădători, secetă sau inundaţii.In interiorul cuibului ele se protejează de bacterii şi fungi, ungându-si corpul cu o substanţă antibiotică secretată de o glandă specială.Restul furnicilor care nu sunt plinuţe, atunci când doresc să se hrănească se duc la plinuţe, le mângâie cu antenele intr-un anume fel, de parcă ar introduce un cod de acces, plinuţa işi deschide gura mare iar furnicile se hrănesc cu miere ori de câte ori este nevoie.Mierea aceasta este foarte dulce. In anumite zone din Africa şi Australia , aceste furnici sunt căutate şi consumate de către unele triburi de aborigeni, fiind socotite adevărate trufandale.
Uimitoarea simbioză dintre furnicile de miere, afide şi acacia
ULTIMELE ȘTIRI