Uleiurile din anumite plante extrase prin presare la rece, cum sunt uleiul de dovleac, cel de măsline și uleiul de floarea soarelui, au devenit de-a lungul timpului nu numai un aliment, ci şi un leac pentru numeroase boli.Uleiurile vegetale naturale din plante sunt mult mai sănătoase decât grăsimile animale şi uleiurile obişnuite cu singura condiţie ca acestea să fie obţinute prin presare la rece. În acest mod ele îşi păstrează toate proprietăţile terapeutice ale plantei din care provin, în plus au un gust net superior uleiurilor rafinate. Uleiurile astfel obţinute trebuie să fie mereu proaspete deoarece ele se alterează mult mai uşor decât cele obţinute prin procedee termice.ULEIUL DE DOVLEAC este extras din seminţe de dovleac, este bogat în vitamina E şi conţine anumite substanţe cu efecte hormonale,este utilizat într-o multitudine de boli astfel:- pentru combaterea viermilor intestinali se beau 2 linguri de ulei dimineaţa pe stomacul gol, după care se bea suc de fructe de preferat suc de lămâie. Tratamentul durează 7-8 zile, are efecte vermifuge inmediate, nu are reacţii adverse
– în prostatită se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă de ulei, pe stomacul gol, are efecte pe termen mediu şi lung
– sterilitatea la femei, se combate cu ulei de dovleac, care se va folosi în salate, sosuri preparate la rece, adăugat în ciorbe, tocăniţe, fripturi etc.ULEIUL DE FLOAREA SOARELUI, obţinut în aceleaşi condiţii ca cel de dovleac, este bogat în vitaminele E şi F, în acizi graşi nesaturaţi.Are efecte spectaculoase în bolile respiratorii, bolile vasculare, boli digestive, dereglări de ciclu menstrual, hepatită, reumatism, alergie, eczeme infecţioase, migrene
– în bolile cardiovasculare consumul de ulei de floarea soarelui presat la rece reduce cu 50% incidenţa bolilor vasculare
– în rinita cronică şi în guturai, se ia o linguriţă de ulei, în care se mai pun 10 picături de ulei de cătină, cura durează 10 zileULEIUL DE MĂSLINE are o culoare verzuie, un gust uşor aromat este un protector al aparatului cardiac şi al vaselor de sânge.
– în arsurile de piele se amestecă o lingură de ulei de măsline cu un albuş de ou, se pune direct pe locul afectat.
– în colesterol, ateroscleroză, se foloseşte în alimentaţie pe o perioadă de 2 luni, eliminându-se din alimentaţie untul, untura şi margarina.
– colon iritabil, constipaţie, seara se beau 2 linguri de ulei după care se bea un suc proaspăt de lămâie pentru efectul antivomitiv. Cura durează o lună.
– pentru prevenirea răcelii se face după baie, un masaj cu ulei de măsline pe tot corpul, acest masaj revigorează întregul organism.- pentru dureri reumatice în 150ml de ulei de măsline se lasă să se macereze timp de 5 zile, o căpăţână de usturoi, dată prin răzătoare. Amestecul astfel rezultat se filtrează, apoi se fac ungeri zilnice ale zonelor bolnave.
Uleiul de dovleac, măsline și floarea soarelui – efecte benefice asupra sănătății
ULTIMELE ȘTIRI